Μόνο σπάνια διορίζονται διευθύνοντες σύμβουλοι με εντολή για… διαμελισμό, σύμφωνα με τον Economist. Ωστόσο, όταν ο Larry Culp ανέλαβε την κορυφαία θέση στην General Electric (GE) τον Οκτώβριο του 2018, αναμενόταν να πουλήσει τμήματα του 130χρονου ομίλου με ρυθμό ακόμη ταχύτερο από ό, τι τα είχαν συναρμολογήσει οι προκάτοχοί του.

Boeing: Έκρηξη 45% στις αποδοχές του CEO πριν από την κρίση

Τον Νοέμβριο του 2021 ανακοίνωσε ένα ριζοσπαστικό φινάλε: Tη διάσπαση της εταιρείας στα τρία. Η επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης της GE έγινε ξεχωριστή εταιρεία πέρυσι. Στις 2 Απριλίου, το τμήμα ισχύος της ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, αφήνοντας πίσω την GE Aerospace, τη λειτουργία κατασκευής κινητήρων της εταιρείας.

Οι επενδυτές δρέπουν τα οφέλη. Μετά από δισταγμούς κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών της θητείας του κ. Culp, οι μετοχές της GE βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι. Η σωρευτική χρηματιστηριακή αξία των τριών διάδοχων εταιρειών της GE είναι 237 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 594 δισ. δολαρίων της εταιρείας το 2000, είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που κληρονόμησε ο κ. Culp. Οι φοιτητές των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων έχουν περάσει δεκαετίες αναλύοντας τις εξαγορές που καθόρισαν τη ζωή της GE. Τώρα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα διδάγματα από την τελική πράξη της.

Η νίκη της επιχειρησιακής αριστείας

Το γεγονός ότι ο άνεμος είναι στην πλάτη της GE έχει αναμφίβολα βοηθήσει. Η ζήτηση για κινητήρες τζετ έχει αυξηθεί από τότε που τελείωσε η πανδημία covid-19 και τα έργα καθαρής ενέργειας επωφελούνται από κυβερνητικές παροχές στην Αμερική. Η ανοδική διάθεση του χρηματιστηρίου της Αμερικής έχει σίγουρα διευκολύνει και τη διαδικασία διαχωρισμού. Αλλά ο κ. Culp αξίζει επίσης επαίνους. Η θητεία του αντικατοπτρίζει όχι μόνο μια νίκη της εστίασης έναντι της εξάπλωσης, αλλά και της επιχειρησιακής αριστείας σε μια εταιρεία που υπέστη επί μακρόν τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρηματοοικονομικής τεχνικής.

Ένα πλεονέκτημα ήταν ότι ο κ. Culp ήταν ένα αουτσάιντερ – ο πρώτος που ανέλαβε ποτέ τα ηνία. Ο κ. Culp έφερε τη δική του φιλοσοφία διαχείρισης ιαπωνικού τύπου. Η φρέσκια αλλά φανατική προσέγγιση της συνεχούς λειτουργικής βελτίωσης βοήθησε στην εισαγωγή της πολιτιστικής αλλαγής. Το ίδιο και η τοποθέτηση στελεχών στο εργοστάσιο.

Ο νέος τρόπος σκέψης σήμαινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της GE δεν «μαράζωναν» στο μπλοκ, αλλά βελτιώνονταν υπό την διοίκηση του κ. Culp και σταμάτησαν τη διάλυση να μετατραπεί σε καταστροφική πώληση. Το πρόγραμμα έχει μια οικεία γεύση για ευφάνταστα ονόματα – η επιχείρηση ενέργειας έχει βαφτιστεί GE Vernova. Αλλά οι αγορές επευφημούν τους κληρονόμους, κάτι που είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι τα spin-offs συχνά απογοητεύουν τους επενδυτές. Ο τομέας υποδομών υπηρεσιών της IBM (Kyndryl) και ο τομέας καταναλωτικής υγειονομικής περίθαλψης της Johnson & Johnson (Kenvue) απέτυχαν να λάμψουν στις δημόσιες αγορές.

Η δικαίωση και τα διδάγματα

Η επιτυχία του κ. Culp, λοιπόν, είναι δικαίωση για τους «ομαλούς» και «λογικούς» CEOs, όχι για τις εταιρείες που θέλουν να ξεφορτωθούν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία ή τα ακτιβιστικά hedge funds που αναζητούν εκπτώσεις ετερογενών δραστηριοτήτων. Τα αφεντικά που ετοιμάζονται να καταργήσουν τμήματα των δικών τους εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Unilever, θα τον μελετήσουν στενά. Υπάρχουν όμως και ευρύτερα διδάγματα. Η Disney, η οποία πρόσφατα επικράτησε σε μια μάχη δι’ αντιπροσώπων εναντίον του Nelson Peltz, ενός θορυβώδους μετόχου που κάποτε πίεζε για αλλαγή, είναι μόνο μία αμερικανική εταιρεία blue-chip που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νέα σκέψη.

Τα μαθήματα μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για την Boeing, μια μελέτη περίπτωσης για σάπια εταιρική κουλτούρα. Τον Μάρτιο το αφεντικό της παραιτήθηκε, δύο μήνες μετά την έκρηξη ενός πάνελ ατράκτου από ένα από τα αεροσκάφη 737 MAX. Ορισμένοι πρότειναν τον κ. Culp για τη θέση, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή δοκιμασία της επιχειρησιακής του ικανότητας. Τον Μάρτιο, η Boeing επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξαγορά της Spirit AeroSystems, ενός μη ικανοποιητικού προμηθευτή που είχε προηγουμένως αποσχιστεί. Ο κ. Culp λέει ότι είναι χαρούμενος που διευθύνει την GE Aerospace, έναν από τους προμηθευτές της Boeing. Αλλά αν μπορεί να διαχειριστεί καλά μια επιχείρηση ενώ την διαλύει, ίσως θα μπορούσε επίσης να ευδοκιμήσει στο να την ξαναφτιάξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή