Με τις καλύτερες προϋποθέσεις άρχισαν τον Δεκέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας ώθηση από τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού, δεδομένης και της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να σημειώνει άλμα 4,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 7.529 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,12% στις 16.397 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,48% στις 7.346 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επανειλημμένα κάμψει τις προσδοκίες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, επιμένοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί πότε μπορεί να έρθουν. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία οδήγησαν τους αναλυτές της αγοράς να εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και ίσως να εξετάσει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Απρίλιο.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει επίσημη παράταση των περικοπών παραγωγής. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία επέκτεινε την εθελοντική περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στο πρώτο τρίμηνο και άλλα μέλη ανακοίνωσαν τις δικές τους μειώσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide Price Index. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,2%. Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα υπολογίστηκε στις 258.557 στερλίνες, χαμηλότερα από τις 259.423 στερλίνες τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, ο μεταποιητικός κλάδος της ευρωζώνης συνέχισε να αποδυναμώνεται τον Νοέμβριο, αν και εμφανίστηκαν ορισμένα θετικά σημεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δείκτη προμηθειών από την HCOB και την S&P Global.

Η ένδειξη PMI ήταν στο 44,2 τον περασμένο μήνα, θέτοντας τον κλάδο σε περιοχή συρρίκνωσης για δέκατο έβδομο συνεχόμενο μήνα. Ο ρυθμός μείωσης ήταν λιγότερο σοβαρός σε νέες παραγγελίες, αποθέματα και αγοραστική δραστηριότητα. Η Αυστρία είχε τη χειρότερη επίδοση τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η μέτρηση έρχεται καθώς οι επενδυτές εκτιμούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να πιεστεί σε μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, δεδομένης της πτώσης των βασικών δεικτών πληθωρισμού και της οικονομικής συρρίκνωσης 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στο επίκεντρο το ράλι στα crypto – Τι προβληματίζει τις αρχές
Αγορές |

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στο επίκεντρο το ράλι στα crypto – Τι προβληματίζει τις αρχές

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος για ανταλλαγή απόψεων για επερχόμενες νομοθετικές εξελίξεις και προκλήσεις διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου