Η σύναψη συμφωνιών για εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη υποχώρησε σε χαμηλό 13 ετών στις αρχές του 2024, καθώς η εξασθένιση των ελπίδων για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων παρέτεινε την ύφεση στις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Ο όγκος των συναλλαγών ύψους 34,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ήταν κατά 26% χαμηλότερος από τα ήδη πεσμένα επίπεδα της ίδιας περιόδου πέρυσι, το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Λιγότερα κτίρια γραφείων άλλαξαν χέρια από ό,τι σε οποιοδήποτε τρίμηνο έχει καταγραφεί μέχρι τώρα.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων έχει υποστεί μια βίαιη προσαρμογή στα πολύ υψηλότερα επιτόκια, τα οποία έχουν κατακρεουργήσει τις αξίες των ακινήτων και έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης σε μια αγορά που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των συμφωνιών.

Ευρώπη: Η βόμβα των 1,4 τρισ. ευρώ στα θεμέλια των τραπεζών

Η ελπίδα

«Μετά από ένα πολύ υποτονικό 2023, υπήρχε η ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα θα άρχιζαν να ανακάμπτουν το πρώτο τρίμηνο του 2024», δήλωσε ο Tom Leahy, επικεφαλής της έρευνας για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Emea στην MSCI, προσθέτοντας ότι «Όμως η συνεχιζόμενη και μερικές φορές επώδυνη αναπροσαρμογή στο τέλος των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων σημαίνει ότι η αγορά παραμένει ένα δυσχερές περιβάλλον για συναλλαγές».

Η έκθεση ακολούθησε τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τις ΗΠΑ που έδειξαν μείωση κατά 16% του όγκου των συμφωνιών το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Υποχώρηση

Οι ευρωπαϊκές αξίες γραφείων έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο περίπου 37% από την κορύφωσή τους το 2022, σύμφωνα με την έρευνα της Green Street. Οι τιμές των κατοικιών και των βιομηχανικών ακινήτων έχουν μειωθεί κατά περίπου ένα πέμπτο.

Αν και ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν λόγω των πιέσεων του χρέους τους, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων διστάζουν να καταγράψουν απώλειες σε αυτό που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι το κατώτατο σημείο της αγοράς.

Οι επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας που μπορούν να αγοράσουν χωρίς χρέος έχουν τροφοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων συναλλαγών – αν και γενικά περιορίζονται σε μικρότερες συμφωνίες.

Τι συνέβη στο Λονδίνο

Το Λονδίνο ήταν «μακράν”»η νούμερο ένα πόλη για επενδύσεις, ανακοίνωσε η MSCI, παρά την πτώση του όγκου των συναλλαγών. Η ταχύτερη διόρθωση των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ευρώπης, ενθάρρυνε τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά σε αναζήτηση ευκαιριών.

Δύο υψηλού προφίλ συμφωνίες γραφείων – η πώληση του 20 Old Bailey αξίας 240 εκατ. λιρών και μια συμφωνία ύψους 110 εκατ. λιρών που διαμεσολάβησαν οι διαχειριστές για την πώληση του 5 Churchill Place στο Canary Wharf – κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ωστόσο, αυτό εκλήφθηκε από ορισμένους στην αγορά ως μήνυμα ότι οι πωλητές ελπίζουν ότι μπορούν να περιμένουν καλύτερες τιμές μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας, για να προσθέσει πως «Στατιστικά το πρώτο τρίμηνο ήταν αρκετά θλιβερό», δήλωσε ο Nick Braybrook, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών του Λονδίνου στην Knight Frank, προσθέτοντας πως: «Αλλά στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζει το τι συμβαίνει εκεί έξω. Είναι αρκετά διαφορετική η αίσθηση». Είπε ότι οι όμιλοι ιδιωτικών κεφαλαίων αρχίζουν να ακολουθούν τα οικογενειακά γραφεία στην αγορά, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερες συμφωνίες κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Διαφορές

Η MSCI εκτίμησε ότι οι τιμές που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι πωλητές εξακολουθούν να είναι συχνά χαμηλότερες από εκείνες που θα δέχονταν οι αγοραστές, σημειώνοντας ότι «Πολλά τμήματα της αγοράς δεν έχουν ανατιμηθεί επαρκώς ώστε να προκαλέσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους αγοραστές», ανακοίνωσε η MSCI.

Τα ξενοδοχεία ήταν το μόνο τμήμα της αγοράς που κατέγραψε αύξηση των συναλλαγών. Ο τομέας έχει βιώσει μια μετα-Covid ανάκαμψη των ταξιδιών που έχει ενισχύσει τις συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου