Κλιμακώνεται, έτι περαιτέρω, ο πόλεμος για τα ύψη των κτιρίων μεταξύ δημάρχων, Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Χθες ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κατέθεσε δύο αιτήσεις ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά δύο αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αττικής κ. Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο, ενώ αναμένεται και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Υψηλά κτίρια: Πόλεμος υπουργείου Περιβάλλοντος και δημάρχων για το μπόνους δόμησης

Ειδικότερα, ο δήμος προσφεύγει κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, με την οποία, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, «το υπουργείο εντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα», αγνοεί την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται από την πολεοδομία η αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ – 4067/2012) έως την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). «Το υπουργείο αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημά μας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που ζητήσαμε στις 20 Μαρτίου», σημειώνει ο δήμαρχος «3Β»

Επίσης, προσέφυγε κατά της απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή (έπειτα από σχετικό εξώδικο του ΤΕΕ) εξέδωσε απόφαση με την οποία, ακυρώνει, όπως υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντέλλος, «την προβλεπόμενη από το άρθρο 32 του νόμου 3584/2007 εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ».

Στο ΣτΕ για άδειες με χρήση των «μπόνους» δόμησης

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος, «χωρίς να έχει αρμοδιότητα πήρε μια απόφαση ακύρωσης του «εντέλλεσθε», το οποίο δεν είναι διοικητική πράξη, είναι εσωτερική διαδικασία, άρα δεν έγκειται στον έλεγχό της. Πλέον θα αποφανθεί το ΣτΕ». Από εδώ και πέρα, όπως επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο δήμαρχος, «για κάθε οικοδομική άδεια που κάνει χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ και μπαίνει στο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών θα προσφεύγουμε στο ΣτΕ για αναστολή εκτέλεσης, όπως κάνει και ο δήμος Αλίμου», τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ο κ. Κωνσταντέλλος επιμένει ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην επικράτεια του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης καμία άδεια οικοδομής που κάνει χρήση των καταστροφικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου και εκκρεμεί. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος έκριναν αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον δόμηση του ΝΟΚ, επί προσφυγών του δήμου Αλίμου. Στους δήμους που αποφασίζουν να λάβουν μέτρα ώστε να μην αλλοιωθούν οι περιοχές από την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλών κτιρίων έχουν προστεθεί και οι δήμοι Κηφισιάς και Παπάγου – Χολαργού.

Νέα ρύθμιση ΥΠΕΝ στα σκαριά

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του ΥΠΕΝ έχει στα σκαριά το σχέδιο μιας ρύθμισης που θα δώσει λύση μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία πιθανώς θα περιλαμβάνει κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ή θα βάζει όριο στο πόσο θα μπορούν να «ψηλώνουν» τα κτίρια. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

«Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία που δεν είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις 293 και 310/2024 αποφάσεων του 5oυ τμήματος του ΣτΕ και με τις αποφάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος δεν θα αποτελέσει λύση του προβλήματος, αντίθετα θα σταθεί αιτία να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί με δικαστικές διενέξεις, με δυσμενή κατάληξη (π.χ. κτίριο «Coco Mat») για όσους εθελοτυφλούν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι η «τσιμεντοποίηση» και το κέρδος είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Συμβουλίου της Επικρατείας», σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος, «στο όνομα της ενεργειακής αναβάθμισης, δεν μπορούμε να δεχόμαστε επιπλέον ορόφους και περισσότερο τσιμέντο στα κτίρια που κατασκευάζονται». Και προσθέτει: «Θεωρούμε πως το παλαιό, ενεργοβόρο τριώροφο ή τετραώροφο κτίριο πρέπει να αντικατασταθεί με νέο, ενεργειακά αναβαθμισμένο τριώροφο ή τετραώροφο κτίριο και όχι με τους τεράστιος τσιμεντένιους όγκους που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια».

Και αίτημα στον Άρειο Πάγο

Παράλληλα, χθες ο δικηγόρος Γιώργος Τρανταλίδης, απέστειλε αίτημα στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος του Αρείου Πάγου για την κατεπείγουσα έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος προκειμένου ο κ. Σκυλακάκης να αποστείλει προς όλες τις πολεοδομίες των περιοχών Κηφισιάς, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Χολαργού-Παπάγου και Αλίμου οδηγία – εντολή για αναστολή, άλλως απαγόρευση έκδοσης αδειών οικοδόμησης, έπειτα από τις αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα