Τουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, στον σφοδρότερο βομβαρδισμό του Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.

Οι πρώτες χερσαίες μάχες μικρής κλίμακας έγιναν χθες στο δυτικό τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Τελ Αβίβ έχει προαναγγείλει χερσαία εισβολή με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως πιέζουν για να καθυστερήσει.

Την ίδια στιγμή η ένταση με το Λίβανο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι μεγάλος.

Με το σταγονόμετρο περνά η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το Ισραήλ βομβάρδισε χθες δίπλα σε τρία νοσοκομεία.

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες, με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να πληθαίνουν σε όλον τον πλανήτη.

Δύο ακόμα ομήρους απελευθέρωσε αργάτο βράδυ της Δευτέρας η Χαμάς, όπως ανακοίνωσε.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο ot.gr

23:17 Οι γιατροί στη Γάζα χειρουργούν χωρίς μορφίνη ή παυσίπονα

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα για τη θεραπεία αμάχων, καθώς η πολιορκία του Ισραήλ στον θύλακα εξαντλεί κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εν μέσω επίμονων βομβαρδισμών, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος οργανισμού αρωγής.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης», δήλωσε ο Λίο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN.

«Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά».

Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς μεταξύ των τραυματιών και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος παρέλαβε χθες έναν 10χρονο, με εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχε να του δώσει παυσίπονα.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμποδίζουν αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό» πρόσθεσε ο Κανς.

23:15 Πλάνα από την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς

22:50 UNRWA: Νεκροί τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι στη Γάζα

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανέφερε τη Δευτέρα ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 35 εργαζόμενοι του.

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι 40 εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές εν μέσω των μαχών.

22:15 «Φήμες» τα περί απελευθέρωσης 50 ομήρων, λέει η Χαμάς

Οι αναφορές για την επικείμενη απελευθέρωση 50 ομήρων είναι «φήμες» που μεταδίδονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Δεν ξέρουμε γιατί διαδίδουν αυτές τις φήμες. Ίσως θέλουν να σαμποτάρουν την όλη διαδικασία ή να υπονομεύσουν αυτό το βήμα ή κάτι άλλο» προσέθεσε.

22:25 Όχι στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, δήλωσαν οι ΥΠΕΞ Ιράν-Ρωσίας-Τουρκίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.

21:37 Ο Ισραηλινός στρατός δημοσιεύει βίντεο φερόμενου μέλους της Χαμάς, ομολογεί δολοφονίες

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Ισραηλινός στρατός απέστειλε σε δημοσιογράφους βίντεο, το οποίο δεν έχει ανέβει ή επιβεβαιωθεί ακόμα, στο οποίο φερόμενο μέλος της Χαμάς ομολογεί υπό ανάκριση πως υπήρχε εντολή για σφαγές και ακρότητες στα κιμπούτς την 7η Οκτωβρίου.

Στο βίντεο περιγράφεται ένα άτομο, με θολό πρόσωπο το οποίο αναφέρει τις οδηγίες που είχαν λάβει οι μαχητές της Χαμάς κατά την διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

21:26 Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως η ηγεσία του Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έπειτα από μια αύξηση των επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί κατ΄ επανάληψη στο στόχαστρο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Δεν θεωρούμε απαραίτητα πως το Ιράν τούς έχεις δώσει ρητή εντολή να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Πιεζόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει κάποια ρητή εντολή, για παράδειγμα, από τον ανώτατο ηγέτη, που να λέει: ‘Πηγαίνετε και κάντε αυτό’».

Ο Ράιντερ είπε, ωστόσο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εντέλει πως η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις «λόγω του γεγονότος ότι υποστηρίζονται από το Ιράν».

21:14: «Απελευθερώσαμε δύο ομήρους» λέει η Χαμάς

«Απελευθερώσαμε δύο ομήρους» λέει εκπρόσωπος της Χαμάς, σύμφωνα με τη haaretz.

21:12 Το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς υπεύθυνο για τις επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι σε αεροπορική επιδρομή το πρωί της Δευτέρας σκοτώθηκε ο επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, Ιμπραχίμ αλ Σακέρ.

Οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ ήταν υπεύθυνος για την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον επιλοχία Omer Tabib κατά τη διάρκεια του πολέμου του Μαΐου του 2021.

Η οικογένεια του Tabib έχει ενημερωθεί, λέει ο στρατός.

Επιπλέον, οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ «ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση πολλαπλών επιθέσεων με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος και συγκεκριμένα εναντίον στρατιωτών των IDF».

21:09 Σειρήνες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Σειρήνες ηχούν στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας.

21:05 «Λιγότεροι από 50 όμηροι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι απόψε»

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είπε ότι ο αριθμός που ενδέχεται να απελευθερωθεί απόψε αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με την αναφορά των New York Times για 50 άτομα.

Η ίδια πηγή, που επικαλείται η Haaretz, πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός για απελευθέρωση 50 ομήρων δεν προέκυψε στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.

20:59 Λευκός Οίκος: Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να «αποφασίζουν μόνες τους» πώς θα διεξάγουν επιχειρήσεις

Εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι εναπόκειται στον ισραηλινό στρατό να λάβει τις δικές του αποφάσεις.

«Η άποψή μας είναι ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποφασίσει μόνος του πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Δεν είναι δουλειά μας να τους υπαγορεύουμε όρους και σίγουρα δεν είναι δουλειά μας να προεξοφλούμε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιχειρήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα ήταν ανάρμοστο» είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου να κερδίσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους.

20:53 Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Αμπάς

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό που έχει προδοθεί από τη Χαμάς, είπα στον Πρόεδρο Αμπάς στο τηλέφωνο. Μετέφερα σε αυτόν και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν αθώες ζωές τα θερμά μου συλλυπητήρια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές ότι «στις νόμιμες προσπάθειές του να πολεμήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι «η ΕΕ συνεργάζεται με εταίρους για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστινίων».

20:47 Νέες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης: Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμα και με πύραυλο αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Ali Fadavi, άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο». «Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε ο Ali Fadavi.

20:42 Η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΧαμάςJamila Al-Shanti, σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας, ανέφερε η Χαμάς, σύμφωνα με το CNN.

«Ένα μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος της Χαμάς, η Δρ Τζαμίλα Αλ-Σάντι, μαρτύρησε στον κατοχικό βομβαρδισμό του σπιτιού της στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Δρ Τζαμίλα Αλ-Σάντι ίδρυσε τη γυναικεία πτέρυγα του κινήματος της Χαμάς στη Γάζα και ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού του γραφείου, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Η Αλ-Σάντι ήταν χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ Αλ-Ραντίσι.

20:36 Δημόσιες ακροάσεις για τις συνέπειες της κατοχής του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις για να επιτρέψει στα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ προτού εκδώσει τελικά μια μη δεσμευτική νομική γνώμη.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από το ICJ να εκφράσει την άποψή του σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι ακροάσεις στην Χάγη θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

20:31 «Όλα έτοιμα για απελευθέρωση ομήρων»

Το ειδησεογραφικό δίκτυο I24 μεταδίδει ότι 50 όμηροι με διπλή υπηκοότητα κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα, όπου πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού.

Οι Times of Israel δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα διπλωματική πηγή από το Ισραήλ αναφέρει ότι «το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στην επιλογή των ξένων ομήρων που θα απελευθερωθούν».

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δεν διαψεύδει τις πληροφορίες, αλλά λέει ότι ο κόσμος θα ενημερώνεται όταν υπάρχει κάτι που γνωρίζει με βεβαιότητα.

20:25 Μπορέλ: Αναγκαία η κατάπαυση του πυρός για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

H ανάγκη για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσει ανεμπόδιστα η βοήθεια, αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Αυτό ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ θα καθοριστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Εξήγησε ότι «παύση εχθροπραξιών» δεν σημαίνει «κατάπαυση του πυρός» – όπως ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Διεθνή Διάσκεψη του Καϊρου – αλλά μια προσωρινή εκεχειρία για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, χωρίς να κινδυνεύσει από τα πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ή της Χαμάς. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα θύματα μεταξύ του προσωπικού της UNWRA – της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

20:19 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 2.055 παιδιών και 1.119 γυναικών.
  • Μόνο 54 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής.
  • Τα νοσοκομεία της Γάζας λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς καύσιμα, τα οποία το Ισραήλ έχει αποκλείσει από την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι έδωσαν στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει».
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 50 ομήρους, οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα.
  • Το ολονύχτιο σφυροκόπημα στη Γάζα άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς σε αυτό που έχει περιγραφεί από τις παλαιστινιακές αρχές ως η πιο αιματηρή μέρα των βομβαρδισμών

20:13 «Σιδερένιο Κεντρί» – Το νέο όπλο που χρησιμοποίησε το Τελ Αβίβ

Ένα νέο όπλο γνωστό ως «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting), χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενάντια στους μαχητές της Χαμάς. Από τους βομβαρδισμούς και τα χτυπήματα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και απλοί πολίτες.

Το γεγονός έκανε γνωστό η ίδια Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF), η οποία σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο το όπλο αναφέρεται ως «Ατσάλινο Κεντρί» (Steel Sting), παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και η κατασκευάστρια εταιρεία Elbit Systems, το αποκαλούν «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting).

20:10 Δεν πρέπει να δίνεται στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει» λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε σήμερα τις απόψεις που δίνουν «στο Ισραήλ άδεια να σκοτώνει» αφού η Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, επιφυλάχθηκαν να καλέσουν σε ένα τέλος των πληγμάτων του στη Γάζα.

«Αυτό που ακούμε από το στόμα των ηγετών της κατοχής [σ.σ. Ισραήλ] σχετικά με τις ετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή σημαίνει περισσότερα εγκλήματα, θηριωδίες και αναγκαστικές εκτοπίσεις» δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγεχ κατά την έναρξη συνεδρίασης της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

19:54 Η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα καύσιμα

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων δήλωσε, σύμφωνα με τη haaretz, ότι είναι πιθανό η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους τη Δευτέρα, τονίζοντας,  ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

19:51 Πόσο πιθανή είναι η χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Το κατά πόσο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής όπως είναι τα χημικά όπλα στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξήγησε μιλώντας στο MEGA και στο Live News ο Θόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών.

Όπως επισήμανε αρχικά, σε κάθε πόλεμο, οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν επικοινωνιακά το χαρτί των χημικών όπλων για να κατηγορήσουν τον αντίπαλο και να κινητοποιήσουν υπέρ τους την διεθνή κοινότητα.

19:45 Κοινή δήλωση Νετανιάχου, υπουργείου Άμυνας και IDF

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση που διαβεβαιώνει τη «στενή και πλήρη συνεργασία» μεταξύ τους.

«Συνεργαζόμαστε στενά, όλο το εικοσιτετράωρο, για να οδηγήσουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

19:30 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στον καταυλισμό και έκαναν πολλές συλλήψεις. Οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ενόπλους και με κάποιους νέους που εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους.

Τουλάχιστον 95 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, πριν από δύο εβδομάδες.

19:16 Γκάλαντ: Το επόμενο στάδιο του πολέμου θα είναι μια θανατηφόρα επίθεση από στεριά, αέρα και θάλασσα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε, σύμφωνα με τη haaretz, ότι ο στρατός «προετοιμάζεται διεξοδικά για το επόμενο στάδιο [του πολέμου], το οποίο θα είναι μια θανατηφόρα και πολυμέτωπη επίθεση – από αέρος, θαλάσσης και ξηράς» αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

19:09 «Επαναλαμβανόμενοι οι βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο al-Quds.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι «επαναλαμβανόμενες, βίαιες» ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν να βομβαρδίσουν το νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

19:04 Τέσσερις αλήθειες για το ρόλο των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και διαφόρων ένοπλων ριζοσπαστικών ομάδων έχει τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, σύμφωνα με ισχυρισμούς του, συνδέονται με τη Χαμάς. Οι αμερικανοί βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να πατάξει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς και τις όμορες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο βίαιες μαχητικές ομάδες και οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τη Δύση ως «τρομοκρατικές», λαμβάνουν χρήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους.

18:57 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε πυρήνες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο ακόμη πυρήνων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που φέρονται να προετοιμάζουν επιθέσεις με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

18:50 Σχεδόν 20.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Λίβανο

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο νότιο Λίβανο από τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε υπηρεσία του ΟΗΕ, την ώρα που κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

18:39 UNRWA: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή»

Η UNRWA αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ μοιράστηκε μηνύματα από Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι ανέφεραν ότι τους τελείωσε το νερό και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 12 ημέρες.

Τα μηνύματα δείχνουν ότι κάποιοι πίνουν νερό που βράζουν, ενώ φοβούνται ότι το αέριο για το μαγείρεμα θα τελειώσει σύντομα.

18:31 Αναφορές για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων της Χαμάς, ατόμων με διπλή υπηκοότητα, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».

Ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ Τζακ Ριντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, λέει στους Times ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, που το να βιαστούμε δεν είναι πιθανώς η καλύτερη προσέγγιση» λέει, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σύντομα.

18:25 Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το Reuters. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

18:17 Αναβάλλονται για τρεις μήνες οι τοπικές εκλογές

Η Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) ενέκρινε την αναβολή των τοπικών εκλογών για τρεις μήνες.

18:11 Σούνακ: Η έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli φαίνεται ότι προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας την Τρίτη προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το εσωτερικό της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ.

Ο Σουνάκ δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παράσχει επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες για τη στήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

18:05 Συσσίτιο στη Ράφα – Συγκλονιστικές εικόνες

Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών επιδρομών, συγκεντρώνονται για να πάρουν το μερίδιό τους από τρόφιμα που προσφέρουν εθελοντές σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό

Δεκάδες παιδιά περιμένουν στο συσσίτιο στη Ράφα

18:00 IDF: Νέα ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε ότι αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους  στα σύνορα με τον Λίβανο.

17:55 Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνούνται τα περί ανάμειξης του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Απέρριψε τις αναφορές του Ισραηλινού στρατηγού Μάικλ Έντελσταϊν «για περί ανάμειξης του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί.

Ο Αλί Φανταβί σημείωσε ότι οι δυνάμεις της Παλαιστίνης είναι ανεξάρτητες και έχουν αναβαθμίσει τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό εδώ και χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «η αυτόνομη στρατιωτική επιχείρηση των παρατάξεων της Παλαιστινιακής αντίστασης άφησε τους Ισραηλινούς σε σοκ», υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ «αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά αποτυχία».

Παράλληλα, Ιρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει σθεναρά» την Παλαιστίνη, χωρίς, όμως, να εμπλέκεται στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισραήλ.

17:51 Ισραήλ: Ο νόμος για την αποζημίωση των οικογενειών πεσόντων στρατιωτών ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διευκρίνισε ότι ο νόμος για τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο νόμος ορίζει ποια μέλη της οικογένειας  των στρατιωτών που πέθαναν στη μάχη δικαιούνται αποζημίωση.

17:46 Ο Χέρτζογκ έδειξε βιογραφία βομβιστή σαν «εγχειρίδιο κατασκευής χημικού όπλου»

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, παρουσίασε «ντοκουμέντα» τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκαν σε έναν νεκρό μαχητή της Χαμάς στο κιμπούτς Μπέερι,  και τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν «αποδείξεις» ότι η οργάνωση σχεδίαζε να δημιουργήσει χημικά όπλα και να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που όμως τελικά δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ισραήλ είναι μία ανεπίσημη βιογραφία του Ραμζί Γιουζέφ που ήταν ανάμεσα στους βομβιστές της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993.

17:37 Ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης στη Χάγη

Ακτιβιστές κατέλαβαν την είσοδο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, διαμαρτυρόμενοι κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Οι ακτιβιστές της ομάδας Extinction Rebellion κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου».

17:26 «Περιμένουμε εντολή από τον Νετανιάχου, πρέπει να μπούμε στη Γάζα» λέει ο ισραηλινός στρατός

«Πρέπει να μπούμε βαθιά μέσα στη Γάζα, ανεξάρτητα από το κόστος των απωλειών, είμαστε εν αναμονή της εντολής Νετανιάχου» λέει ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τη haaretz.

17:20 Ισραηλινός υποστράτηγος: «Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς και ότι έχει αποδείξεις, τις οποίες, ωστόσο δεν παρουσιάζει.

Ο υποστράτηγος Μάικλ Εντελστάιν δήλωσε ότι «έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν» αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό» είπε, σύμφωνα με το Sky News.

17:15 «Μας σφάζουν και σκοτώνουν τα παιδιά μας, φτάνει»

Να σταματήσουν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα παρακαλούν οι κάτοικοι.

«Δεν θέλουμε βοήθεια, θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας- φτάνει πια με το να σκοτώνουν τα παιδιά μας και να μας σφάζουν» συγκλονίζει η Aziza Abu Mar.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα εξαιτίας των βομβαρδισμών και της δυστυχίας στην οποία ζούμε. Αρκετά, δεν έχουμε πια υπομονή, είμαστε εξαντλημένοι, δεν αισθανόμαστε πια άνθρωποι» λέει στο Al Jazeera.

17:06 Λίβανος: Δεν θέλουμε πόλεμο με το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε ο υπηρεσιακός Πληροφοριών της χώρας, Ζιάντ Μακάρι, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, που αναμεταδίδει το CNN.

«Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν θέλει πόλεμο. Εάν, Θεός φυλάξοι, συμβεί αυτό, θα το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε και τόνισε ότι «τέτοιες απειλές από το Ισραήλ είναι σύνηθες φαινόμενο».

«Το Ισραήλ συνηθίζει να εκτοξεύει απειλές και σχεδόν κάθε εβδομάδα ο ένας ή ο άλλος ισραηλινός πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος απειλεί τον Λίβανο και υπόσχεται να καταστρέψει τη χώρα. Οι απειλές του Νετανιάχου έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο για το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά.

16:57 ΟΗΕ: Ο μισός πληθυσμός της Γάζας -και παραπάνω- έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό της Γάζας -περισσότεροι από τους μισούς- είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, με πολλούς να αναζητούν καταφύγιο σε υπερπλήρη καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βορρά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι εκατοντάδες -πιθανώς χιλιάδες- άνθρωποι, που είχαν τραπεί σε φυγή, επέστρεφαν τώρα στο βορρά λόγω των αυξημένων βομβαρδισμών στο νότο και της έλλειψης καταφυγίων.

Χάρτης της Γάζας

16:49 Με τον πρόεδρο του Ισραήλ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog), τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, λόγω του προγράμματος του Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.

16:42 «Τρέμαμε από τον φόβο, η χθεσινή νύχτα δεν περιγράφεται με λέξεις» λέει φοιτητής στη Γάζα

Ως τον χειρότερο βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περιγράφουν τις ολονύκτιες επιδρομές οι κάτοικοι της Γάζας.

«Η χθεσινή νύχτα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια» δήλωσε στο Al Jazeera η 21χρονη φοιτήτρια Tala Herzallah.

«Τρέμαμε κυριολεκτικά από τον φόβο. Δεν ξέραμε αν θα ξυπνούσαμε ζωντανοί ή όχι. Ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε από λεπτό σε λεπτό, δεν ξέραμε αν θα μας βρει το πρωί» συγκλονίζει.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα προσευχόμενοι, ζητώντας από τον Θεό να μας κρατήσει ζωντανούς. Κοιμήθηκα μόλις δύο ώρες και ξύπνησα από βομβαρδισμούς» λέει Herzallah, προσθέτοντας ότι αμέσως άρχισε να τηλεφωνεί σε συγγενείς και φίλους για να δει αν ήταν ακόμη ζωντανοί.

«Κάποιοι από αυτούς μου απάντησαν και άλλοι όχι. Δεν ξέρω αν αυτοί που δεν απαντούν σημαίνει ότι είναι νεκροί ή ότι απλά δεν έχουν πια μπαταρία».

16:35 Συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς συνάντησε ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο οικογένειες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, του ζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των οικείων τους, έκκληση που έχουν απευθύνει σε πολλούς ηγέτες.

16:28 Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων

Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

16:21 Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο drones από τον Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Λίβανο εισήλθαν στο βόρειο Ισραήλ από τη θάλασσα και αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη haaretz.

16:16 Η Τουρκία στέλνει δύο ακόμα αεροσκάφη με ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα

Η Τουρκία έστειλε δύο αεροσκάφη εμπορευμάτων στην Αίγυπτο σήμερα, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι θα αποσταλούν δύο ακόμα αεροσκάφη με περισσότερες προμήθειες.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο Κοτζά δήλωσε ότι τα αεροσκάφη μεταφέρουν φάρμακα, γεννήτριες, ιατρικές προμήθειες, θερμοκοιτίδες για μωρά, πάνες και βρεφικές τροφές. Οι ιατρικές προμήθειες, δήλωσε, περιλαμβάνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, χειρουργικά τραπέζια, συσκευές υπερήχων και ορθοπεδικά υλικά.

16:00 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στη Χάιφα, με αναφορές για αναχαιτίσεις πυραύλων.

15:38 Η Χαμάς λέει ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων

Η ισλαμιστική οργάνωση αναφέρει μέσω του Telegram ότι εξαπέλυσε δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.

Η μία στόχευσε μονάδες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται στη βάση Hatzerim, ενώ η άλλη επιτέθηκε στο αρχηγείο της Μεραρχίας Σινά του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στη στρατιωτική βάση Taslim.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε συναγερμό για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις νότιες κοινότητες Nir Oz και Ein HaBesor, κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας.

15:12 Πρωθυπουργός Σκωτίας: Η οικογένειά μου στη Γάζα έχει μείνει με 6 μπουκάλια νερό για 100 άτομα

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ λέει ότι η πεθερά του και ο σύζυγός της περνούν «βασανιστήρια» καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα.

«Έχουν μείνει με έξι μπουκάλια καθαρό πόσιμο νερό σε ένα σπίτι 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού δύο μηνών», δήλωσε ο Γιούσαφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Brechin.

Απομακρύνθηκε για να δεχτεί το τηλεφώνημά της και είπε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν «θα τα καταφέρουν από τη μία νύχτα στην άλλη», καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονται όλη τη νύχτα.

Τα πεθερικά του Γιούσαφ βρίσκονταν στη Γάζα για να επισκεφθούν συγγενείς τους όταν οι εχθροπραξίες ξέσπασαν. Είπε ότι εκ μέρους τους παρακαλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαιτήσει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και την κατάπαυση του πυρός.

15:04 Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού αλ Νασρ και αλ Σατί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση των κατοίκων της Γάζας.

Κάτοικοι της πόλης της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι όσοι ζουν στη συνοικία al-Nassr και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati έλαβαν ηχογραφημένα μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό, τα οποία τους καλούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς οι επιθέσεις θα ενταθούν εκεί.

14:49 Τουλάχιστον 18 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας

14:37 Το Εϊλάτ έχει κατακλυστεί από τους εκτοπισμένους

Η πόλη Εϊλάτ, που βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στο νότιο Ισραήλ, είναι συγκλονισμένη από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φτάσει εκεί τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην πόλη. Πρόκειται για εκτοπισμένους από άλλα μέρη του Ισραήλ στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μετακίνηση ανθρώπων από το νότιο Ισραήλ, ιδίως από περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Άνθρωποι έχουν επίσης απομακρυνθεί από το βόρειο Ισραήλ, όπου οι μάχες με τη Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απομακρύνει περίπου 200.000 ανθρώπους.

14:24 Το Κατάρ έχει στείλει περισσότερους από 100 τόνους βοήθειας στη Γάζα

Το Κατάρ έχει στείλει περισσότερους από 100 τόνους βοήθειας στη Γάζα από την έναρξη της κρίσης αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Γιουσέφ αλ-Μούλα, εργαζόμενος  στο Ταμείο Ανάπτυξης του Κατάρ.

«Αυτή είναι η τέταρτη πτήση που έχουμε στείλει στο ελ-Αρίς», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο.

Ο Μούλα δήλωσε ότι μόνο δύο φορτηγά με βοήθεια από το Κατάρ πέρασαν στη Γάζα την Κυριακή και οι καθυστερήσεις σήμαιναν ότι περαιτέρω βοήθεια που προοριζόταν για τη Γάζα παρέμενε στη Ντόχα.

«Είναι έτοιμη να σταλεί», είπε, προσθέτοντας ότι η αποθήκευση περαιτέρω βοήθειας στην Αίγυπτο δεν αποτελούσε επιλογή, καθώς οι αποθήκες ήταν ήδη γεμάτες με προμήθειες.

14:10 Πάνω από 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών.

13:53 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγορούν μουσουλμάνο κληρικό της Ιερουσαλήμ για προδοσία

Όπως αναφέρει η Haaretz οι ισραηλινές δυνάμεις άσκησαν κατηγορίες κατά του Μουσταφά Τζαμά, κληρικού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την κατηγορία της δημόσιας παρακίνησης σε προδοσία και της παροχής βοήθειας στον εχθρό κατά τη διάρκεια πολέμου με επαπειλούμενη ποινή έως και τα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζαμάλ μίλησε στο τζαμί την έβδομη ημέρα του πολέμου, λέγοντας ότι «η μάχη είναι καθήκον για το έθνος του Ισλάμ αυτή τη στιγμή και για κάθε μουσουλμάνο που μπορεί να πολεμήσει ο ίδιος στον ιερό πόλεμο». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όποιος εγκαταλείπει τη μάχη και τη τζιχάντ αυτή τη στιγμή δεν προέρχεται από το ισλαμικό έθνος».

13:38 «Η Χαμάς ενδέχεται να απελευθερώσει 50 αιχμαλώτους διπλής υπηκοότητας χωρίς άλλους όρους»

Όπως αναφέρει το ρωσικό TASS ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους NYT ότι «με βάση τις συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ με το Κατάρ υπάρχει η πιθανότητα η Χαμάς να απελευθερώσει του περίπου 50 Παλαιστίνιους διπλής υπηκοότητας πέρα από οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των αιχμαλώτων τη Χαμάς είναι 222 άτομα, αυξημένος από αυτό που είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες.

13:27 Πρώην ισραηλινός υπουργός – Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώκει «εκδίκηση» στη Γάζα

Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώξει «εκδίκηση» δήλωσε στο Al Jazeera ο Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

«Η εκδίκηση δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος οποιασδήποτε [ισραηλινής] επίθεσης. Τα συναισθήματα στο Ισραήλ, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι φοβερά και θλιβερά. Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι θέλουν εκδίκηση, αλλά οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να παίρνουν εκδίκηση», δήλωσε ο Beilin.

«Υπάρχει ένας στόχος στην επερχόμενη επίθεση και αυτός είναι η αντικατάσταση της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα. Αν δεν υπάρχει ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και αλλού, είτε πρόκειται για την Παλαιστινιακή Αρχή είτε για τον Αραβικό Σύνδεσμο, τότε θα πρέπει να τερματίσουμε τη βία», είπε.

«Δεν θα υποστηρίξω μια κατάπαυση του πυρός τώρα. Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για αρκετές ώρες, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή νερού και τροφίμων, ιατρικών αναγκών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Πιστεύω ότι πρέπει να απομακρύνουμε την ηγεσία της Χαμάς», πρόσθεσε.

13:21 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε οκτώ «τρομοκρατικούς πυρήνες» στο Λίβανο

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari είπε ότι οι IDF χτύπησαν «οκτώ τρομοκρατικούς πυρήνες» στο Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

Επτά από αυτούς χτυπήθηκαν πριν καταφέρουν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες, πρόσθεσε.

Ο Hagari είπε επίσης ότι 20 πυρήνες της Χεζμπολάχ έχουν χτυπηθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στα σύνορα στις αρχές του μήνα.

13:06 Θα καθυστερήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ;

Ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ προκειμένου να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή. Παρακάτω παρουσιάζουμε τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί όπως τις σταχυολογεί το Al Jazeera.

  • Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν είχε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά επίσης «μίλησε για την ανάκτηση των ομήρων ως προτεραιότητα».
  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε μια σειρά από βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν από οποιαδήποτε εισβολή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση σε μια μεταπολεμική Γάζα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιχείρησης στους αιχμαλώτους και οι συνέπειες για το Ισραήλ ενός πολέμου κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
  • Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι της Άμυνας δήλωσαν ότι η χερσαία εισβολή έχει επανειλημμένα καθυστερήσει, αλλά δεν γνώριζαν τον λόγο πίσω από την αναβολή.
  • Η καθυστέρηση της εισβολής αντανακλά επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος ζητά μια σύγκρουση που θα περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ – θέση στην οποία αντιτίθεται ο πρωθυπουργός.
  • Το ισραηλινό ραδιόφωνο GLZ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, με τον δημοσιογράφο Doron Kadosh να γράφει στο X: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση για να επιτρέψει την άφιξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, λόγω του φόβου για αυξανόμενες επιθέσεις από το Ιράν ή τους συμμάχους του στην περιοχή.
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω από την αναβολή της χερσαίας επίθεσης. Η πιθανότητα διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι ένας άλλος παράγοντας.

12:58 Η Γάζα είναι εκτεθειμένη στην «δολοφονική μηχανή του Ισραήλ»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Muhammad Shtayyeh λέει ότι η διεκδίκηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας από τους Παλαιστίνιους δεν θα σταματήσει ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ο Shtayyeh δήλωσε στην ομιλία του πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα ότι το φάσμα του θανάτου απειλεί χιλιάδες παιδιά και ασθενείς στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς τα καύσιμα τελειώνουν, εν μέσω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων και τροφίμων.

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτεθειμένος… στην ισραηλινή δολοφονική και εγκληματική μηχανή», πρόσθεσε.

12:44 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

12:32 Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, παραδέχεται την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, δηλώνει ότι ευθύνεται και ο ίδιος για τις αποτυχίες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Υπηρέτησα ως πρωθυπουργός για 12 μήνες. Υπήρχαν πράγματα που δεν πρόλαβα να κάνω και στη συνέχεια η κυβέρνηση έπεσε. Σίγουρα φέρω ευθύνη», ανέφερε ο Μπένετ σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η επίθεση θεωρήθηκε από πολλούς ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Αρκετοί ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του στρατού Χέρζι Χάλεβι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv ανέφερε ότι σχεδόν το 70% όσων ψήφισαν το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές θέλουν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να μιλήσει δημόσια για τις επιθέσεις.

12:15 ΜΜΕ του Κατάρ: Η Αίγυπτος προτείνει να φτιάξει προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Araby Al-Jadeed του Κατάρ αναφέρει ότι η Αίγυπτος πρότεινε να δημιουργηθούν στρατόπεδα προσφύγων για τους κατοίκους της Γάζας που διέφυγαν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσφυγικοί καταυλισμοί θα δημιουργηθούν κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των τραυματιών της Γάζας να λάβουν θεραπεία σε νοσοκομεία του Καΐρου.

Την πληροφορία από τον ιστότοπο του Κατάρ μεταφέρει η ισραηλινή Haaretz.

12:10 Τρίτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας παραδίδεται στη Γάζα

«Η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας που θα παραλάβει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των φορτηγών που μεταφέρουν τη βοήθεια.

12:04 Λίβανος: Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στα σύνορα λόγω των συγκρούσεων Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων του Λιβάνου.

Ειδικότερα στην πόλη Tyre, ένα σχολείο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για ορισμένους από τους εκτοπισμένους. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι συνθήκες είναι δύσκολες ενώ υπάρχει έλλειψη βασικών ειδών.

Εκταση περίπου 100 χιλιόμετρων στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι πλέον στρατιωτική ζώνη. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε εκείνη την περιοχή ή κοντά σε αυτήν έχουν μετακινηθεί βορειότερα εντός του Λιβάνου.

11:50 Χαμάς και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τις πρώτες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Μαχητές της Χαμάς ενεπλάκησαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εισβολή έλαβε χώρα ανατολικά του Khan Younis στη νότια περιοχή της Γάζας.

«Οι μαχητές ενεπλάκησαν με τη δύναμη εισβολής, κατέστρεψαν δύο μπουλντόζες και ένα τανκ και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην επιδρομή στη Γάζα την Κυριακή, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν να εντοπιστούν αιχμάλωτοι που κρατούνται από τη Χαμάς, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία.

11:41 Ισραηλινές ΜΚΟ εναντίον νομοσχεδίου που δυσχεραίνει τις συνθήκες για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη στο Ισραήλ, το ισραηλινό γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Δημόσια Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ συμπλήρωσαν τη Δευτέρα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει στο κράτος να μη διαθέτει κρεβάτια για τους κρατουμένους αλλά στρώματα στο πάτωμα.

Η αίτηση αναφέρει ότι η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κρατουμένων είναι υψηλού εθνικού συμφέροντος ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και ότι η περίοδος πολέμου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση θα επιτρέψει στις φυλακές να δέχονται νέους κρατούμενους πέραν της νόμιμης χωρητικότητάς τους. Το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό εθνικής ασφάλειας την εξουσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει αλλαγές στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων ασφαλείας.

Ο αριθμός των κρατουμένων Παλαιστινίων έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

11:06 Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Νετανιάχου, Μπεν Γκβιρ, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο περιορισμένο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ένα μέλος του συνασπισμού (σ.σ. τον ίδιο) που «δεν συμμερίζεται την υπόθεση ότι η Χαμάς όντως αποτρέπεται, και ουσιαστικά οδήγησε στον πόλεμο»

«Αποδέχθηκα τη μονομερή σας απόφαση για το σχηματισμό του μικρού [πολεμικού] υπουργικού συμβουλίου το οποίο δεν με συμπεριλαμβάνει», έγραψε ο Μπεν Γβιρ σύμφωνα με τη Haaretz. «Ωστόσο, δεν διανοείται όλοι οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο να υιοθετούν την [ψευδή] παραδοχή που ισχυριζόταν επί χρόνια ότι η Χαμάς πράγματι αποθαρρύνεται».

10:52 Δύο νεκροί στη Δ. Όχθη – 120 συλλήψεις στις ισραηλινές επιδρομές

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε σήμερα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι είπαν στο Ρόιτερς ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό και εκτεταμένες συλλήψεις, καθώς συγκρούσθηκαν με ενόπλους και μερικούς νέους που πετούσαν πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το επεισόδιο.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA αναφέρει ότι οι συλλήψεις ανέρχονται σε 120, εκ των οποίων οι 40 αφορούν κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έχουν εκδώσει άδειες εργασίας.

10:44 Μπορέλ: Το πιο σημαντικό να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Παύση των εχθροπραξιών για να γίνει εφικτό

Ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Όπως είπε θα συζητηθεί το αίτημα του γγ του ΟΗΕ για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα της συνάντησης, αλλά είναι σίγουρα κάτι που οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ.

10:36 Η Ερυθρά Ημισέληνος δημοσιεύει βίντεο με τις ισραηλινές επιδρομές κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως λέει, κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν τον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Al-Shifa και Al-Quds την Κυριακή.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Χ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ακούγονται τουλάχιστον δύο εκρήξεις καθώς άνθρωποι τρέχουν και φωνάζουν σε άλλους να βρουν καταφύγιο.

10:22 Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

10:19 Μόλις το 4% της ανθρωπιστικής βοήθειας που δεχόταν πριν τον πόλεμο η Γάζα έχει περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα

Από το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως ο όγκος της βοήθειας, που έχει εισέλθει ως τώρα στη Γάζα, ανέρχεται μόλις στο 4% του καθημερινού μέσου όρου πριν από τις εχθροπραξίες και είναι μόνο κλάσμα αυτού που χρειάζεται σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, τα οποία εξαντλούνται.

09:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το ολονύχτιο σφυροκόπημα στη Γάζα έχει αφήσει πίσω του πολλούς νεκρούς σε αυτό που έχει περιγραφεί από τις παλαιστινιακές αρχές ως η πιο αιματηρή μέρα των βομβαρδισμών. Υπήρξαν επίσης βομβαρδισμοί κοντά σε νοσοκομεία, με το Ισραήλ να αναφέρει ότι ελέγχει τις αναφορές.
  • Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Γάζα ενώ αναζητούσε ομήρους, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, λέει ο ισραηλινός στρατός.
  • Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε κοινή δήλωσή τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της τρομοκρατίας», και ζήτησαν την «τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
  • Μια δεύτερη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 14 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια επετράπη να εισέλθει στη Γάζα την Κυριακή, φέρνοντας αυτό που ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, αποκάλεσε «μια μικρή αχτίδα ελπίδας».
  • Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου που σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς. πυραύλους και ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος

9:29 ΟΗΕ: Νεκροί 29 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα

«Βρισκόμαστε σε σοκ και σε πένθος», ανέφερε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε χθεσινή της ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

«Εχει επιβεβαιωθεί ότι 29 από τους συναδέλφους μας στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Οι μισοί από αυτούς ήταν δάσκαλοι της UNRWA», τονίζεται στην ανάρτηση.

«Ως οργανισμός, είμαστε συντετριμμένοι. Θρηνούμε μεταξύ μας και με τις οικογένειες», σημειώνεται.

09:01 Ισραηλινός στρατός: Επίθεση σε πυρήνα ένοπλης ομάδας στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε πυρήνα ένοπλης ομάδας σε λιβανέζικο έδαφος και κατέστρεψε τον αντιαρματικό εκτοξευτή της.

Οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο έχουν ενταθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την πιο σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από το 2006.

Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένης έκτασης, στοχεύοντας περιοχές κοντά στα σύνορα και των δύο χωρών, αποφεύγοντας τα αστικά κέντρα.

Την Κυριακή, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων που βρίσκονταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι 28 ακόμη πόλεων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

08:50 IDF: Επίθεση σε 320 στόχους της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σε κοινή δήλωση, η μονάδα Τύπου του IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 320 στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της σημερινής ημέρας.

Μεταξύ των στόχων ήταν σήραγγες της Χαμάς, δεκάδες κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στρατιωτικά συγκροτήματα και θέσεις παρατήρησης.

08:37 IDF: Αν δεν στηρίζετε το Ισραήλ έχετε πρόβλημα με την ηθική σας

«Αν δεν μπορείτε να συμπαρασταθείτε στην άμυνα του Ισραήλ, κάτι δεν πάει καλά με την ηθική σας», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε αυστραλιανό ραδιόφωνο.

Στην Αυστραλία έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν το δημαρχείο στο Σίδνεϊ πρέπει να φωτιστεί στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας.

Η δήμαρχος της πόλης έχει πει ότι θα ταχθεί ενάντια στην κίνηση να φωτιστεί το δημαρχείο στα χρώματα του Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές της αξίες της πόλης, όπως η συμπερίληψη και η ισορροπία.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπήκαμε στις κοινότητές τους και δεν πήραμε γυναίκες και παιδιά. Τώρα υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Αν δεν μπορείτε να πάρετε θέση σε αυτό, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με την ηθική σας», είπε ο εκπρόσωπος των IDF και πρόσθεσε ότι απευθύνει το μήνυμά του σε «απλούς ανθρώπους, ανθρώπους της εξουσίας και εκλεγμένους αξιωματούχους».

08:27 ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμβούλεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους ΝΥΤ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν επίσης περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για επιθέσεις κατά των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες είναι πιθανό να ενταθούν μόλις το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προβάλλει απαιτήσεις από το Ισραήλ και εξακολουθεί να υποστηρίζει την χερσαία εισβολή και τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

08:09 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής οι φονικοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν βόρεια της πόλης Ραμάλα.

Αρκετά άτομα έχουν επίσης συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια πρωινών επιδρομών στη Ραμάλα καθώς και στη Ναμπλούς.

07:41 Στους 29 οι νεκροί στη Ράφα

Ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας αυξήθηκε σε 29, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

Νωρίτερα, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι πολλοί από τους νεκρούς στη Ράφα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας δήλωσε ότι το 65% των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν παιδιά.

07:24 Τραυματίες φτάνουν μαζικά στα νοσοκομεία

Στην πιο δύσκολη νύχτα των βομβαρδισμών τα νοσοκομεία της Γάζας δέχτηκαν μεγάλο αριθμό τραυματιών. Οι συνθήκες νοσηλείες είναι υποτυπώδεις καθώς τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από γάζες, και βασικά φάρμακα. Ακόμα ρεύμα παίρνουν από γεννήτριες, οι οποίες όμως ξεμένουν από καύσιμα.

Δεκάδες είναι οι σοροί που τοποθετούνται στα προαύλια των νοσοκομείων λόγω έλλειψης χώρου.

07:12 Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στόχους της Χεζμπολάχ – «Ενας μαχητής σκοτώθηκε»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες προς το Ισραήλ.

07:05 Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δ. Όχθη – Νεκρός από πυροβολισμούς στη Ραμάλα

Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε από αληθινές σφαίρες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον άλλα 14 άτομα μετά από επιδρομή βόρεια της πόλης Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazoun, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς βόρεια της πόλης Ραμάλα.

06:50 Το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας αντιμετωπίζει «πραγματική καταστροφή» καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται

Το νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα «πραγματικής καταστροφής», καθώς τα καύσιμά του ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Mohammad Abu Salmiya, δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν έχει λάβει ακόμη καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ, εν μέσω του πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

Σύμφωνα με αναφορές, το νοσοκομείο Al-Shifa έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών καθώς και ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει κοπεί από το Ισραήλ, λειτουργεί με γεννήτριες που χρησιμοποιούν καύσιμα.

Πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, καθώς και δύο άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, δέχθηκαν έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επίσης διατάξει την εκκένωση του νοσοκομείου ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής.

06:33 Ώρα μηδέν για τη Γάζα

Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γάζα καθώς ο ρυθμός θανάτων από τους βομβαρδισμούς αυξάνεται και το μόνο που διαφαίνεται είναι περαιτέρω κλιμάκωση. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα