Προς rebound κινείται η παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία, έχοντας δει τα χειρότερα, πορεύεται πλέον προς ανάπτυξη το 2024. Οι αναλυτές εκτιμούν, όπως σημειώνει και το ΣΕΠ, ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphones το τρέχον έτος θα αυξηθούν κατά 3%, φθάνοντας το 1,2 δισ. τεμάχια.

Οι παγκόσμιες αποστολές smartphones θα δουν το 2024 μια μέτρια μονοψήφια ανάκαμψη, η οποία θα προέλθει, κυρίως, από τις premium συσκευές και από τα μοντέλα χαμηλού και μεσαίου κόστους, εκτίμησε σε ανάλυσή της η Counterpoint Research (Global Smartphone Shipment Forecast).

Μάρτιν Κούπερ: «Μια μέρα τα smartphones θα είναι ενσωματωμένα στο δέρμα μας» – Τι δηλώνει ο πατέρας των κινητών

«Η αγορά φαίνεται να έχει πιάσει πάτο και αναμένουμε χαμηλές μονοψήφιες αυξήσεις σε ετήσια βάση μακροπρόθεσμα. Τόσο οι οικονομικές συσκευές, όσο και τα premium μοντέλα, θα οδηγήσουν αυτήν την ανάκαμψη», αναφέρει η Counterpoint Research.

Συνολικά, βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας ερευνών, το τμήμα της αγοράς, που αφορά συσκευές με τιμή μεταξύ $150 και $249, αναμένεται να ανακάμψει ποσοστιαία κατά 11%, μετά από ένα δύσκολο 2023, λόγω της ανάκαμψης στις αγορές της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MEA), της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

«Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά σε ολόκληρη την Αφρική και τα τοπικά νομίσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε πολλές χώρες, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει ανακάμψει, ωφελώντας το τμήμα της αγοράς των smartphones με τιμή μεταξύ $150 και $249», σημειώνει η εταιρεία ερευνών.

Οι premium συσκευές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, το premium τμήμα της αγοράς, ήτοι οι συσκευές με τιμή μεταξύ $600 και $799, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 17% το 2024 σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στις επιδόσεις των Apple και Huawei.

Το premium τμήμα της αγοράς και δη οι συσκευές με τιμές μεταξύ $600 και $799 αναμένεται να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη το 2024, κυρίως λόγω των παλαιότερων μοντέλων-ναυαρχίδων.

«Αναμένουμε ότι τα smartphones GenAI και τα foldable μοντέλα θα βοηθήσουν στη στήριξη της ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά, ειδικά προς το 2ο εξάμηνο του έτους. Η Apple είναι πιθανό να ηγηθεί της ανάπτυξης του premium και ultra-premium τμήματος, με αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η ΜΕΑ, να οδηγούν την ανάπτυξη του iPhone, ενώ η Samsung θα παρουσιάσει μικρή ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές. Η Huawei στην Κίνα θα συνεχίσει να είναι βασικός παράγοντας της ανάπτυξης στην αγορά premium smartphones», αναφέρει.

Σε αντίθεση με το 2023, οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή και η Αφρική αναμένεται να είναι εκείνες, που θα οδηγήσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς smartphones το 2024. Τα ισχυρά επίπεδα αποθέματος το 4ο τρίμηνο του 2023 αναμένεται, επίσης, να βοηθήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή