Ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής βρίσκονται στα πρόθυρα ενός οικονομικού φαύλου κύκλου, χάρη στην κατάρρευση της αγοράς  γραφείων και της απομακρυσμένης εργασίας, αλλάζοντας τη μορφολογία των αστικών κέντρων.

Το είδαμε να συμβαίνει στο Ντένβερ, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, την Ατλάντα: η επιλογή των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν την εργασία εξ αποστάσεως για μεγάλο χρονικό διάστημα και ελέω πανδημίας, οδήγησε σε κλείσιμο των γραφείων και την απώλεια φορολογικών εσόδων, οδηγώντας οικονομολόγους να κάνουν λόγο για ένα οικονομικό doom loop.

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών οι αριθμός των κενών γραφείων στο Λονδίνο

Δεν είναι τυχαίο που ο Stijn Van Nieuwerburgh, καθηγητής ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών στο Columbia School of Business, κρούει εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες και μεσαίες πόλεις των ΗΠΑ. Η μόδα του work-from-home έπληξε -ανεπανόρθωτα;- την αγορά εμπορικών ακινήτων σε κομβικά σημεία της βιομηχανικής Αμερικής.

«Αυτές οι πόλεις βλέπουν τώρα μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά κενών γραφείων στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Nieuwerburgh σε πρόσφατη έκθεσή του, την ίδια στιγμή που οι αδιάθετοι γραφειακοί χώροι έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος στην αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με εκτίμηση της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών.

Το πρόβλημα με τα άδεια γραφεία

«Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης θα μπορούσαν να είναι τρομερές», δήλωσε ο Nieuwerburgh, «δεδομένου ότι οι φόροι ακίνητης περιουσίας αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος σε όλες τις ΗΠΑ. Μάλιστα αυτοί οι φόροι αντιστοιχούν ακόμη και στο 40% των συνολικών φορολογικών εσόδων σε ορισμένες πολιτείες, ενώ θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν έως και το 10% των συνολικών φορολογικών εσόδων», εκτίμησε.

«Εάν αυτά τα γραφεία χάσουν περίπου τη μισή τους αξία, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και αυτό δημιουργεί μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό», προειδοποίησε ο Nieuwerburg σε συνέντευξή του στο CNBC. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρότερες πόλεις είναι ότι, συχνά, δεν υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που έχουν να προσφέρουν οι πόλεις στο κέντρο τους εκτός από την εμπορική περιοχή των γραφείων. Έτσι, όταν αυτή η περιοχή γραφείων αρχίζει να παραπαίει, παροπλίζεται και σταδιακά ερημοποιείται, αυτό επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο ολόκληρη την πόλη», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση της αξίας των ακινήτων στις πόλεις που επηρεάζονται άμεσα, με τις τιμές των κτιρίων γραφείων να πέφτουν κατά 35%, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Οι τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε αντίστοιχα δανειακά βάρη θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, καθώς υπάρχουν περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη κτιρίων γραφείων που είναι «δυνητικά σε κίνδυνο».

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και μήνες για προβλήματα στον γενικότερο τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος αγωνίζεται να ανακάμψει από την πανδημία. Αυτό επιδεινώνεται από την κρίση των πιστωτικών συνθηκών, με τις τράπεζες να έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τον δανεισμό τους και φέρεται να επιδιώκουν να ξεφορτωθούν το χρέος τους από εμπορικά ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή