Το σινιάλο για την τελική ευθεία της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά στη διάθεση ποσοστού 20% των μετοχών της «Αριάδνη Interconnection», άναψε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πρόκειται για τη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που τρέχει και αναπτύσσει τη μεγάλη υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττικής, έργο ύψους 1 δις. ευρώ. Η ολοκλήρωση της αναμένεται έως το τέλος του 2024 και με την εμπορική λειτουργία της αναμένεται αφενός το νησί να αποκτήσει πληρέστερη ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου να ανοίξει χώρο για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

Το 2024 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο ΑΔΜΗΕ απέστειλε στα τέσσερα ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα που είχαν περάσει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού την επιστολή πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Είχε προηγηθεί η απόφαση της ΡΑΕΕΥ που έκρινε ότι και τα τέσσερα σχήματα που είχαν εκφράσει επί της αρχής ενδιαφέρον είναι επιλέξιμα.

Πρόκειται για:

  1.  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,
  2.  TERNA SpA,
  3.  Κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp and Phaethon Holdings Single Member S.A.
  4.  State Grid International Development Belgium Limited)

Due diligence

Τα τέσσερα σχήματα θα κληθούν να υπογράψουν Συμφωνία Εμπιστευτικότητας (Confidentiality Agreement) με τον ΑΔΜΗΕ. Στη συνέχεια, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα λάβουν λεπτομερείς οδηγίες για την υποβολή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, καθώς και πρόσβαση στο Virtual Data Room που περιέχει όλα τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του έργου της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής

Μετά την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, η «Αριάδνη Interconnection Μ.Α.Ε.Ε.Σ.» προχωρά με εντατικό ρυθμό και το χερσαίο τμήμα της διασύνδεσης, με τις σχετικές εργασίες μελέτης – κατασκευής από τους αναδόχους να βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Όσον αφορά στους Σταθμούς Μετατροπής, οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερσή τους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων.

Αναφορικά με την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος, στην πλευρά της Αττικής προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου το 85% της υποδομής και το 50% της τοποθέτησης καλωδίων. Στην πλευρά της Κρήτης, οι εργασίες οδοποιίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων έχουν ξεκινήσει.

ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Διασύνδεση της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ Φάση ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με 313,2 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» για τις εργασίες του πρώτου σταδίου του έργου (μέχρι 31.12.2023), αντλώντας έτσι σημαντικούς πόρους και μειώνοντας, κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό, το κόστος του έργου μείζονος σημασίας για τον Έλληνα καταναλωτή. Το δεύτερο στάδιο του έργου αναμένεται να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια