Τα επίπεδα των 1.300 μονάδων πολιορκεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει σημαντική ώθηση από το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, μετά το σήμα της Federal Reserve ότι μπορεί να εξεταστούν μειώσεις επιτοκίων από το 2024.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,81% στις 1.302,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,74% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.156,58 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,31% στις 1.070,12 μονάδες.

Έδειξε το δρόμο η Fed

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έδειξε το δρόμο προς μια πιο ήπια νομισματική πολιτική τη νέα χρονιά και οι αγορές έκαναν αυτό που αναμενόταν. Με τον Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά και τις ευρωπαϊκές αγορές να εκτονώνονται ανοδικά, το ΧΑ ακολουθεί το θετικό κλίμα πολιορκώντας πλέον τη ζώνη των 1.300 μονάδων, με ισχυρό μάλιστα τζίρο. Και αυτός ο κρίσιμος καταλύτης έρχεται στη χρονική στιγμή που στην αυριανή συνεδρίαση έχουμε λήξη παραγώγων, με πολλές κινήσεις να υποδηλώνουν επίσπευση της κάλυψης των «ανοιχτών» θέσεων.

Βέβαια, επί ευρωπαϊκού εδάφους οι αγορές, από κοντά και το ΧΑ, θα αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επίσης θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια της. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι στις προβλέψεις του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία, αλλά και κάποιο πιθανό σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσει τους Αμερικανούς ομολόγους της για μια πιο ήπια νομισματική πολιτική.

Βέβαια, αρκετοί αναλυτές έχουν συστήσει προσοχή στις προσδοκίες περί μειώσεων των επιτοκίων, καθώς οι στόχοι της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2% είναι μεσοπρόθεσμοι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν προσεγγίσει ο πληθωρισμός, ή οι προσδοκίες για τις πληθωριστικές πιέσεις, το στόχο, η ΕΚΤ ενδεχομένως να περιμένει να δει εάν η διατήρησή του σε βιώσιμα επίπεδα είναι σταθερή ή αποτελεί ευκαιριακή αποκλιμάκωση. Σε κάθε περίπτωση όμως η μείωση του ενεργειακού κόστους βελτιώνει τις προσδοκίες για την πορεία των τιμών την ερχόμενη χρονιά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Τιτάνας σημειώνει κέρδη 2,10% και η Λάμδα ενισχύεται κατά 2,35%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Coca Cola, Alpha Bank, Aegean και Cenergy. Κοντά στο +1% κινούνται οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil, με τις Autohellas και Ελλάκτωρ να είναι αμετάβλητες. Η Quest χάνει 0,36% και η Εθνική υποχωρεί κατά 0,76%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες