Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου το επόμενο καλοκαίρι ενδέχεται να είναι 20% χαμηλότερες από ό,τι εκτιμάται σήμερα, εξαιτίας του περιορισμού της ζήτησης από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις άφθονες προμήθειες στην αποθήκευση, αναφέρει η Wood Mackenzie Ltd.

Η περιοχή οδεύει προς τον χειμώνα με τα αποθέματα να ξεπερνούν το εποχιακό πρότυπο, ένα προστατευτικό όριο έναντι τυχόν βραχυπρόθεσμων διαταραχών. Σημειώθηκε επίσης πτώση στη χρήση φυσικού αερίου για ενέργεια, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, την πυρηνική παραγωγή να αυξάνεται και τις οικονομικές πιέσεις να επιβαρύνουν τη βιομηχανική και οικιακή κατανάλωση.

«Ο ευρωπαϊκός τομέας φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα καταγράψει πτώση στη ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις τιμές το επόμενο έτος», ανέφερε σε έκθεσή της την Τετάρτη, η Wood Mackenzie. «Το φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί κατά 12% σε ετήσια βάση το 2024, παρόμοια μείωση με αυτή που καταγράφηκε το 2023».

Πόκερ με την πλωτή αποθήκευση στο φυσικό αέριο – Τα πονταρίσματα στον «καλό καιρό»

Αστάθεια στις τιμές

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν ασταθείς φέτος, αντιδρώντας σε κάθε απειλή για τις παγκόσμιες ροές. Οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή της ηπείρου, τη Νορβηγία, παρακολουθούνται στενά τους τελευταίους μήνες εν μέσω παρατεταμένων διακοπών συντήρησης. Οι απεργίες σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία έχουν επίσης φέρει τους traders σε αδιέξοδο.

«Η παράταση του χρονοδιαγράμματος συντήρησης της Νορβηγίας θα μπορούσε να είχε σοβαρό αντίκτυπο εάν τα επίπεδα αποθήκευσης δεν ήταν τόσο υψηλά», δήλωσε ο Μάουρο Τσάβες, διευθυντής ερευνών στη Wood Mackenzie. «Και ενώ οι απεργίες στην Αυστραλία θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά LNG, είναι πιο πιθανό να είναι βραχύβιες, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στις ισορροπίες της ασιατικής και ευρωπαϊκής αγοράς».

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει μια πιο σφιχτή αγορά το 2025, όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης αερίου της Ρωσίας με την Ουκρανία. Επιπλέον, οι προσθήκες του παγκόσμιου εφοδιασμού LNG θα είναι σταδιακές και η ασιατική ζήτηση για το καύσιμο θα αυξηθεί, περιορίζοντας τους διαθέσιμους όγκους για την Ευρώπη, είπε ο Τσάβες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια