Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου να έχει επαναφέρει για τα καλά τους φόβους για πιθανές πληθωριστικές πιέσεις και ανατροπή των εκτιμήσεων για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 34.443 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,70% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,06% στις 13.872 μονάδες.

Παρόλα αυτά, οι πιέσεις από τις τιμές του πετρελαίου συνεχίζονται, οι οποίες ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Νοέμβριο μετά την παράταση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate ενισχύθηκαν κατά 1,1% στα 87,67 δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ομολόγων επανήλθαν σε ανοδική τροχιά, με εκείνη του 2ετούς να ξεπερνά και πάλι το 5%. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων μπορεί να εγείρει ανησυχίες για το πώς η Federal Reserve θα προχωρήσει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον Bill Merz, επικεφαλής έρευνας κεφαλαιαγοράς στην U.S. Bank Wealth Management.

Οι τιμές πετρελαίου

«Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου τροφοδοτεί πραγματικά τον πληθωρισμό», είπε. «Και η ιστορία για τον πληθωρισμό τροφοδοτεί τις αποδόσεις των ομολόγων και αλλαγή εκτιμήσεων για το τι πρόκειται να κάνει η Fed».

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων συνέπεσε και με οικονομικά στοιχεία ισχυρότερα του αναμενόμενου που τροφοδότησαν περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων. Οι πρόσφατες μετρήσεις τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και στον τομέα της μεταποίησης της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν ότι οι τιμές κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση.

“Ο ISM ενίσχυσε όλες τις ανησυχίες που ταλαιπωρούν τις μετοχές εδώ και εβδομάδες – οι υψηλότερες αποδόσεις υποβαθμίζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών, η ισχυρή ανάπτυξη και ο επίμονος πληθωρισμός διατηρούν την πίεση στη Fed, την ώρα που η υγιής ανάπτυξη δίνει περαιτέρω προσφορά στο πετρέλαιο”, σχολίασε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Η συνιστώσα των τιμών του δείκτη υπηρεσιών ISM αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 58,9% τον Αύγουστο, αντιπροσωπεύοντας το ποσοστό των εταιρειών που ανέφεραν αυξήσεις. Αυτό ακολουθεί τη συνιστώσα των τιμών του δείκτη ISM για τη μεταποίηση που σημείωσε άλμα 5,8 μονάδων στο 48,4%. Ενώ οι μετρήσεις κάτω του 50% αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση στην έρευνα ISM, το μεγάλο άλμα ενός μήνα αποτελεί αντιστροφή της τάσης.

Μετά τα τελευταία στοιχεία, η πιθανότητα να αυξήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια τον Νοέμβριο αυξήθηκε, στο 41% σύμφωνα με την CME Group. Οι traders τιμολογούν μια πιθανότητα 91% ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αργότερα αυτό το μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 2,0% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση στα 251,7 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 316,7 δισ. δολάρια τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 128,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 21,4% από την ίδια περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,6%, και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 101,0 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4,3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street