Η «ώρα της αλήθειας» για Alpha – Εθνική

·         Η μεγάλη ώρα για τις τράπεζες έφθασε…

·         Εντός της ημέρας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα «αποκαλυφθεί» η βελτιωμένη προσφορά UniCredit για το 9% της Alpha Bank.

·         Μαθαίνουμε πως καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν έντονες διεργασίες που κράτησαν τους αρμόδιους επί ποδός για αρκετές ώρες.

·         Στην πιάτσα λέγεται (χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από πουθενά ακόμη) πως η προσφορά των Ιταλών θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,40 και 1,42 ευρώ από 1,33 ευρώ ανά μετοχή που ήταν αρχικά.

·         Σήμερα, αναμένεται να κλειδώσει και η πώληση ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα.

·         Και εάν τελικά προχωρήσει στην πώληση του 20% ή του 25%… Μια απόφαση που θα εξαρτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον.

·         Μείνετε συντονισμένοι…

————

Η καταδρομική Μητσοτάκη στον… Μασούτη

·         Χωρίς προειδοποίηση όπως μαθαίνουμε ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη στο κατάστημα του Μασούτη στα Καλύβια Αττικής το περασμένο Σάββατο.

·         Η «έφοδος» του πρωθυπουργού δεν ανησύχησε τη διοίκηση της αλυσίδας, αφού όπως λέει σε συνομιλητές της «τηρεί πιστά το γράμμα του νόμου».

·         Η ακρίβεια είναι ένα ζήτημα όπως λένε στην πιάτσα των σούπερ μάρκετ που αφορά όλους, αφού επηρεάζει τους πάντες.

·         Τα όποια μέτρα λαμβάνονται, όπως λένε, πρέπει να είναι στοχευμένα και αποτελεσματικά.

·         Για αυτό και δεν λείπουν οι ενστάσεις σχετικά με την τελευταία πρωτοβουλία που αφορά στη μόνιμη μείωση τιμής άνω του 5% για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

·         Και αυτό γιατί δεν καθορίζει –όπως έκανε το καλάθι του νοικοκυριού- συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, και ειδικά των βασικών αγαθών.

·         Δίνει όπως λένε τη δυνατότητα στις εταιρείες να εντάξουν ένα προϊόν ήσσονος σημασίας για το καθημερινό τραπέζι…

————-

Ο μικρός που έλαβε δάνειο με επιτόκιο 4,5%

·         Πολύ συζήτηση γίνεται τελευταία για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.

·         Πολλοί είναι εκείνοι στην αγορά που αναγνωρίζουν ότι οι τράπεζες είναι δύσκολο να δώσουν δάνειο σε μια εταιρεία που δεν έχει τη στοιχειώδη εχέγγυα…

·         «Δεν μπορεί», λένε «μια τράπεζα να στηρίξει έναν επιχειρηματία που δηλώνει λιγότερα απ’ ότι δίνει στον υπάλληλό του». 

·         Λένε μάλιστα πως υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που μικρές εταιρείες καταφέρνουν να χρηματοδοτούν με ανταγωνιστικό κόστος.

·         Και αυτό γιατί έχουν υγιή ισολογισμό και έχουν να παρουσιάσουν ένα πειστικό επενδυτικό story.

·         Μεγάλος λιανέμπορος μας έλεγε ότι μικρομεσαίος επιχειρηματίας κατάφερε να λάβει δάνειο αρκετών χιλιάδων ευρώ με επιτόκιο περίπου 4,5%. 

 ·        Πολύ καλύτερο απ’ ότι εξασφαλίζει ο ίδιος.

·         «Το πρόβλημα των τραπεζών», όπως τόνισε, «δεν είναι τα κεφάλαια αλλά ότι δεν υπάρχουν αρκετές bankable εταιρείες…». ΄

·         Για αυτό «σκοτώνονται » όταν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν τους 30 μεγάλους ομίλους της χώρας.

———–

«Κουνάει μαντήλι» μετά από έξι χρόνια…

·         Όταν άρχισε να στελεχώνει το κέντρο εργασιών της στην Ελλάδα η γερμανική N26, πολλοί μίλησαν για τη νέα εποχή στο digital banking με έδρα την Αθήνα.

·         Και πιο συγκεκριμένα στον Άγιο Δημήτριο.

·         Η γερμανική challenger bank τράπεζα που λειτουργεί αποκλειστικά διαδικτυακά, στα τέλη του 2017 έκανε τα πρώτα βήματά της στην ελληνική αγορά.

·         Δημιούργησε μάλιστα και τη βάση εξυπηρέτησης για άλλες χώρες της Ευρώπης, επιστρατεύοντας πολύγλωσσους εργαζόμενους.

·         Από τη φάση ανάπτυξης όμως έχει περάσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε φάση… συρρίκνωσης.

·         Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι Έλληνες εργαζόμενοι που έχουν ήδη μεταπηδήσει σε άλλες εταιρείες, στο ευρύτερο τραπεζικό κλάδο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Il Postino