Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, πιθανώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οδηγούν το ευρώ σε υψηλά πενταμήνου απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναμένεται να αναλάβει δράση για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική αργότερα από τη FED, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έφτασε σήμερα Πέμπτη το πρωί στο 1.116 έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για εξέλιξη που ευνοεί τα νοικοκυριά καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση στο κόστος εισαγόμενων προϊόντων –αλλά και του πετρελαίου που τιμολογείται αποκλειστικά σε δολάρια. Ταυτόχρονα το πιο ισχυρό ευρώ κάνει πιο ακριβές τις εξαγωγές από την ευρωζώνη.

Ευρώ: Ενίσχυση έναντι του δολαρίου λόγω αχτίδας αισιοδοξίας για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η ισοτιμία του ευρώ έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 1.1000 τις προηγούμενες ημέρες με τους επενδυτές να «γιορτάζουν» το τέλος του παγκόσμιου κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. Πλέον περιμένουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική σταδιακά μέσα στο 2024, με στόχο να στηριχτεί η οικονομική ανάπτυξη και να μειωθούν οι κίνδυνοι για ύφεση που πλανώνται πάνω από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο 3,4% φέτος έναντι του δολαρίου, με μεγάλο μέρος του ράλι αυτού να καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες -μετά το σήμα που έστειλε η FED ότι έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις και εξετάζει μειώσεις των επιτοκίων.

Πιο θετικά είναι τα νέα για την οικονομία από τις ΗΠΑ και για αυτό έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για πρώτη μείωση επιτοκίων από τη FED το Μάρτιο. Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ο αποκαλούμενος Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE), που αποτελεί έναν από τους βασικούς δείκτες παρακολούθησης του πληθωρισμού από τη FED, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια σύμφωνα με στοιχεία της FXstreet.

Επίσης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τα στοιχεία για ανάπτυξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, από 5,2% σε 4,9% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη για κίνδυνο υποχώρησης της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού, κάτι που τροφοδοτεί τις προοπτικές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στις αρχές του 2024.

Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του ενιαίου νομίσματος θα είναι και η πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη. Η Γερμανία κινδυνεύει ήδη με ύφεση προκαλώντας ανησυχία στις αγορές. Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει κι αυτή σε μειώσεις αργότερα μέσα στο νέο έτος και για το λόγο αυτό παρακολουθεί στενά πληθωρισμό και αναπτυξιακούς δείκτες.

Ράλι στα ομόλογα

Οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κινηθούν προς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει ράλι στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη υποχώρηση των αποδόσεών τους. Η απόδοση στο 10ετες κρατικό ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο μετά από αντίστοιχη υποχώρηση το Νοέμβριο και διαμορφώνεται πλέον στο 3,80%. Η υποχώρηση αυτή σε χρονικό ορίζοντα διμήνου είναι η μεγαλύτερη από το 2008 όταν η FED άρχισε να μειώνει επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αντίστοιχη υποχώρηση 50 μονάδων βάσης κατέγραψε το Δεκέμβριο το αντίστοιχο κρατικό ομόλογο της Γερμανίας με την απόδοση να διαμορφώνεται πλέον στο 1,90%. Στην Ελλάδα οι αποδόσεις του 10ετους κρατικού ομολόγου έχουν φτάσει στο 2,95% μετά από υποχώρηση 70 μονάδων βάσης μέσα στο Δεκέμβριο. Οι αποδόσεις σε Ιταλία είναι στο 3,50%, σε Πορτογαλία στο 2,50%, σε Ισπανία στο 2,85% και στη Γαλλία στο 2,43%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Συνάλλαγμα