Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «σκουπίσει» τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας αυξάνει ήδη το κόστος δανεισμού στις αγορές χρηματοδότησης της περιοχής, σύμφωνα με την Bank of America.

Σε εξασφαλισμένη ή μη εξασφαλισμένη βάση, τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται για τους δανειστές της περιοχής, καθώς η ΕΚΤ προχωρά προς την αντιστροφή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, υπογράμμισε στο Bloomberg, o στρατηγικός αναλυτής της BofA, Ronald Man.

«Η μετατόπιση των επιτοκίων repo είναι σίγουρα αντανάκλαση της αυξημένης ζήτησης χρηματοδότησης», είπε ο Man σε τηλεφωνική συνέντευξη, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αγορά των 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ (11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια) που είναι μια κρίσιμη πηγή καθημερινής ρευστότητας για τις τράπεζες και άλλους δανειολήπτες. «Καθώς η ΕΚΤ μειώνει τον ισολογισμό της, οι τράπεζες θα ανταγωνίζονται περισσότερο για αποθέματα».

Μπορούν τα repos να φέρουν τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων;

Απογαλακτισμός

Οι προκλήσεις στον απογαλακτισμό του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης από τη φθηνή ρευστότητα είναι το επίκεντρο των αγορών χρήματος της περιοχής. Ενώ τα επίπεδα των αποθεματικών και των πηγών χρηματοδότησης των τραπεζών παρακολουθούνται στενά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο έλεγχος έχει ενταθεί μετά την κατάρρευση της Credit Suisse Group AG και αρκετών αμερικανικών δανειστών.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, επί του παρόντος, το ποσό της πλεονάζουσας ρευστότητας που εκκρεμεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα φαίνεται σχετικά υψηλό: είναι περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο μεταξύ 2015 και 2019. Αλλά η Bank of America υποστηρίζει ότι η αυστηρότερη ρύθμιση και οι μεγαλύτεροι ισολογισμοί των τραπεζών σημαίνουν ότι η ζήτηση για τα αποθεματικά έχει αυξηθεί.

Στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 2022, η πλεονάζουσα ρευστότητα έφτασε τα 4,8 τρισ. Έκτοτε μειώνεται αρκετά σταθερά, καθώς η ΕΚΤ μειώνει τα ομόλογά της μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ποσοτικής σύσφιγξης και καθώς οι δανειστές της περιοχής αποπληρώνουν τρισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων που δανείστηκαν μέσω στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTRO.

Η BofA αναγνωρίζει επίσης ότι οι κινήσεις στα επιτόκια επαναγοράς δεν οφείλονται καθαρά στον αυξανόμενο ανταγωνισμό για χρηματοδότηση, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης την καλύτερη διαθεσιμότητα γερμανικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως εγγύηση.

Ο Man βλέπει το γερμανικό επιτόκιο επαναγοράς γενικών εξασφαλίσεων να αυξάνεται έως και 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο του ευρώ (€str). Κατά μέσο όρο, ήταν περίπου έξι μονάδες βάσης χαμηλότερα τα τελευταία δύο χρόνια. Το γερμανικό επιτόκιο ήταν περίπου οκτώ μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο του ευρώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία αναφοράς RepoFunds Rates από τον Όμιλο CME.

Οι πιέσεις χρηματοδότησης μπορεί επίσης να επιβαρύνουν το Euribor, το ποσοστό με το οποίο οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται η μία από την άλλη.

Ευάλωτες Ισπανία και Ιταλία

Οι πιέσεις χρηματοδότησης αναμένεται να εκτονωθούν αν η ΕΚΤ αλλάξει πορεία, για παράδειγμα επιβραδύνοντας τον ρυθμό του QT ή εισάγοντας νέες δανειοδοτικές πράξεις εάν οι αγορές αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Ωστόσο, η άνιση κατανομή της πλεονάζουσας ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια άλλη πιθανή πρόκληση, με την Ιταλία και την Ισπανία να φαίνονται πιο ευάλωτες. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών επιτοκίων repo, σύμφωνα με την Bank of America.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιταλικές τράπεζες δεν είχαν αρκετά αποθέματα για να αποπληρώσουν τα TLTRO. Αν και αυτό έχει αποκατασταθεί από τότε μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και έκδοσης χρέους, η BofA εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον άλλα 220 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ρευστότητας, ενώ οι Ισπανοί δανειστές μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 90 δισ. ευρώ.

«Ακόμη και οι τράπεζες σε χώρες πλούσιες σε μετρητά είναι πιθανό να χρειαστεί να πληρώσουν για τη χρηματοδότηση εάν οι τράπεζες σε χώρες με περιορισμένα μετρητά ανταγωνίζονται σκληρότερα για αποθέματα», είπε ο Man.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα