Στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του χρόνου σκαρφάλωσε η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου, ως αντίδραση στην ανεπαρκή ζήτηση που σημειώθηκε στην έκδοση πενταετών ομολόγων από την αμερικανική κυβέρνηση. Η έκδοση, όπως αναφέρει το Bloomberg, πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα πριν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει το βαρύ δανειακό πρόγραμμα για την περίοδο από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η απόδοση του ομολόγου με τη μεγαλύτερη διάρκεια ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 4 μονάδες βάσης στο 4,407%, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά πριν από τη δημοπρασία ύψους 61 δισ. δολαρίων στη 1 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης και ωθήθηκαν από τους ισχυρότερους του αναμενόμενου δείκτες οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο.

Ομόλογα: Έρχονται εκδόσεις 2,1 τρισ. δολαρίων – Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω μετά τη δημοπρασία που κατέγραψε απόδοση 4,055%, σε σύγκριση με την αναμενόμενη απόδοση περίπου 4,035%, σημάδι της αδύναμης ζήτησης, καθώς οι επενδυτές μπόρεσαν να κλειδώσουν ένα καλύτερο επιτόκιο απόδοσης. Το αποτέλεσμα ήρθε σε αντίθεση με τη δημοπρασία διετών ομολόγων της Τρίτης, για την οποία η ζήτηση ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις

Στις ΗΠΑ υπάρχουν οι ανησυχίες ότι η αγορά κρατικών τίτλων θα βρεθεί αντιμέτωπη με την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και η χρηματοδότηση του χρέους  της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Οι αισιόδοξοι επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters, πιστεύουν ότι το εκρηκτικό ράλι που γνώρισαν τα ομόλογα στα τέλη του 2023 είναι πιθανό να συνεχιστεί και φέτος, αν η Fed χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική όπως αναμένεται. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το κύριο επιτόκιο πολιτικής της Fed την Παρασκευή έδειξαν ότι οι επενδυτές τιμολογούν μειώσεις  που ξεπερνούν τις  150 μονάδες βάσης, διπλάσιο ποσό από αυτό που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεψαν στην τελευταία συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι αρκούδες όμως  έχουν διαφορετική άποψη. Ενώ οι προσδοκίες για χαλάρωση της Fed μπορεί να οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων τώρα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η έκδοση κρατικών ομολόγων, που αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν στα 2 τρισ. δολάρια το 2024, θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο. Οι αποδόσεις – οι οποίες κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των ομολόγων – θα πρέπει να αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα για να προσελκύσουν τη ζήτηση για την πλημμύρα του νέου χρέους, λένε. Τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν τις τιμές των κρατικών ομολόγων σε χαμηλά 16 ετών όταν εντάθηκαν τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές