Νέο ανοδικό αφήγημα βρήκε σήμερα η Wall Street, καθώς η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου και τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τους καταναλωτές επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της οικονομίας, αλλά χωρίς να σταματούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας τις ελπίδες για το λεγόμενο σενάριο της ήπιας προσγείωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,01% στις 36.247 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.604 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 14.403 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι δείκτες κατάφεραν να κλείσουν θετικά, καθώς ο Dow κέρδισε 0,1% και ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,2%, συνεχίζοντας ένα σερί έξι ανοδικών εβδομάδων. Ο Nasdaq έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 0,7%.

Ικανοποίησαν τα στοιχεία της απασχόλησης

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία «δεν βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης», ενώ ο συνδυασμός της πτώσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος στηρίζει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης, δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της State Street Global Advisors.

“Όσο το σενάριο της ήπιας προσγείωσης παραμένει σε ισχύ, η τάση για τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παραμένει θετική”, είπε, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός που μειώνεται και η καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας είναι θετικά για το κλίμα.

Πάντως τα τελευταία στοιχεία για τις μισθοδοσίες εκτός γεωργικού τομέα του Νοεμβρίου έδειξαν μια απροσδόκητη πτώση της ανεργίας, επαναφέροντας πλέον τις εκτιμήσεις ότι τελικά η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει τόσο άμεσα στην μείωση των επιτοκίων της. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,26%.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 3,7% τον Νοέμβριο, έναντι πρόβλεψης για 3,9%. Η οικονομία πρόσθεσε επίσης 199.000 θέσεις εργασίας, ελαφρώς υψηλότερα από τις 190.000 που εκτιμούσαν οι αναλυτές του Dow Jones και τις 150.000 που προστέθηκαν τον Οκτώβριο.

“Συνολικά, αυτή η ανακοίνωση θέτει τη Fed σε κατάσταση αναμονής, δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων με αυτήν την ισχυρή αγορά εργασίας – στην πραγματικότητα”, σχολίασε ο πρόεδρος της Toggle AI, Giuseppe Sette.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν αρχικά ανησυχίες ότι η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, κάτι που θα καθυστερήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού, προκαλώντας με τη σειρά του την αντίδραση της Fed. Παρόλα αυτά, η στενά παρακολουθούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και άλμα του καταναλωτικού κλίματος τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν στην υποστήριξη της θέσης ότι η Fed έχει πιθανότατα τελειώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, δήλωσε η Mona Mahajan, ανώτερη επικεφαλής επενδύσεων της Edward Jones.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street