Με κέρδη έκλεισαν μια καθόλα θετική εβδομάδα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα τελικά στοιχεία του πληθωρισμού στη Γερμανία να προσφέρουν επιπλέον στηρίξεις, αν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ θόλωσαν λίγο το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των ταξιδιών να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 7.556 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 16.759 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,32% στις 7.526 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο DAX και ο CAC 40 σημείωσαν σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,2% και 2,4% αντίστοχα, ενώ ο FTSE 100 κατάφερε να γυρίσει σήμερα στο εβδομαδιαίο 0,3%.

Wall Street: Η αγορά εργασίας προσγειώνει τους δείκτες

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν επίσης και οι διαρροές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να παραχωρήσει στα κράτη μέλη της την εξουσία να μπλοκάρουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τις οποίες ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι προσχέδιο νομικού κειμένου που πρότειναν οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το προσχέδιο κειμένου, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα επιτρέπεται να εμποδίζει τις ρωσικές και τις λευκορωσικές εταιρείες να αποκτήσουν χωρητικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο προσχέδιο, σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να «περιορίζουν εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, πλήρως» την πρόσβαση των ρωσικών και λευκορωσικών παρόχων φυσικού αερίου στην υποδομή τους «όπου είναι απαραίτητο για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας τους».

Ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Βρετανία

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την τελική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,4%. Και οι δύο αριθμοί ήταν σύμφωνοι με την προκαταρκτική έκθεση.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 3,8% σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αγαθών διαμορφώθηκε στο 3% τον Νοέμβριο και οι τιμές των υπηρεσιών ήταν υψηλότερες κατά 3,4%. Ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 5,5% ενώ οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 4,5%.

Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσιοποίησε την τελευταία της τριμηνιαία έρευνα για τη στάση του κοινού απέναντι στον πληθωρισμό που διεξήγαγε η Ipsos, όπου οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν στο 3,3%, έναντι 3,6% που αναμενόταν τον Αύγουστο. Τους 12 μήνες μετά την αναφερόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι στο 2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές