Στα 510 δισεκατομμύρια δολάρια εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους (Οκτώβριος 2023 – Δεκέμβριος 2023), μετά από έλλειμμα 129,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό δημόσιο χρέος να ξεπεράσει τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά.

Σε σύγκριση με το περασμένο έτος όπου το τελικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2024 η εικόνα φέτος αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη.

Γέλεν: Σε «ήπια προσγείωση» η οικονομία των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το CNBC, το πρώτο τρίμηνο του δημοσιονομικού 2023, για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ δαπανών και εσόδων ανήλθε συνολικά στα 421,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Σε μη προσαρμοσμένη βάση, αυτό είναι μια αύξηση 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ του δημοσιονομικού 2024 και του περασμένου έτους, προσαρμοσμένο για ημερολογιακούς παράγοντες,  με το υπουργείο Οικονομικών να τονίζει ότι η αλλαγή μεταξύ των δύο ετών είναι στην πραγματικότητα 97 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έλλειμμα του Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερο κατά περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, το 2024 θα τελειώσει με έλλειμμα λίγο πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες

Το έλλειμμα συνέχισε να συσσωρεύεται παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, εκτός από τη μείωση των τιμών, θα μειώσει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» από το έλλειμμα.

Ενώ ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει μειωθεί, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά επιπλέον 0,3% τον Δεκέμβριο, ωθώντας το δωδεκάμηνο ποσοστό στο 3,4%, υψηλότερα από τη συναίνεση της Wall Street και αρκετά πάνω από τον στόχο 2% της Federal Reserve.

Με τα επιτόκια αυξημένα καθώς η Fed καταπολεμά τον πληθωρισμό, το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση το 2023 ανήλθε συνολικά σε σχεδόν 660 δισεκατομμύρια δολάρια. Το χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος αυξήθηκε στο 120% το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή