Μοιρασμένα πρόσημα και αρκετή μεταβλητότητα εμφανίζει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνεται εκ νέου από τον πρώτο στόχο των 1.350 μονάδων, με τις συναλλαγές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,04% στις 1.340,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.261,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,53% στις 1.130,35 μονάδες.
Επιφυλακτικότητα
Οι αγοραστές δυσκολεύονται να μπουν στα επίπεδα, αλλά και οι πωλητές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν θέσεις πιο χαμηλά. Ένα «παιχνίδι» που παρατηρείται σε κάθε φάση της αγοράς που τα ψυχολογικά ορόσημα δοκιμάζονται, και αυτό είναι ένα από αυτά. Οι 1.350 μονάδες έβαλαν ένα στοπ στο μεγάλο ράλι του 2023, με τους αγοραστές να δυσκολεύονται να πάρουν ρίσκο πέριξ αυτών, αναζητώντας τιμές χαμηλότερα προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο μίας ακόμη διόρθωσης.
Ωστόσο, σε επίπεδο τίτλων δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις, με την επιλεκτικότητα των αγοραστών να παραμένει, ανεξάρτητα της πορείας του δείκτη. Βέβαια, τα χαμηλά επίπεδα τζίρου ευνοούν κινήσεις χωρίς οι αγοραστές να κυνηγούν τις τιμές, αλλά και χωρίς τους βραχυπρόθεσμους να θολώνουν την εικόνα με βίαιες εντολές. Μια εικόνα που όπως σχολίασε χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr δείχνει ότι συντηρεί την ανοδική, έστω και ήπια, κίνηση της αγοράς.
Στα θετικά της εβδομάδας πιστώνεται και η εξαέρωση της Τρίτης και της Τετάρτης, η οποία δοκίμασε τη στήριξη των 1.320 του Γενικού Δείκτη. Σε εκείνο το επίπεδο υπήρξε μια αξιοσημείωτη αντίδραση, με μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς επανήλθε το «κρυφτό» αγοραστών – πωλητών, με το οποίο ενδεχομένως να ολοκληρωθεί και η πρώτη πτωτική εβδομάδα του έτους.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο και Eurobank ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά, καθώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Πειραιώς, Cenergy, Τιτάν, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και Λάμδα.
Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη βρίσκονται οι Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Autohellas, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%, με την Quest να μην έχει μεταβολή.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024