Πέριξ των 1.290 μονάδων δείχνει να θέλει να ολοκληρώσει το έτος το Xρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και συντηρεί το θετικό του πρόσημο και έχει τη συναλλακτική ορμή που χρειάζεται προκειμένου να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα.

Χρηματιστήριο Αθηνών:Trading πέριξ των 1.290 μονάδων

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,35% στις 1.290,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,29% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.110,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,42% στις 1.054,02 μονάδες.

Δεκέμβριος συσσώρευσης

Ο Δεκέμβριος ολοκληρώνεται με θετικά πρόσημα σε μια αγορά που ευλόγως εμφάνισε κάποια σημάδια κόπωσης από ένα εξαιρετικό δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η αγορά προήλθε από έναν εκρηκτικό Νοέμβριο που αποκατέστησε αρκετές από τις υπερβολές της διόρθωσης που προηγήθηκε, έως τις 1.105 μονάδες, με τη στασιμότητα του Δεκεμβρίου να δίνει τη δυνατότητα για τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων που παραδοσιακά συμβαίνουν όταν οι μετοχικές αλλαγές σε δεικτοβαρείς τίτλους (όπως οι τράπεζες) μεταβάλουν τις προοπτικές.

Στις αναδιαρθρώσεις των θέσεων αυτές, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που συνεκτιμώντας την “πρωταθληματική” χρόνια αποδόσεων στον Γενικό Δείκτη, εύλογα ίσως αναμένουν χαμηλότερα επίπεδα εισόδου και ενίσχυσης θέσεων. Άλλωστε, το δύσκολο τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου υπενθύμισε στην εγχώρια κοινότητα ότι οι αγορές δεν είναι one-way και ότι οι κατοχύρωση κερδών θα πρέπει να είναι στους σχεδιασμούς της νέας χρονιάς.

Άλλωστε, οι προοπτικές της νέας χρονιάς, τόσο στο μέτωπο των επιδόσεων της οικονομίας όσο και των εταιρικών αποτελεσμάτων, είναι θετικές, αλλά υπό την αίρεση ότι και το διεθνές κλίμα θα παραμείνει υποστηρικτικό. Στο εξωτερικό η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού. Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει σιγά σιγά στο προσκήνιο είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές ζώνες αλλά και σημαντικές οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, κλπ), οι οποίες είναι πιθανόν θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις αγορές, με το ΧΑ να μην αποτελεί εξαίρεση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Autohellas και Λάμδα σημειώνουν κέρδη 1,56% και 1,50% αντίστοιχα, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank, Σαράντης, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Quest, Alpha bank και Πειραιώς να κινούνται ήπια ανοδικά.

Χωρίς μεταβολή είναι οι Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΧΑ, με την Motor Oil να είναι στο -0,50% και τον Μυτιληναίο σοτ -0,27%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών