Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, το τελικό πρόσημο του  ελληνικού χρηματιστηρίου, ήταν τελικά το αρνητικό, επιβεβαιώνοντας το κλίμα εσωστρέφειας και επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,24% στις 1.273,48 μονάδες, με τον τζίρο να μην έχει ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή προσήμων

Τα πρόσημα άλλαξαν αρκετές φορές σήμερα στους περισσότερους τίτλους, με τον τζίρο να συνηγορεί στην εικόνα της απουσίας πρωτοβουλιών σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι που επηρεάζει το κλίμα σε μια αγορά που ήδη έχει δει σημαντικές αποδόσεις. Το ΧΑ βρίσκεται σαφώς στην αίθουσα αναμονής, στην οποία δέχεται παντός είδους εκτιμήσεις για τα σενάρια της επενδυτικής βαθμίδας. Και καθώς ήδη τα κέρδη που καταγράφουν οι περισσότεροι είναι τεράστια, βρίσκει την ευκαιρία να τα κατοχυρώσει, προκειμένου να προετοιμαστεί ακόμη και για το σενάριο μιας μη αναβάθμισης της Ελλάδας την Παρασκευή (8/9) από την DBRS.

Είναι εμφανές άλλωστε ότι έχουν μπει δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο ο DBRS θα αναβαθμίσει τελικά την Ελλάδα, ή ακόμη για το πόσο έχει προεξοφληθεί η εξέλιξη. Η απάντηση θα δοθεί σαφώς το βράδυ της Παρασκευής, αλλά αυτό που έχει περισσότερη σημασία στην παρούσα είναι η αγορά να «αποζημιώσει» τους επενδυτές για τα κέρδη της. Όπως μεταφέρεται από τα desk στον ot.gr, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που κατοχυρώνουν κέρδη, εκμεταλλευόμενα τη «στάση» της bull market της αγοράς, αλλά ουδείς θέλει να αφήσει τελείως τις θέσεις του στη Λ. Αθηνών, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ο χαμηλός τζίρος, οι επιλεκτικές πωλήσεις και οι ακόμη πιο επιφυλακτικές αγορές.

Άλλωστε τα σενάρια είναι δύο. Αν ο οίκος δώσει την επενδυτική βαθμίδα, θα αποδειχθεί ότι η κίνηση των τελευταίων ημερών ήταν μια καλή ευκαιρία για επανατοποθετήσεις. Στο αρνητικό σενάριο, η πτωτική πορεία θα επιταχυνθεί, με πρώτη στάση τις 1.220 μονάδες και το βλέμμα στον S&P (20/10).

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα. Από την άλλη, σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Quest, Autohellas, Jumbo, Πειραιώς και ΔΕΗ, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Motor Oil, Aegean, Σαράντης, Cenergy, Τιτάν και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών