«Οταν φτάνει κανείς στα δύσκολα, όταν περνά μέσα από τη φωτιά, τότε πρέπει να συνεχίσει να προχωρά».
Τη συγκεκριμένη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς σήμερα και τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα του.
Το έκανε δε από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός όπου, όπως ήταν φυσικό, ένα από τα θέματα που κυριαρχούν – μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή, που επικαλέστηκε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες – είναι οι μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις και οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε πως δεν θυμάται καμία άλλη στιγμή στη σταδιοδρομία του που να υπάρχουν τόσο πολλές και σημαντικές διεθνείς προκλήσεις, τονίζοντας πως αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε μεμονωμένα ούτε από μία και μόνη χώρα.
Ταυτίστηκε έτσι, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, με τις διαπιστώσεις που είχε κάνει στη δική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ – έστω κι αν Ουάσιγκτον και Πεκίνο δίνουν διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια και το περιεχόμενο της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας.
Ειδική αναφορά στη Γάζα
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπλίνκεν έκανε ειδική αναφορά σε όσα συμβαίνουν στη Γάζα – στέλνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα στο Ισραήλ και τον Νετανιάχου.
Αφού είπε πως η τραγωδία που βιώνουν οι άμαχοι «μου ραγίζει την καρδιά», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η λύση βρίσκεται στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, με μορφή διακυβέρνησης «που θα προσφέρει στον λαό ό,τι θέλει και θα συνεργάζεται με το Ισραήλ προκειμένου να είναι αποτελεσματική».
Οσο για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε τον λόγο αργότερα, χαρακτήρισε το 2024 μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την Ευρώπη.
Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο.
Το σίγουρο είναι πως οι πάντες κατανοούν ότι οι εστίες που υπάρχουν απειλούν να προκαλέσουν μια γενικευμένη «πυρκαγιά», όπως αποτυπώνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, την Υεμένη, τον Λίβανο, τη Συρία και άλλες χώρες.
Είναι κάτι που αποδεικνύει, εκτός των άλλων, και η κρίση που έχουν προκαλέσει στις σχέσεις του Ιράν με το Ιράκ και το Πακιστάν οι επιδρομές που πραγματοποίησε το πρώτο στο έδαφος των δύο χωρών.
Μάλιστα, η Τεχεράνη δεν δίστασε να υιοθετήσει έναν ισχυρισμό τον οποίο μέχρι σήμερα προέβαλλαν κατά κύριο λόγο ΗΠΑ και Ισραήλ: ότι στη μία περίπτωση έπληξε ένα κέντρο κατασκοπείας του Ισραήλ (στο Ιράκ) και στην άλλη (στο Πακιστάν) στόχους που ανήκαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες απειλούν την ασφάλεια του Ιράν.
Οι Πακιστανοί
Η υπόθεση, ωστόσο, δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο εύκολα και απλά.
Ηδη, για του λόγου το αληθές, το Πακιστάν ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρεσβευτή του από την Τεχεράνη, καταγγέλλοντας βάναυση παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας και διαμηνύοντας ότι διατηρεί το δικαίωμα για αντίποινα.
Λίγο αργότερα, επίσης, σημειώθηκε ένα επεισόδιο που αρκετοί έσπευσαν να συνδέσουν με όσα προηγήθηκαν: ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης βρήκε τον θάνατο σε επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά την παρέμβασή του στο Νταβός, ισχυρίστηκε πως για όλα ευθύνεται το Ισραήλ.
«Ο τερματισμός της γενοκτονίας στη Γάζα θα οδηγήσει και στο τέλος όλων των στρατιωτικών δράσεων στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά – αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η χώρα του ελέγχει ουσιαστικά τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι.
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία