Κάλεσμα στον «δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα» πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στην Ινδία.

Ακόμη, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν», προσθέτοντας ότι «Είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε κατάλληλους συνεργάτες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη , σεβασμό και κατανόηση , μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Μητσοτάκης προς ινδούς βιομηχάνους: Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υφυπουργού

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Ινδικών Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Δρ. Anish Shah,

Αγαπητοί πρόεδροι και μέλη των ινδικών και ελληνικών επιχειρηματικών ενώσεων,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να επισκέπτομαι τη Μαχαράστρα με μια ομάδα επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών . Θερμά συγχαρητήρια στην ινδική και ελληνική αντιπροσωπεία για τις επιμελείς προσπάθειές τους στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Είμαστε εδώ, Έλληνες και Ινδοί επιχειρηματίες και πολιτικοί, να οραματιστούμε μελλοντικές προοπτικές για  τις οικονομίες μας . Καθισμένοι δίπλα δίπλα σε αυτόν τον όμορφο χώρο, ανταλλάσσουμε ιδέες και βέλτιστες πρακτικές, εξερευνούμε συνεργασίες και χτίζουμε εμπιστοσύνη. Αυτή είναι μια ματιά του μέλλοντος πριν από το μέλλον.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, κατά την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού , Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τη διμερή μας σχέση σε στρατηγικό επίπεδο , όπως περιγράφεται στην Κοινή Δήλωσή μας. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση των στρατηγικών διμερών μας δεσμεύσεων σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια. Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις οικονομικές μας σχέσεις, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα των χωρών μας για αμοιβαίο όφελος.

Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν σαφώς μεγάλες δυνατότητες και ήδη ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε σημαντικά το 2022 , φτάνοντας στο 1,32 δισ. €.

Στον δυναμικό ενεργειακό τομέα , και οι δύο χώρες μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρωτίστως στη διαφοροποίηση των πηγών , των διαδρομών και των προμηθειών, καθώς και στην ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδέσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας. Η Ελλάδα στοχεύει να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη , λειτουργώντας ως πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Με το φυσικό αέριο να ρέει από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Επιπλέον, η Ελλάδα προσπαθεί να γίνει κόμβος για τη μετάδοση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, προωθούμε στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Το 2022 , η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθνικού στόχου να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2027 . Η ταχεία πρόοδος στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταδιακή ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζουν πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Οι πράσινες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. € έως το 2030 μέσω της υλοποίησης 21 δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παρέχει ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών, τοποθετώντας τη χώρα μας ως κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θεωρείται ως ένας ιδανικός κόμβος μεταφορών για τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, τα logistics, ο τουρισμός, η ενέργεια και η πληροφορική.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα προοδεύει με μεταρρυθμίσεις και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές , καθιερώνοντας τον εαυτό της ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στη σταθερή άνοδο των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) και στο διαμέτρημα των εταιρειών που έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft, Amazon, JP Morgan, Pfizer και Mondalez, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, για να ευδοκιμήσουν οι συνεργασίες και οι επενδύσεις, ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον , καθώς και η καλή θέληση και η ανθεκτικότητα , είναι απαραίτητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι χώρες μας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ως εκ τούτου, απευθύνω ένα επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν.

Είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε κατάλληλους συνεργάτες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη , σεβασμό και κατανόηση , μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, «Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις