Με σημαντικά κέρδη κινείται σήμερα η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται, γεγονός που δημιούργησε προσδοκίες για την πολιτική της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,48% στις 33.828 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,64% στις 4.327 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,98% στις 13.330 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Nike σημειώνει άνοδο 10%, αφού ανέφερε οικονομικά κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 94 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 75 σεντς ανά μετοχή. Αλλά τα έσοδα της εταιρείας ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών.

Πληθωρισμός

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), η προτιμώμενη μέτρηση του πληθωρισμού της Federal Reserve, ενισχύει την αγορά. Ο δομικός PCE, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον Αύγουστο και 3,9% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν ότι ο δομικός PCE θα ανέβαινε 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια βάση.

«Ο καταναλωτής είναι πολύ πιο αδύναμος από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, καθώς η οικονομική δυναμική επιβραδύνεται», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, Jeffrey Roach. «Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο που ο καταναλωτής θα περιορίσει τις δαπάνες και θα γίνει λίγο πιο προσεκτικός στα έξοδα του», είπε.

Παρόλα αυτά, η εικόνα τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου δεν είναι θετική για τη Wall Street. Ο S&P 500 οδεύει να ολοκληρώσει τον μήνα με πτώση 4,6% και το τρίμηνο χαμηλότερα κατά 3,4%. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση σχεδόν 6% τον Σεπτέμβριο και πτώση 4,3% για το τρίμηνο. Αυτός ο μήνας θα είναι ο χειρότερος για το 2023 και για τους δύο δείκτες. Ο Dow υποχωρεί κατά 3% αυτόν τον μήνα και κατά 2,2% για το τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών μειώθηκε στα 84,3 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, σημειώνοντας πτώση 7,3% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Απογραφής. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 168,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 2,2% σε μηνιαία βάση, αλλά μειωμένες κατά 5,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές ήταν στα 253,1 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,2% σε μηνιαία βάση και 5,2% ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street