Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρόεδρος δεν εκλέγεσαι αν δεν φορέσεις τα χρώματα των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, το κόκκινο του Ρεπουμπλικανικού ή το μπλε του Δημοκρατικού, γράφει η Σολβέιγκ Γκοντελίκ στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos». Αυτό υποδηλώνει μια παράδοση που ισχύει από τον 19ο αιώνα. Ωστόσο ένας τρίτος υποψήφιος θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά τους συσχετισμούς και να αλλάξει άρδην τα δεδομένα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, κυρίως όταν η κούρσα μεταξύ των υποψηφίων των δύο κομμάτων είναι αμφίρροπη – κάτι που συμβαίνει εν προκειμένω.

Η υπόθεση να μπει σφήνα ένας «τρίτος άνθρωπος» στην προεδρική κούρσα του 2024 και να αλλάξει τα δεδομένα είναι αρκετά ρεαλιστική, καθώς η διαφορά με την οποία προηγείται στις προθέσεις ψήφου ο Ντόναλντ Τραμπ επί του Τζο Μπάιντεν είναι μόλις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υπολόγισε η RealClearPolitics.

Πώς η τεχνολογία deepfake απειλεί τις αμερικανικές εκλογές του 2024

Η δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει δηλαδή τον πρώην με τον απερχόμενο πρόεδρο βρίσκεται μέσα στο περιθώριο στατιστικού λάθους. Επιπλέον, οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι αυτοπροσδιορίζονται ως «ανεξάρτητοι», ως μη ανήκοντες δηλαδή στους οπαδούς ενός εκ των δύο κομμάτων.

Ευλόγως τα επιτελεία και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής. Προς το παρόν η ανησυχία του στρατοπέδου Μπάιντεν δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Αλλά την περασμένη Παρασκευή, όπως γράφει η ανταποκρίτρια της «Les Echos» στη Νέα Υόρκη, το υπερκομματικό κεντρώο κίνημα «No Labels» αποφάσισε να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να κατεβάσει υποψήφιο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πρόεδρο θα ήταν η κάθοδος ενός ακόμα μετριοπαθούς υποψηφίου στην εκλογική μάχη. Οι «No Labels» έχουν ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια, «χωρίς μάλιστα να αποκαλύψουν το ποσό αφού δεν έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τα πολιτικά κόμματα», γράφει η Γκοντελίκ.

Ο βρετανικός Economist, πάντως, επισημαίνει ότι οι «κινηματίες» του «No Labels» δεν έχουν τον χρόνο με το μέρος τους. Όσο καθυστερούν για να καταλήξουν σε υποψήφιο απομακρύνονται από τις κάλπες καθώς ούτε να μαζέψουν εμπρόθεσμα τις απαραίτητες υπογραφές είναι εύκολο έργο, ούτε να τηρήσουν ένα περίπλοκο πλέγμα υποχρεώσεων και διαδικασιών που ουσιαστικά καταλήγει να προστατεύει το δικομματισμό στις ΗΠΑ.

Απροθυμία υποψηφίων

Για την ώρα παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει μια απροθυμία στελεχών των δύο κομμάτων να «ανεξαρτητοποιηθούν» για να κοντράρουν τους Μπάιντεν και Τραμπ. Έχοντας αποτύχει να τους κερδίσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες γιατί να τους κοντράρουν ως ανεξάρτητοι, που θα κατηγορηθούν μάλιστα ότι «παίζουν το παιχνίδι του βασικού αντιπάλου»;

«Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών η Νίκι Χέιλι, η οποία πολέμησε γενναία τον Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές, δεν ενδιαφέρεται», γράφει η ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας. Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν, ένας επίσης φιλόδοξος ρεπουμπλικανός πολιτικός, επέλεξε τελικά να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία. Δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.

Από την πλευρά των Δημοκρατικών ο Ντιν Φίλιπς, μέλος της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στη Βουλή των Αντιπροσώπων) για την λύση μείζονων προβλημάτων που απαιτούν πολιτική συναίνεση (Problem Solvers Caucus), τα πήγε πολύ άσχημα απέναντι στον Τζο Μπάιντεν για να εμφανιστεί ξαφνικά ως προεδρικός υποψήφιος.

Οι δύο συνάδελφοι του Φίλιπς που επίσης «κοντράρισαν» εσωκομματικά τον Μπάιντεν, ο Τζο Μαντσίν και η Κίρστεν Σινέμα, η οποία τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε, απέρριψαν την ιδέα των «No Labels» να εμπλακούν ως τρίτα πρόσωπα στις εκλογές.

Elections 2020. United States of America flag. Image of the american flag flying in the wind

Το «δυνατό» όνομα

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούν ότι αν τελικά εμφανιστεί τρίτος υποψήφιος στις εκλογές του Νοεμβρίου ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Τζο Μπάιντεν. Ήδη το Δημοκρατικό στρατόπεδο κατηγορεί τους «No Labels» και όλους τους αμφισβητίες του δικομματισμού ότι παίζουν το παιχνίδι του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά δεν είναι μόνο οι «No Labels» που μπορούν να κάνουν τη ζημιά στον πρόεδρο. Ο αριστερός διανοούμενος Κορνέλ Ουέστ, που θεωρείται ανεξάρτητος, όπως και η Τζιλ Στάιν του αμερικανικού Κόμματος των Πρασίνων, που επίσης βγαίνει από τα αριστερά στον Μπάιντεν, μπορούν να στερήσουν πολλές ψήφους από τους πολύ «φιλελεύθερους» ψηφοφόρους.

Ο μείζων κίνδυνος για τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει πολύ βαρύ όνομα: Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. Γιος του δολοφονημένου το 1968 γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι και ανιψιός του επίσης δολοφονημένου 1963 προέδρου Τζον Κένεντι, έχει τα χρονάκια του (έκλεισε πρόσφατα τα 70 έτη του βίου του), αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό αλλά το ότι είναι αρκετά «ψεκασμένος».
Ηγέτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ και μέγας συνωμοσιολόγος, καταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με σφοδρότητα κατά των Αντονι Φάουτσι και Μπιλ Γκέιτς και επίσης κατά του Τζο Μπάιντεν – έγραψε μάλιστα και βιβλία που εξέδωσε πρόσφατα για να τους κατακεραυνώσει.

Εγγράφηκε για πρώτη φορά στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για το χρίσμα των προεδρικών του 2024, αλλά αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του επειδή «ο Μπάιντεν έχει πίσω του τον κομματικό μηχανισμό για να τον στηρίζει».

Δημοσκοπικά παράδοξα

Εν πάση περιπτώσει, ο RFK Junior είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Υποθέτει κανείς ότι ελάχιστοι «liberals» (δηλαδή «αριστεροί» για τους Αμερικανούς) ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος ενστερνίζονται τις απόψεις του, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη ούτε καν της οικογένειας Κένεντι, που φέρεται «συγκλονισμένη από τις θεωρίες συνωμοσίας του», όπως γράφει η «Les Echos».

Η πολιτική και κοινωνική θεματολογία και οι ιδέες του μοιάζουν να απευθύνονται περισσότερο στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ – πρόσφατα υιοθέτησε πλήρως τις απόψεις του πρώην προέδρου σε ό,τι αφορά το ουκρανικό δηλώνοντας ότι θα πρέπει να τερματιστεί η αμερικανική χρηματοδότηση προς το Κίεβο.

Οι Ρεπουμπλικανοί λαϊκιστές αντιμετωπίζουν τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα. Ωστόσο φαίνεται ότι τα συνδηλούμενα του ονόματος των Κένεντι επικρατούν της εξαιρετικής ιδιαιτερότητος του προσώπου. Σύμφωνα με τη RealClearPolitics, με μια υποψηφιότητα Κένεντι η δημοσκοπική «ψαλίδα» μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν ανοίγει. Έτσι ο Τραμπ συγκεντρώνει το 39% των προθέσεων ψήφου, ο Μπάιντεν το 36,5%, ο Κένεντι το 15,8% και ο Κορνέλ Ουέστ το 3,8%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν δηλαδή ότι ο «ψεκασμένος» Κένεντι κόβει περισσότερες ψήφους από τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς και όχι από τον Τραμπ και από τους τέλος πάντων πιο… ευάλωτους στους «ψεκασμούς» Ρεπουμπλικανούς. Βεβαίως η RealClearPolitics βάζει στη ζυγαριά και τον «πολύ liberal» Κορνέλ Ουέστ, που μόνο από τη δεξαμενή των Δημοκρατικών ψηφοφόρων ψαρεύει, αλλά τέλος πάντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση