Βήμα πίσω αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στην κατάργηση της υποχρέωσης εγκατάστασης φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές. Έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις των Διαχειριστών του εθνικού συστήματος και των δικτύων διανομής αερίου, αλλά και της αγοράς φυσικού αερίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναδιατύπωσε τη σχετική ρύθμιση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, η οποία αρχικά προέβλεπε την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) 420/1987 (A’ 187) περί εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές.

Φυσικό αέριο: Το υπεράκτιο κοίτασμα που θα βοηθήσει στη ανοικοδόμηση της Γάζας

Αναδιατύπωση

Έτσι, παρότι ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης υπερθεμάτισε της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, κατά την παρουσίαση, στις αρχές της εβδομάδας, των ρυθμίσεων του ερανιστικού νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τελικά την Πέμπτη, λίγο πριν την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής, η σχετική διάταξη «λειάνθηκε».

Ο υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής είχε επισημάνει ότι η ρύθμιση του ΠΔ που επέβαλε με υποχρεωτικό τρόπο την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κάθε νέα οικοδομή, «δεν είναι πλέον ρεαλιστική με την πράσινη μετάβαση». Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης υπάρχουν πάρα πολλές νέες τεχνολογίες, που άλλες είναι από τώρα ανταγωνιστικές, όπως οι αντλίες θερμότητας, ενώ άλλες εξελίσσονται και θα είναι ανταγωνιστικές στα επόμενα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια. Γι΄ αυτό, όπως είπε ο υπουργός «είναι λάθος να παίρνουμε και να διατηρούμε μία απόφαση και να υποκαθιστούμε την αγορά με μία δική μας μονομερή τεχνολογική απόφαση, όπως να βάζεις υποχρεωτικά φυσικό αέριο, που είναι ένα καύσιμο μετάβασης και δεν θα παραμείνει στη διάρκεια της ζωής των νέων οικοδομών».

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Παρόλα αυτά, με νομοτεχνικές βελτιώσεις η σχετική διάταξη αντικαταστάθηκε. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε, προβλέπεται πλέον ότι η εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων και η εκπόνηση σχετικής μελέτης είναι προαιρετική για κάθε νέα οικοδομή κατά παρέκκλιση του ΠΔ 420/1987 (A’ 187), περί εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε οικοδομές.

Ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, για τις οικοδομές που προορίζονται για χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, συνάθροισης κοινού, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, γραφείων, εμπορική και επαγγελματική χρήση οποιασδήποτε μορφής και για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί την εγκατάσταση δικτύου αερίων καυσίμων επιβάλλεται προ της εγκατάστασης η σύνταξη πλήρους μελέτης εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ως προς την αρχική νομοθετική πρόταση του ΥΠΕΝ για κατάργηση του ΠΔ 420/1987 περί υποχρεωτικής εγκατάστασης δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές, ήταν έντονες. Ο συντονιστής διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Γιώργος Πολυχρονίου, μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι χωρίς την πρόβλεψη προ-εγκατάστασης εσωτερικών εγκατάστασης φυσικού αερίου στα νέα κτίρια θα είναι εξαιρετικά δυσχερής η χρήση φυσικού αερίου, «κάτι που θα έχει σαφή επίδραση στη διείσδυση του φυσικού αερίου σε περιοχές όπου υπάρχουν εν εξελίξει σημαντικά προγράμματα ανάπτυξης των δικτύων διανομής και εν γένει στα προγράμματα ανάπτυξης όλων των διαχειριστών». Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυσμενής και στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας δεδομένου ότι θα προωθούνταν «η χρήση μορφών ενέργειας που συχνότατα είναι περιβαλλοντικά, ή και από άποψη ενεργειακής απόδοσης, δυσμενέστερες».

Τα υφιστάμενα κτίρια

Επίσης, η κατάργηση του ΠΔ 420/1987 θα επηρέαζε και τα υφιστάμενα κτίρια καθώς θα οδηγούσε αφενός στην κατάργηση της δυνατότητας αλλαγής του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και του σχετικού εξοπλισμού (από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο) με την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών και αφετέρου στην κατάργηση της δυνατότητας αυτονομίας των χρηστών εάν υπάρχει κεντρική θέρμανση, δηλαδή περιπτώσεις που αφορούν στην οριστική αποσύνδεση της οριζόντιας ιδιοκτησίας από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης προτίθεται να εγκαταστήσει αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.

Τον εντονότατο προβληματισμό του για την κατάργηση του ΠΔ είχε εκφράσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης και ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο καταβάλλονται οι μέγιστες προσπάθειες για την τροφοδοσία νέων περιοχών με φυσικό αέριο, σε τμήματα της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμα σχετικό δίκτυο και για τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης νέων χρηστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια