Τελικά ποια είναι η ουσία της δημοκρατίας; Να ακούγεται, σεβόμενη τις επιθυμίες της, η λαϊκή βάση ή να αποφασίζουν ερήμην της οι κλειστές κομματικές δομές; Να λειτουργεί δηλαδή ο «σιδηρούς νόμος της κομματικής ολιγαρχίας», σύμφωνα με τον καθηγητή Μίτσελ; Αυτό το ερώτημα έχει γίνει εξαιρετικά χρήσιμο τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Κυρίως διότι όσοι αγνοούν συνήθως τις επιθυμίες και θελήσεις των λαϊκών στρωμάτων είναι αυτοί που επικαλούνται τη γνήσια δημοκρατία στον καθορισμό της συμπεριφοράς τους.
Εχουμε αρκετά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων μέσα από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Μία υπήρξε η αντίδραση του οργανωμένου στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ στην απόπειρα του προέδρου του να διερευνήσει τις επιθυμίες των μελών της πολιτικής του βάσης για θέματα πολιτικής κατεύθυνσης, για το όνομα και τα σήματα του κόμματος. Αυτή η καθ’ όλα δημοκρατική πρωτοβουλία συνάντησε λυσσώδη αντίδραση από την οργανωμένη κομματική νομενκλατούρα. Προφανώς διότι η εσωτερική κομματική ολιγαρχία θα έχανε προνόμια που θα περνούσαν στη λαϊκή βάση. Και η γνήσια δημοκρατική αυτή πρωτοβουλία πέρασε στα αζήτητα…
Και στην άλλη πλευρά του πολιτικού σκηνικού όμως διαπιστώθηκε μια εξίσου εκκωφαντική περιφρόνηση των επιθυμιών της λαϊκής βάσης. Ανεξάρτητα από την πορεία των εξελίξεων και τις σχετικές ευρωπαϊκές τάσεις, η θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τις αντιλήψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των οπαδών της. Δίχως την παραμικρή και σε βάθος προετοιμασία της κοινής γνώμης, ξαφνικά μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων είδε την πολιτική και κοινωνική του ηγεσία να περιφρονεί τις ευαισθησίες του και να προχωρεί σε έναν δικαιωματισμό που δεν του ήταν εύκολο να κατανοήσει. Αυτή η αδιαφορία για τις ευαισθησίες των λαϊκών στρωμάτων, συνήθης τελευταία για τις δυτικές κοινωνίες – ιδίως για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία –, έχει οδηγήσει σε έκρηξη του λαϊκισμού και σε ενίσχυση υπερσυντηρητικών κομμάτων. Κάτι αντίστοιχο κινδυνεύει να σημειωθεί και στην Ελλάδα. Η περιφρόνηση των όποιων ευαισθησιών των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες συμπεριφορές και σε αναπάντεχα εκλογικά αποτελέσματα.
Γενικά η αποστασιοποίηση από κινήσεις που υποδηλώνουν δημοκρατικές αντιλήψεις και ευαισθησίες μπορεί να προκαλέσει αποστροφή των λαϊκών στρωμάτων και αναζήτηση άλλων τρόπων πολιτικής έκφρασης. Ενόψει μάλιστα ευρωεκλογών, που η ψήφος είναι πιο χαλαρή και ο πολιτικός φανατισμός λιγότερο ισχυρός, η απομάκρυνση από τις αντιλήψεις των λαϊκών βάσεων των κομμάτων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις και ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Γι’ αυτό η σύνδεση με τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των εκλογέων είναι απαραίτητη στην περίπτωση που επιδίωξη είναι η σταθερότητα και η δημοκρατική ομαλότητα.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης