
Σε νέες τακτικές συγκέντρωσης κεφαλαίων στρέφονται τα ιδιωτικά κεφάλαια, προσπαθώντας να ξεπεράσουν το αυξημένο κόστος των αναδοχών και προμηθειών. Αυτό αναδεικνύουν σήμερα οι Financial Times, με τις περισσότερες εταιρείες να ελπίζουν να προσελκύσουν επενδυτές σε προσφορές μεμονωμένων συμφωνιών με φθηνότερες αμοιβές.
Όπως εξηγεί ανάλυση των FT, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερο χρήματα για να αγοράσουν μεμονωμένες εταιρείες με βάση τη συμφωνία, καθώς παλεύουν με την ύφεση της αγοράς και οι επενδυτές αναζητούν τρόπους μείωσης των προμηθειών διαχείρισης.
Επενδυτικά κεφάλαια: Πόσα παίρνουν οι «χρυσοδάκτυλοι» των μεγάλων funds – Όλοι οι μισθοί
Ένα ρεκόρ 31 δισ. δολαρίων χρησιμοποιήθηκε από επενδυτές «deal-by-deal» πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η συμβουλευτική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Triago, αψηφώντας την ευρύτερη ύφεση των συναλλαγών και της συγκέντρωσης κεφαλαίων στον κλάδο.
Αυτό ήταν υπερπενταπλάσιο από το ποσό που συγκεντρώθηκε και επενδύθηκε το 2019. Περισσότερες από 700 εταιρείες αποκτήθηκαν με ιδιωτικά κεφάλαια σε αυτού του είδους τις συμφωνίες πέρυσι, υπερδιπλάσιο από το σύνολο πριν από πέντε χρόνια.
Μεταξύ αυτών που προσφέρουν ή εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως το hedge fund Elliott, ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός Hamilton Lane, καθώς και άλλοι όπως η ευρωπαϊκή πιστωτική εταιρεία Hayfin, σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
«Σίγουρα γίνεται μια συζήτηση με επενδυτές που δεν εξετάζουν ή δεν είναι ανοιχτοί σε επενδύσεις τύπου deal-by-deal», δήλωσε ο William Clegg, συνεργάτης στην συμβουλευτική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Colmar Capital. «Είναι όλοι, από ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι εξελιγμένα οικογενειακά γραφεία και ακόμη και κρατικά επενδυτικά ταμεία».
Οι δομές των συμφωνιών
Παραδοσιακά, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών συγκεντρώνουν χρήματα από επενδυτές σε μια δομή που κλειδώνει μετρητά για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό χρησιμοποιείται για την αγορά ενός χαρτοφυλακίου εταιρειών. Οι εταιρείες χρεώνουν προμήθειες διαχείρισης μεταξύ 1,5% και 2% και λαμβάνουν το 20% των κερδών όταν πωλούνται επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Η δομή σημαίνει ότι τα στελέχη ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μπορούν να βγάλουν καλά χρήματα από αμοιβές, ακόμη και αν δεν έχουν επενδύσει τα χρήματα των πελατών τους.
Ωστόσο, μετά από μια δεκαετία άνθησης του κλάδου, οι όμιλοι ιδιωτικών μετοχών αγωνίζονται να πουλήσουν επενδύσεις χαρτοφυλακίου και να πείσουν τους επενδυτές να κλειδώσουν κεφάλαια για μεγάλες περιόδους με υψηλές προμήθειες. Συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κεφαλαίου, ο κλάδος συγκέντρωσε 803 δισ. δολάρια πέρυσι, το χαμηλότερο ποσό από το 2017. Οι διαπραγματευτές δυσκολεύτηκαν επίσης να βρουν ελκυστικές νέες συμφωνίες σε περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου.
Η προσέγγιση deal-by-deal μπορεί να είναι μια ευκολότερη πώληση στους επενδυτές. Συχνά σημαίνει χαμηλότερες, πιο προσαρμοσμένες προμήθειες διαχείρισης, αν και οι dealmakers μπορούν να απαιτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό κερδών όταν η επένδυση πωλείται. Αλλά οι επενδυτές γνωρίζουν επίσης πού δαπανώνται τα χρήματά τους από την αρχή της διαδικασίας.
«Οι συναλλαγές Deal-by-Deal ευνοούνται από θεσμικούς επενδυτές επειδή έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τις προτιμώμενες εταιρείες τους», δήλωσε η Sunaina Sinha Haldea, επικεφαλής ιδιωτικού κεφαλαίου στο Raymond James. «Αυτές οι συμφωνίες έρχονται συνήθως με χαμηλότερες προμήθειες από τις παραδοσιακές επενδύσεις κεφαλαίων».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια