Στο 30% αύξησε το βασικό επιτόκιο της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, μια αύξηση 500 μονάδων βάσης από το 25%, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τη μάχη να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε ελαφρώς στα 27,06 έναντι του δολαρίου στην είδηση, με το δολάριο να σημειώνει άνοδο 0,3% έναντι του τοπικού νομίσματος.

Τουρκία: Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα επιδιώκει να αντιστρέψει αρκετά χρόνια αλματώδους πληθωρισμού και δραματικής αποδυνάμωσης του νομίσματος, που οφείλεται  σε μεγάλο βαθμό στην επίμονα χαλαρή νομισματική πολιτική της κυβέρνησης της Άγκυρας.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξάνονται για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν αυτοανακυρήχθηκε  σε εχθρό των επιτοκίων και υποστήριξε δυναμικά μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων αντί αύξησης.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός διογκώθηκε, ξεπέρασε το 80% στα τέλη του 2022 και υποχώρησε λίγο κάτω από το 40% τον Ιούνιο.

Αφού ξεκίνησε την ανοδική της πορεία, η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον Ιούλιο ότι στόχος της είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5% μεσοπρόθεσμα – μια φιλόδοξη πρόβλεψη, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε κοντά στο 59% τον Αύγουστο. Η Άγκυρα αναμένει τώρα ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει το 65% στο τέλος του 2023 έναντι πρόβλεψης  24,9% πριν από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»