Τα ηλιακά πάνελ έχουν γίνει τόσο φθηνά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή περιφράξεων κήπων στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Τα πάνελ συλλαμβάνουν λιγότερο ηλιακό φως όταν χρησιμοποιούνται ως περίφραξη από ό,τι στις στέγες, αλλά η διαδικασία εξοικονομεί υψηλό κόστος εργασίας και σκαλωσιάς, σύμφωνα με αναλυτές και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από νοικοκυριά που τα έχουν εγκαταστήσει.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι τα ηλιακά πάνελ γίνονται τόσο φθηνά που απλώς τα βάζουμε παντού», δήλωσε η Jenny Chase, επικεφαλής ηλιακή αναλύτρια στο BloombergNEF. «Δεδομένου ότι το κόστος εγκατάστασης — εργατικό δυναμικό, σκαλωσιές — είναι η συντριπτική πλειονότητα του κόστους εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος στον τελευταίο όροφο, μπορεί να έχει νόημα».

«Γιατί να βάλετε έναν φράχτη όταν μπορείτε απλώς να βάλετε ένα φορτίο ηλιακών συλλεκτών, ακόμα κι αν δεν είναι ευθυγραμμισμένα ακριβώς με τον ήλιο;» λέει στους Financial Times, ο Martin Brough, επικεφαλής της κλιματικής έρευνας στην BNP Paribas Exane. «Όταν τα ίδια τα πάνελ είναι απλά απίστευτα φθηνά, οι περιορισμοί γίνονται το κόστος εγκατάστασης και οι τοποθεσίες… και τότε έχεις μια νοοτροπία DIY (Κάντο μόνος σου)».

Η παγκόσμια προσφορά ηλιακών πάνελ θα φτάσει τα 1.100 γιγαβάτ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ή τριπλάσια από την τρέχουσα πρόβλεψη για τη ζήτηση, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις έχουν γίνει πιο ακριβές, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας, και η αναμονή για τη σύνδεση των πάνελ στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζει την υπομονή της βιομηχανίας και των ιδιοκτητών. Τα ζητήματα χωρητικότητας δικτύου επηρεάζουν τις περισσότερες χώρες και δεν μπορούν να επιλυθούν εύκολα και γρήγορα.

Οι προειδοποιήσεις στην Ευρώπη

Η Longi Green Energy Technology, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πάνελ στον κόσμο, δήλωσε πρόσφατα ότι απέλυσε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων καθώς η υπερπροσφορά έχει οδηγήσει τους Κινέζους κατασκευαστές σε υποχώρηση.

Στην Ευρώπη, στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για επικείμενα προβλήματα σε έναν τομέα που μαστίζεται από απώλειες θέσεων εργασίας, χρεοκοπίες και κλείσιμο τους τελευταίους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι θα δεσμευτεί να «αξιολογήσει όλα τα στοιχεία για εικαζόμενες αθέμιτες πρακτικές» και να βελτιώσει την πρόσβαση των κατασκευαστών ηλιακών συλλεκτών στα κονδύλια της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδαν οι Financial Times και πρόκειται να υπογραφούν από τους υπουργούς ενέργειας και τις βιομηχανικές ομάδες της ΕΕ στις 15 Απριλίου. Αλλά αυτό είναι απίθανο να ικανοποιήσει τον κλάδο.

Ο Alessandro Barin, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής FuturaSun, που κατασκευάζει πάνελ στην Κίνα για να πουλήσει στην Ευρώπη, είπε ότι κιβώτια με πάνελ παρέμεναν απούλητα σε λιμάνια και αποθήκες ακόμη και μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Ένα ηλιακό πάνελ κόστιζε 11 σεντς ΗΠΑ ανά watt στα τέλη Μαρτίου, ή μόλις το ήμισυ της τιμής που ήταν την ίδια εποχή πέρυσι, σύμφωνα με το BloombergNEF, και αναμενόταν να πέσει περαιτέρω σε έναν «αγώνα προς τα κάτω» καθώς οι κατασκευαστές ανταγωνίζονταν για να απαλλαγούν από την υπερβολική προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green