Υποτονικά ανοδικά αρχίζει τη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κάνει μία ακόμη προσπάθεια να εδραιωθεί πάνω από τις 1.400 μονάδες, ένα επίπεδο που «ταλαιπωρεί» τους long τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,13% στις 1.402,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο επίσης 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.412,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,46% στις 1.230,72 μονάδες.

Στάση αναμονής

Η αγορά τηρεί μια θετική στάση αναμονής καθώς η εβδομάδα που ανοίγει σήμερα θα δώσει σημαντικά στοιχεία σε κρίσιμους καταλύτες που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά, αυτή η εβδομάδα θα είναι ένα πρώτο σοβαρό τεστ επαφής με την πραγματικότητα, καθώς την Τετάρτη η Coca Cola HBC πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και η Τράπεζα Πειραιώς το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023. Οι εν λόγω ανακοινώσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διαμορφώσουν το κλίμα και τις διαθέσεις στην εγχώρια αγορά ανάλογα με τις υπερβάσεις ή τις αστοχίες που θα σημειωθούν δεδομένης και της εντυπωσιακής πορείας προεξόφλησης που έχει καταγραφεί ως τώρα στο ταμπλό.

Ειδικά οι ανακοινώσεις της Πειραιώς είναι κρίσιμες, για τρεις λόγους. Πρώτον, ενδεχόμενα ισχυρά αποτελέσματα θα ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ θα μαγνητίσει τα επενδυτικά βλέμματα. Δεύτερον, θα δώσουν μια γενικότερη χροιά ως προς το τί περιμένουμε και για τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες. Τρίτον, θα επιβεβαιώσει την προεξοφλητική έντονα ανοδική κίνηση της μετοχής. Ισχύει και το αντίστροφο, αν τυχόν τα αποτελέσματα απογοητεύσουν.

Επίσης, σήμερα το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Greece Standard Index αυτή τη στιγμή αποτελείται από 10 μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil. Αν και δεν αναμένονται αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος, θα επηρεαστούν οι ροές προς τις εν λόγω μετοχές, όπως και όταν προστεθεί στους δείκτες FTSE All-World ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με στάθμιση επενδυσιμότητας 15,6%, με ισχύ από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 1,04%, με τις Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Eurobank, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Aegean, Εθνική, Coca Cola, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ να κινούνται ήπια ανοδικά.

Από την άλλη, η Autohellas χάνει 1,45%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Cenergy, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών