Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία έχουν πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις ανησυχίες ενόψει του χειμώνα, με αρκετούς αναλυτές να τονίζουν ότι δεν έχει παρέλθει ο κίνδυνος ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, οι μεγάλες πληρότητες που καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αποθήκες και που ήδη ξεπερνούν το 94%, ποσοστό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, σε συνδυασμό με τις υψηλές ακόμα θερμοκρασίες επιτρέπουν σε πολλούς να αισιοδοξούν. Και να μιλούν για νέα πτώση στις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, τα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες τον Οκτώβριο, και οι χειμερινοί μήνες μπορεί να ήπιοι.

Πόσο ακριβά θα πληρώσουμε το φυσικό αέριο το χειμώνα

Οι προβλέψεις αυτές, που μοιάζουν με επανάληψη του περσινού σεναρίου, αμβλύνουν επί του παρόντος τους φόβους για τον κίνδυνο εφοδιασμού που έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη προετοιμάζεται να διανύσει τον δεύτερο χειμώνα της χωρίς ένα μεγάλο κομμάτι του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Οκτώβριος συνήθως σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στην Ευρώπη, αλλά ο ζεστός καιρός πέρυσι και η πτώση της ζήτησης βοήθησαν στην πλήρωση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου, δημιουργώντας ένα κρίσιμο απόθεμα για τους ψυχρότερους μήνες.

Η άλλη όψη

Ωστόσο, οι γεμάτες αποθήκες δεν είναι μόνο καλά νέα για την αγορά: όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η καθυστερημένη ζήτηση για θέρμανση θα αφήσει λιγότερες επιλογές αποθήκευσης για τα καύσιμα που φθάνουν μέσω αγωγών, ή τάνκερ και βυτιοφόρα. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τιμές του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα για τις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, οι οποίες παραμένουν πολύ κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις αγορές.

Ο χειμώνας της Ευρώπης στο σύνολό του προβλέπεται πιθανότατα θερμότερος και υγρότερος από τον μέσο όρο, ανέφερε η υπηρεσία Copernicus. Τα δεδομένα του σηματοδοτούν μεγαλύτερη από 50% πιθανότητα θερμοκρασιών σημαντικά πάνω από το μέσο όρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία και τμήματα της Γερμανίας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα ήπιου καιρού στην Ιβηρική χερσόνησο.

Για το υπόλοιπο αυτού του μήνα και τον Οκτώβριο, οι προβλέψεις δείχνουν θερμότητα σε ολόκληρη την ήπειρο, με τις υψηλότερες ανωμαλίες θερμοκρασίας στα ανατολικά, δήλωσε η Amy Hodgson, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2.

Η Αυστραλία

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει περίπου 80% το περασμένο έτος, με την περιοχή να φαίνεται καλά εφοδιασμένη, ακόμη και καθώς οι κίνδυνοι – από τις απεργίες στην Αυστραλία έως την εκτεταμένη συντήρηση της Νορβηγίας – επιτείνουν το  αδιέξοδο της αγοράς. Τα μεγάλα αποθέματα σημαίνουν ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος εκτίναξης των τιμών ενόψει του χειμώνα, εκτιμά η Goldman Sachs Group Inc. Και προσθέτει ότι οι εργασιακές διαμάχες στα εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone της Chevron Corp. στην Αυστραλία κλιμακώθηκαν καθώς οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν τις απεργίες την Πέμπτη. Ωστόσο, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε παρατεταμένη διακοπή, τονίζει.

Αλλά ακόμη και σε έναν ήπιο χειμώνα, τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν προσωρινή εκτόξευση των τιμών.

Πλωτή αποθήκευση

Η άφθονη προσφορά είναι επίσης μια ευκαιρία για τους εμπόρους. Η κρίση αποθήκευσης, η μειωμένη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και το contango στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης – όπου τα μεταγενέστερα συμβόλαια φέρνουν υψηλότερες τιμές – τους ωθούν να αποθηκεύουν περισσότερο LNG στα δεξαμενόπλοια. Η λεγόμενη πλωτή αποθήκευση είναι ήδη υψηλότερη από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή του χρόνου, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο.

«Θα περιμέναμε περισσότερη πλωτή αποθήκευση πριν από την περίοδο θέρμανσης», δήλωσε ο Richard Tyrrell, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας LNG Cool Co., σε συνέδριο στο Λονδίνο την Τρίτη.

Αποδεικνύεται ένα αρκετά επικερδές εμπόριο παρά το κόστος αποστολής που αυξάνεται. Η καθυστέρηση της παράδοσης ενός φορτωμένου φορτίου τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο θα αποφέρει κέρδη στον ιδιοκτήτη του φορτίου περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Argus Media, Matt Drinkwater.

Η αδύναμη ζήτηση στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτροπή περισσότερων φορτίων προς την Ασία, ειδικά με την Κίνα να ανανεώνει τα αποθέματα για το χειμώνα και καθώς οι προμήθειες δελεάζουν αγοραστές που είναι ευαίσθητοι στις τιμές σε μέρη όπως η Ινδία.

Ενώ οι άφθονες προμήθειες φυσικού αερίου γεμίζουν τους ευρωπαϊκούς χώρους αποθήκευσης, σύντομα θα προστεθούν περισσότεροι τερματικοί σταθμοί LNG – ανοίγοντας την πόρτα για επιπλέον εισαγωγές, εάν χρειαστεί.

«Η κατάσταση είναι σίγουρα πολύ πιο σταθερή από πέρυσι», δήλωσε ο Jonathan Brearley, Διευθύνων Σύμβουλος της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας Ofgem, σε ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής αυτή την εβδομάδα. «Δεν νομίζω ότι είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν τον περασμένο χειμώνα. Ειλικρινά, το μόνο που χρειάζεται να γίνει γίνεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια