Με το στοίχημα των ιστορικών υψηλών του S&P 500 άνοιξε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση του έτους, με τις κινήσεις να έχουν πλέον και επισήμως ορίζοντα το 2024, όταν και τα επιτόκια και οι προεδρικές εκλογές θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,06% στις 37.732 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,06% στις 4.786 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,02% στις 15.097 μονάδες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα στην τελευταία του 2023

Ο S&P 500 εισέρχεται στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2023 λιγότερο από 0,5% από το ισχυρό υψηλό του, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η επισφράγιση σε ένα ράλι που έχει αποκτήσει δύναμη τους τελευταίους μήνες του έτους.

Μόνο τυπικό όμως θα είναι αυτή η επίδοση, καθώς ο S&P 500 ενισχύεται κατά 24,6% το 2023, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 13,8%. Ο Nasdaq έχει πρωτοστατήσει με άνοδο 44,2% σε ετήσια βάση — καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003.

Όλοι οι δείκτες οδεύουν άλλωστε προς την ένατη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με τον S&P να σημειώνει κέρδη 0,6%. Αυτό θα σήμαινε τη μεγαλύτερη έκταση εβδομαδιαίων κερδών από το 2004. Ο Dow και ο Nasdaq ενισχύονται κατά 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα, και ολοκληρώνουν το μεγαλύτερο εβδομαδιαία σερί ανόδου από το 2019.

Όπως σχολιάζει ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Carson Group, τα κέρδη ύψους 10% του τελευταίου διμήνου είναι ιστορικά ένα σημάδι ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για άνοδο για μετοχές. «Ένα μεγάλο ράλι στο τέλος της χρονιάς όπως αυτό δεν συνάδει με το τέλος μιας ανοδικής αγοράς. Συνήθως σημαίνει ότι η ανοδική ορμή θα συνεχιστεί», ανέφερε ο Detrick.

Βασικός καταλύτης αυτού του διμήνου ήταν το σήμα που έδωσε η Federal Reserve ότι είναι πιθανό να έχει ολοκληρώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια πολλές φορές το επόμενο έτος. Οι επενδυτές έχουν επίσης αποκτήσει μεγαλύτερη πίστη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και θα επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» που θα ευνοήσει και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street