«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η υφήλιος έχει το βλέμμα της στραμμένο στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Το μεγάλο ερώτημα είναι η έκταση της πολεμικής ανάφλεξης στη περιοχή, αφού μια περαιτέρω κλιμάκωση με την συμμετοχή και άλλων γειτονικών χωρών θα είναι μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η εμπλοκή μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας, όπως το Ιράν και ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου, όπως το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Διώρυγας του Σουέζ, ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο να δούμε τις τιμές των καυσίμων να εκτοξεύονται και πάλι. Και προσθέτει: «Στην παρούσα φάση σαφώς δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων, αφού δεν γνωρίζουμε πώς και τι θα επακολουθήσει. Αυτό που όμως γνωρίζουμε από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, τη Γάζα και την Ερυθρά Θάλασσα είναι πως κάθε πολεμική ενέργεια δημιουργεί σίγουρα οικονομικές αναταράξεις».

Οι επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, η εβδομάδα που θα διανύσουμε θα βρει μια διεθνή οικονομική κοινότητα να είναι επίσης σε εμπόλεμη κατάσταση με αλυσιδωτές εκρήξεις στα ξένα χρηματιστήρια και στις αγορές, αλλά και με ανάφλεξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η όλη κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει μετακίνηση των επενδυτών σε «ασφαλή καταφύγια», καθώς οι αγορές θα παρακολουθούν τα γεγονότα για να μετρήσουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Όπως μάλιστα συνήθως γίνεται ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα οδηγήσει στις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός που είναι ένας αντισταθμιστής έναντι της διεθνούς αναταραχής και το δολάριο που θα ωφεληθεί από τη συγκυρία.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει τέλος ότι το ελληνικό επιχειρείν, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου και κατ´επέκταση της Μέσης Ανατολής, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κρατήσει στάση αναμονής και να εύχεται πως θα αποφευχθούν και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις.

Και καταλήγει:

«Το μόνο βέβαιο είναι πως καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ακόμα σοβαρό γεωπολιτικό κίνδυνο, που απειλεί να πλήξει σοβαρά τον κλάδο του τουρισμού και των εξαγωγών της χώρας μας. Όσο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όλα όσα συμβαίνουν θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.

Όλοι ευχόμαστε εδώ και τώρα να πρυτανεύσει η λογική με τη παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων και του ΟΗΕ ώστε να παύσουν οι εχθροπραξίες εκατέρωθεν και να σταματήσει όλο αυτό το κακό.  Σε ένα πόλεμο το μείζον είναι παντού και πάντα η απώλεια ανθρώπινων ζωών και κυρίως άμαχου πληθυσμού. Όπως λοιπόν εξελίσσεται η παρούσα κρίσιμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αυτό που αρμόζει είναι «το μη χείρον βέλτιστον». Το ζητούμενο βεβαίως είναι να καταλάβουν πως μπορούν να συγκατοικήσουν όλοι οι λαοί στη περιοχή και επιτέλους να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας
Οικονομία |

Χατζηγεωργίου (ΕΤΑΔ): Η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω συνεργειών κλειδί για τη δημιουργία υπεραξίας

Με την ενεργή συμμετοχή της ΕΤΑΔ, η οποία παρουσίασε την προσέγγιση της για την αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, την Πέμπτη 23 Μαΐου στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ, άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή […]