Φρένο στην εξαγορά της αλυσίδας λιανεμπορίου Albertsons από την Kroger έβαλε η Αρχή Ανταγωνισμού των ΗΠΑ, αφήνοντας στον αέρα μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων.

Στην πραγματικότητα η Ομοσπονδιακή Αρχή Ανταγωνισμού (FTC) μπλόκαρε ένα ιστορικό για το μέγεθός του deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς πρόκειται για μια εξαγορά ύψους 25 δισ. δολαρίων.

«Νέες αυξήσεις στα προϊόντα χαμηλότεροι μισθοί»

Σε αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Όρεγκον, η FTC υποστήριξε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές τροφίμων και χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους και ζήτησε από το δικαστήριο να εμποδίσει τις εταιρείες να οριστικοποιήσουν την εξαγορά για λόγους που προσκρούουν στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, όπως έγραψε η WSJ.

ΗΠΑ: Συγχωνεύονται δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σκεπτικό της αρχής, το σχέδιο των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της κυβέρνησης πουλώντας εκατοντάδες καταστήματα στην Ουάσιγκτον, στο Κολοράντο και σε άλλες πολιτείες δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Αυτή η mega-συγχώνευση των σούπερ μάρκετ έρχεται την ώρα που οι αμερικανοί καταναλωτές έχουν δει το κόστος των προϊόντων να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Henry Liu, διευθυντής του γραφείου ανταγωνισμού της FTC.

Πρόσθεσε, δε, με έμφαση ότι η εξαγορά της Albertsons από την Kroger θα οδηγούσε σε πρόσθετες αυξήσεις των τιμών στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική πίεση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι καταναλωτές.

«Ενισχύονται οι μεμονωμένοι λιανοπωλητές»

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δύο σούπερ μάρκετ δήλωσαν ότι ανυπομονούν να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στο δικαστήριο. Μια εκπρόσωπος της Kroger είπε ότι η απόφαση της FTC καθιστά πιο πιθανό ότι οι αμερικανοί καταναλωτές θα δουν υψηλότερες τιμές τροφίμων, λιγότερα καταστήματα τροφίμων και ότι θα ενισχύσει τους μεγάλους μεμονωμένους λιανοπωλητές.

Ο εκπρόσωπος της Albertsons ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές, θα αυξήσει τις αμοιβές των εργαζομένων και θα επιτρέψει στη νέα εταιρεία που θα προκύψει να ανταγωνιστεί καλύτερα τους κολοσσούς Amazon, Walmart και Costco.

Οι Kroger και Albertsons είναι οι Νο 1 και Νο2 αντίστοιχα μεγαλύτεροι λιανέμποροι στις ΗΠΑ σε επίπεδο πωλήσεων.

Με έδρα το Σινσινάτι, η Kroger διαθέτει περισσότερα από 2.700 καταστήματα και άλλα 2.300 η Albertsons.

Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται σε πολλές από τις ίδιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Κολοράντο, Νότια Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Τέξας και Σικάγο. Επομένως, μια συγχώνευση θα έλυνε αμέσως το πρόβλημα του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η FTC και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν αμφισβητήσει τα τελευταία χρόνια, επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, μεγάλες συμφωνίες, από την προσφορά της Microsoft για την εξαγορά της Activision Blizzard έως την απόπειρα εξαγοράς της Spirit Airlines από την JetBlue.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή