Μύδρους κατά των ευρωπαίων πολιτικών και των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ εξαπέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, κατηγορώντας τους για σκόπιμη καταστολή των τραπεζών της ηπείρου, και επιτρέποντας έτσι στις ανταγωνίστριες από τις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν παγκοσμίως.

Η προσέγγιση της Ευρώπης στη διαχείριση των δανειστών της βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτήν που υπάρχει στις ΗΠΑ, οι οποίες ενθαρρύνουν τις τράπεζές τους να επεκταθούν διεθνώς, υποστήριξε ο Ερμότι.

«Η Ευρώπη έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει [όχι] για να επιτρέψει στις τράπεζες να είναι μεγαλύτερες ή επιτυχημένες», ανέφερε ο πανίσχυρος τραπεζίτης σε μια συνέντευξη με τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της ελβετικής τράπεζας.

«Όταν το καθήκον καλεί»: Ποιος είναι ο Σέρτζιο Ερμότι που επιστρέφει στο τιμόνι της UBS

Σύμφωνα με τους Finacial Times, ο Ερμότι έχει επανεμφανιστεί ως κορυφαίος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών τραπεζών από τότε που επέστρεψε στην UBS μετά τη διάσωση της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse στην πιο σημαντική συγχώνευση στον κλάδο από την οικονομική κρίση.

«Υπάρχει πολιτική επιθυμία να μην επιτραπεί στις τράπεζες να γίνουν πολύ μεγάλες [στην Ευρώπη]», ανέφερε σε ένα podcast με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management Nicolai Tangen, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

«[Υπάρχει] πολύ τοπικός προβληματισμός στην Ευρώπη σχετικά με το να είμαστε μεγάλες τράπεζες. Έτσι, κάθε [χώρα] θέλει να έχει τον δικό της εθνικό πρωταθλητή, ξεχνώντας ότι η κατάκτηση των εθνικών πρωταθλημάτων δεν σε πάει πολύ μακριά από την άποψη της παγκόσμιας [κυριαρχίας]».

Το deal με την Credit Suisse

Η UBS συμφώνησε να σώσει την Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Ο Ερμότι είπε ότι ο μόνος λόγος που επετράπη στην UBS να αναλάβει τον αντίπαλό της ήταν επειδή η Credit Suisse πτώχευε μετά από χρόνια ζημιών.

Το ταμείο πετρελαίου 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της UBS, πίσω από τη BlackRock, έχοντας αυξήσει το μερίδιό του από 3,5% σε 5%όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse το περασμένο καλοκαίρι.

«Ο λόγος που πιστεύαμε ότι [η εξαγορά] ήταν τόσο ελκυστική. . . είναι επειδή είναι το είδος της συγχώνευσης που δεν μπορείς να κάνεις ποτέ σε καιρό ειρήνης», είπε ο Tangen, ο πρώην διαχειριστής hedge fund , ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Στον τραπεζικό τομέα, όλες οι συγχωνεύσεις που δημιουργούν οποιαδήποτε αξία έρχονται σε στιγμές άγχους», υποστήριξε ο Ερμότι. «Κοιτάξτε τις τράπεζες των ΗΠΑ [και] πώς έφτασαν στη θέση τους. Το θέμα είναι να τους επιτραπεί ή να τους ζητηθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να αρπάξουν ή να διασώσουν τράπεζες που επρόκειτο να χρεοκοπήσουν ή πτώχευαν.

«Είναι κρίμα που χρειάζεται μια κρίση για να δημιουργήσεις κάτι που έχει νόημα».

Η αναζήτηση διαδόχου

Ο 63χρονος Ελβετός μίλησε επίσης για τη συμμετοχή του στο να βοηθήσει το διοικητικό συμβούλιο να εντοπίσει έναν διάδοχο για όταν αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης της Credit Suisse, μια διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2026 ή τις αρχές του 2027.

Επανέλαβε την παρατήρηση του προέδρου Colm Kelleher πέρυσι ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι «περισσότεροι από δύο ή τρεις» υποψήφιοι μέχρι τότε, υποδεικνύοντας ότι θα ευνοηθούν στελέχη με εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς της επιχείρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή