Τα αποτελέσματα της επίσκεψης εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, το σχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ζώνης του Ευρώ, η πορεία των τιμών της ενέργειας και οι εξελίξεις αναφορικά με τον ESM βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Alpha Bank: Νομισματική Πολιτική και Γεωπολιτική Αβεβαιότητα – Ο ρόλος τους στην αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΔΝΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του βάσει του άρθρου IV στη ζώνη του ευρώ. Η αξιολόγηση του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024. Οι υπουργοί άκουσαν επίσης από τα θεσμικά όργανα την αξιολόγησή τους για τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές.

Όπως υπογραμμίζεται, η αξιολόγηση της ζώνης του ευρώ βάσει του άρθρου IV είναι μια τακτική διαδικασία κατά την οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους φορείς χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ και παρέχει στοχευμένες συμβουλές πολιτικής. Οι συζητήσεις στην Ευρωομάδα αποτελούν πολύτιμη ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις.

Συστάσεις για τη ζώνη του ευρώ

Οι υπουργοί συζήτησαν το σχέδιο συστάσεων σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2024, ενόψει της έγκρισής τους από το ECOFIN στις 16 Ιανουαρίου.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Με βάση την εισήγηση της Κομισιόν, το Συμβούλιο απευθύνει ετήσιες συστάσεις για την οικονομική πολιτική προς τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι συστάσεις συζητούνται πρώτα στην Ευρωομάδα και στη συνέχεια εγκρίνονται επίσημα από το Συμβούλιο μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης

Στο πλαίσιο του κύκλου εργασιών για την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ και με βάση σημείωμα που είχε εκπονήσει η Επιτροπή, η Ευρωομάδα πραγματοποίησε μια δεύτερη συζήτηση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ, με έμφαση στις μεταβολές των τιμών της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ, τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της Ευρωζώνης και τις πολιτικές που πρέπει να ασκηθούν στο μέλλον.

«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειώσουμε την έκθεσή μας στις παγκόσμιες διακυμάνσεις των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Και αναγνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω του συντονισμού και της καλύτερης ολοκλήρωσης» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου. «Οι κυριότεροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, η εξάπλωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η πρόοδος στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η πρόοδος στον τομέα των διασυνδέσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα εργασίας

Ακόμα, ο πρόεδρος του Eurogroup παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωομάδας, το οποίο καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι υπουργοί εξέφρασαν τις απόψεις τους και το ενέκριναν. «Το πρόγραμμα εργασίας μας επικεντρώνεται γύρω από τέσσερις βασικές προτεραιότητες: Συντονισμός, Κεφαλαιαγορές, Ανταγωνιστικότητα και το κοινό μας νόμισμα», δήλωσε ο Ντόναχιου. «Αυτό περιλαμβάνει τις εργασίες μας προς την κατεύθυνση μιας δήλωσης για το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και χρηματοπιστωτικών αγορών, την οποία σκοπεύω να παρουσιάσω στη Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ την άνοιξη».

Τέλος, η Ευρωομάδα προέβη σε απολογισμό της κατάστασης όσον αφορά την επικύρωση της συμφωνίας για την τροποποίηση της συνθήκης για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου υπογράμμισε ότι «το τραπεζικό μας σύστημα εξακολουθεί να είναι καλά κεφαλαιοποιημένο» και το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης «πλήρως συγκροτημένο, αμοιβαιοποιημένο και διαθέσιμο εάν χρειαστεί». Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε «η μη επικύρωση αυτής της αναθεωρημένης συνθήκης σημαίνει ότι οι προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας Τραπεζικής Ένωσης εξακολουθούν να μην έχουν ένα κοινό στήριγμα για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης και εξακολουθούν να μην διαθέτουν ένα ισχυρό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των τραπεζικών αναταράξεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή