Συνολικές επενδύσεις έως και 10 δισ. ευρώ σχεδιάζει να προσελκύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφορών από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη μέσω της περιοχής του Καυκάσου και της Τουρκίας παρακάμπτοντας τη Ρωσία, με τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμες να διαθέσουν 2,97 δισ. ευρώ για αυτούς τους σκοπούς.

Αυτό ανακοινώθηκε στο Global Gateway Investors Forum for EU-Central Asia Transport Connectivity που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, συγκεντρώνοντας κυβερνήσεις, χρηματοδοτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών από την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και όχι μόνο.

«Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis ανακοίνωσε ότι ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα είναι παρόντα στο Φόρουμ θα δεσμεύσουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε υποστήριξη και επενδύσεις για βιώσιμη συνδεσιμότητα μεταφορών στην Κεντρική Ασία» αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.

Τις επόμενες δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετατροπή του Διακασπιακού  Διαδρόμου σε μια πρωτοποριακή, πολυτροπική και αποτελεσματική διαδρομή, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Κεντρική Ασία εντός 15 ημερών.

Εναλλακτικοί δρόμοι

Η Κομισιόν τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών αξιόπιστων αποτελεσματικών εμπορικών οδών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που δεν διέρχονται από τη Ρωσία. Εκτός από το άνοιγμα νέων δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας των μεταφορών είναι επίσης ένα μέσο για την ενίσχυση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της οικονομικής ανάπτυξης της Κεντρικής Ασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Φόρουμ Επενδυτών εστιάζει στις μεταφορικές συνδέσεις που συμμορφώνονται με όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας, σύμφωνα με τις αρχές αξιόπιστης συνδεσιμότητας της Global Gateway.

Η δέσμευση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ένας συνδυασμός συνεχιζόμενων και προγραμματισμένων επενδύσεων, οι οποίες, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις με διεθνείς εταίρους που είναι παρόντες στο Φόρουμ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει να κινητοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη των μεταφορών στην Κεντρική Ασία βραχυπρόθεσμα.

Οι πρώτες συμφωνίες

Συγκεκριμένα, πολλές σημαντικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται την πρώτη ημέρα του Φόρουμ ως μέρος των συνολικών 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εκπροσωπούμενη από την Αντιπρόεδρό της Teresa Czerwińska, υπέγραψε μνημόνια συμφωνίας συνολικού ύψους 1,47 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις κυβερνήσεις του Καζακστάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν καθώς και με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Καζακστάν. Τα δάνεια αυτά θα καταστούν δυνατά με εγγυήσεις που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Αργότερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), εκπροσωπούμενη από τον Αντιπρόεδρό της Mark Bowman, θα υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης με το Καζακστάν, με επενδυτικό αγωγό αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με έργα ήδη υπό προετοιμασία για τη συνολική ανάπτυξη της συνδεσιμότητας στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Σχολιάζοντας το Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχινάς,  τόνισε ότι σε έναν κόσμο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων, υπάρχει ανάγκη για στενότερες συνεργασίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων: «Η Κεντρική Ασία έχει καταστεί κρίσιμος εταίρος για την ΕΕ με το τεράστιο δυναμικό της, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα, καθώς και τη διαφοροποίηση της ενέργειας και των πόρων. Για να είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, τόσο η Ευρώπη όσο και η Κεντρική Ασία πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να διαφοροποιήσουν τις πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις. Το σημερινό Φόρουμ Επενδυτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή