Σαν εκκρεμές… συμπεριφέρθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διακύμανση άνω των 22 μονάδων να αποτυπώνει τις μάχες που δόθηκαν μεταξύ των στρατοπέδων, προκειμένου να σταματήσει η “κατρακύλα”, με τους πωλητές όμως να επικρατούν στο τέλος.

Ειδικότερα, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,02% στις 1.200,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.182,89 μονάδων (-1,45%) και 1.205,42 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατ. τεμάχια αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 2.917,40 μονάδες, ενώ στο -1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.949,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 916,02 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εντυπωσιακό rebound από το -1,45%

Αρνητισμός…

Η αγορά χρειαζόταν ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.205 μονάδες για να μπορέσει να ανατρέψει το πτωτικό κανάλι στο οποίο βυθίζεται, κάτι που αν και επιχειρήθηκε, δεν επιτεύχθηκε. Όσο και αν προσπάθησαν αρκετοί τίτλοι να δώσουν το σύνθημα της αντίδρασης, το momentum παραμένει αρνητικό και ο Σεπτέμβριος των αναβαθμίσεων συνεχίζει να προσφέρει… ζημίες σε όσους εισήλθαν με προοπτική την επενδυτική βαθμίδα.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν για γερά νεύρα και ψύχραιμα χέρια, με τον τζίρο να μαρτυρά ότι η αλλαγή είναι στα χέρια των μεγάλων κεφαλαίων. Αλλά ακόμη και αν αυτοί είναι αγοραστές, οι χαμηλότερες τιμές είναι… πάντα καλύτερες, με τους «μικρούς κωδικούς» να μην μπορούν να απορροφήσουν την προσφορά. Έτσι, η αντίδραση δεν ήρθε, ανεβάζοντας τη “ζημιά” του Σεπτεμβρίου σε όρους κεφαλαιοποίησης σε πάνω από 7 δισ. ευρώ. Και αυτό, χωρίς μάλιστα να έχει μεταβληθεί κάτι στους παράγοντες που οδήγησαν έως τις 1.351 μονάδες την αγορά, και κυρίως η ειδική θέση της χώρας στον επενδυτικό κόσμο.

Έτσι, ο γενικός δείκτης παραμένει καθηλωμένος στα προεκλογικά επίπεδα του Μαϊου, όπερ και σημαίνει στα χαμηλά τετραμήνου του, με την επόμενη μεγάλη στήριξη να εντοπίζεται στα υψηλά του Μαρτίου και στα επίπεδα από τα οποία έλαβε χώρα η πτώση μετά την τραγωδία των Τεμπών, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Αρνητικός πρωταγωνιστής και «βαρίδι» των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ οι τράπεζες, με τον δεικτοβαρή κλαδικό δείκτη να βαίνει προς ακύρωση του ανοδικού gap των πρώτων εκλογών.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, οι πολυθρύλητες αναβαθμίσεις από DBRS και Moody’s «ήσαν μια κάποια λύσις», αλλά τώρα που «έφυγαν από το τραπέζι», επιβεβαίωσαν το χρηματιστηριακό ρητό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», με την αγορά να στερεύει (εκτιμούμε) για την ώρα από σημαντικούς μεσοπρόθεσμους καταλύτες ανόδου. Με βάση τις εξελίξεις αλλά και την προεξόφληση αυτών, η υπεραπόδοση του ΧΑ από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αρχίζει να «κάνει φτερά».

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα “βγήκαν” μπροστά για να σωθούν και πάλι οι 1.200 μονάδες, καθώς τα κέρδη τους ξεπέρασαν το 2%, ενώ Μυτιληναίος, Cenergy και Εθνική συνέβαλαν με την άνοδο άνω του 1% στο έργο των πρώτων. Alpha Bank, Motor Oil και Λάμδα έκλεισαν με μικρά κέρδη, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν και σε καλύτερες θέσεις.

Από την άλλη, ο Σαράντης σημείωσε βουτιά 2,25%, με τις Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να τον ακολουθούν με απώλειες άνω του 1% και σοβαρές πιέσεις με το “βάρος” τους στον γενικό δείκτη. Ήπια πτωτικά έκελισαν οι Τιτάν, ΕΛΧΑ, Quest, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή, με την τελευταία μάλιστα να σώνει στο τέλος τα 15 ευρώ.

Πάντως, την “παράσταση” έκλεψε σήμερα η μετοχή της Epsilon Net, καθώς αν και έκλεισε στο -15,78%, βρέθηκε ακόμη και στο limit down, με τον τζίρο της μάλιστα να ξεπερνά τα 5,5 εκατ. και πολλές εντολές αγοράς να μένουν ανεκτέλεστες. Αφορμή σαφώς στάθηκε η ανακοίνωση της εταιρείας για τη διορθωτική” μείωση των κερδών εξαμήνου 2022 λόγω ΔΠΧΑ. Έτσι, τα κέρδη προ φόρων την 30/06/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο κατά €3.973χιλ. (από €8.593χιλ. σε €4.620χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €2.329χιλ. (από €4.786χιλ. σε €2.457χιλ.) & τα κέρδη προ φόρων την 31/12/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο κατά €5.702χιλ. (από €21.419χιλ. σε €15.717χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €4.058χιλ. (από €13.832χιλ. σε €9.774χιλ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών