Η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, η Amundi, αναμένει πως η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί με τριπλάσιο ρυθμό από αυτήν της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εταιρίας για επενδύσεις, τονίζοντας την αναποτελεσματικότηα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Amundi αναμένει πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2024 και κατά 2% το 2025, συγκριτικά με ανάπτυξη 0,5% και 1,2% για την ευρωζώνη.

Η πομορινή κουλτούρα στη Ρωσία

“Σημαίνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ιαπωνία, η Αυστραλία –οι μεγαλύτερες ανεπτυγμένες χώρες– δεν είναι σε θέση να επιβάλουν αποτελεσματικά κυρώσεις σε μια χώρα”, δήλωσε ο Βενσάν Μορτιέ της Amundi σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι για τις προοπτικές της εταιρίας για το 2024.

“Αυτό σημαίνει. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά είναι πραγματικότητα”.

Χωρίς αντίκτυπο οι κυρώσεις στις ρωσικές εισαγωγές και εξαγωγές

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων ήταν εμφανής στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για ορισμένο αριθμό ανθρώπων, είπε ο Μορτιέ, αλλά όχι τόσο πολύ στις εισαγωγές και εξαγωγές της Ρωσίας.

Οι κυριότερες αναδυόμενες οικονομίες κάτω από την ομπρέλα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), καθώς και χώρες όπως η Τουρκία και το Καζακστάν επωφελήθηκαν από τις κυρώσεις, καθώς η Ρωσία κατάφερε να μεταφέρει τις εξαγωγές της μακριά από τις δυτικές χώρες, είπε ο Μορτιέ.

“Είναι ένα ταρακούνημα. Τελικά, αν αξιολογήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία: η Ευρώπη υπέφερε άμεσα και έντονα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες (ο αντίκτυπος είναι) ουδέτερος, όμως η Τουρκία, η Κεντρική Ασία και η Ασία γενικότερα είχαν όφελος”, είπε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή