Μετά την ινδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Dunkaan που ανακοίνωσε πρόσφατα την απόλυση 23 από τους 26 εργαζομένους (το 90%) για να τους αντικαταστήσει με ρομπότ, ήρθε μια γαλλική για να ξεφορτωθεί για τον ίδιο λόγο «μόνο» το μισό εργατικό της δυναμικό. Η Onclusive είναι μια εταιρεία παρακολούθησης μέσων που εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανακοίνωσή της αφορά 217 από τους 447 υπαλλήλους που απασχολεί συνολικά στη Γαλλία.

Ειδικότερα η Onclusive διευκρίνισε ότι θα απολύσει 209 εργαζομένους, ενώ «8 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν 23 νέα πόστα».

Τεχνητή νοημοσύνη: Δραματικά λάθη προκαλούν χάος στο σύστημα ασύλου των ΗΠΑ

Η «παρακολούθηση μέσων» (Media monitoring service) ως επιχειρηματικός κλάδος είναι η μετεξέλιξη των εταιρειών παροχής υπηρεσιών αποκοπής Τύπου. Των εταιρειών δηλαδή που παρακολουθούσαν και συνέλλεγαν αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά που αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα ή πρόσωπα τα οποία ενδιέφεραν τους πελάτες τους.

Μετά τη μεγάλη διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν πλέον στους πελάτες τους αντίγραφα περιεχομένου πολυμέσων, καθώς και συναφείς τεκμηριώσεις και αναλύσεις.

«Πελάτης μας και το γαλλικό κράτος»

«Στόχος μας είναι να γίνουμε πιο ευέλικτοι και πιο ανταγωνιστικοί. Οι νέες τεχνολογίες μάς παρέχουν εργαλεία που ορθολογοποιούν τις λειτουργίες μας και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια της επιχείρησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Onclusive Ρομπ Στόουν στη γαλλική «Libération».

Ο πρόεδρος της εταιρείας Μάθιου Πίρσι συμπλήρωσε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει πλέον η επιχείρηση στους πελάτες της «θα είναι ταχύτερες και πιο αξιόπιστες». Ο Πίρσι σημείωσε ότι μεταξύ των πελατών της Onclusive περιλαμβάνονται «πολλές γαλλικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που μετέχουν στο δείκτη CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, καθώς και επίσης το γαλλικό κράτος».

«Μια κακή οικονομική έμπνευση»

Η Onclusive ιδρύθηκε το 2010. Μια περίοδο τη διαχείρισή της είχε η Kantar και μετά το 2021, που εξαγοράστηκε από την επενδυτική Symphony Tehcnolgy Group (STG), κατάφερε να αποκτήσει εξέχουσα θέση στη στοχευμένη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

«Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα μόνο σκέλος τών σημαντικών εκσυγχρονιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε για να αντικαταστήσουμε με νέα τα απαρχαιωμένα συστήματα και τις υποδομές που κληρονομήσαμε», εξηγεί στέλεχος του γαλλικού βραχίονα της Onclusive στην εφημερίδα «Le Figaro».

Για τους εργαζομένους και τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα όλα αυτά βέβαια ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου. «Είναι μια κακή ιδέα η εφαρμογή αυτού του εκσυγχρονιστικού προγράμματος, τόσο από κοινωνικής απόψεως όσο και από οικονομικής», δήλωσε στη «Libération» εκπρόσωπος του συνδικάτου FO.

Ο συνδικαλιστής εξήγησε ότι σε ορισμένες λειτουργικές εργασίες «οι μηχανές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους», καθώς δεν διαθέτουν τη συνάφεια και τη λεπτότητα των ανθρώπινων χειρισμών.

«Τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να φιλτράρουν και να αξιολογούν τη ροή των πληροφοριών. Επιπλέον οι άνθρωποι έχουν επαφή με τον πελάτη. Τον γνωρίζουν και αποκτούν μ’ αυτόν μια σχέση που η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει», τόνισε χαρακτηριστικά το στέλεχος της FO.

«Σταδιακά οι αλλαγές»

Από την πλευρά της η Onclusive υπερασπίζεται των αποφάσεών της και διαβεβαιώνει ότι «δεν έλαβε ελαφρά τη καρδία την απόφαση να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης». Ως εκ τούτου η εταιρεία θα διοργανώσει δέκα συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και με ειδικούς που μετέχουν στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή του γαλλικού υπουργείου Εργασίας. Επίσης μια εξειδικευμένη επιχείρηση θα αναλάβει να «επανατοποθετήσει στην αγορά εργασίας» με τους εργαζομένους που θα απολυθούν.

Εν τω μεταξύ στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε μια «διαδικασία πληροφόρησης και παροχής συμβουλών» που θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα εφαρμοστούν σταδιακά. Οι πρώτες αποχωρήσεις εργαζομένων από την Onclusive θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο και προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI