Μπορεί να κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικά εδάφη, αλλά στο τέλος οι ευρωαγορές λύγισαν υπό το βάρος των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και από το πτωτικό γύρισμα της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,45%, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,06% στις 8.040 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,35% στις 18.073 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,17% στις 8.091 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου πολυτελείας Kering βυθίστηκαν κατά περισσότερο από 6%, αφού η εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει απότομη πτώση στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου ως αποτέλεσμα της μείωσης της ζήτησης για το εμπορικό σήμα Gucci.

Η προειδοποίηση ότι αναμένει μείωση 40% έως 45% στα λειτουργικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, έρχεται καθώς η Kering είπε ότι οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν στα 4,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ήτοι πτώση κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση.

Η εικόνα της UBS

Απώλειες 3,8% σημείωσε και η UBS, καθώς οι μέτοχοι ενέκριναν αλλαγές στο σύστημα ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) της τράπεζας, προστατεύοντάς τους από το είδος του dilution που υπέστησαν οι κάτοχοι ομολόγων AT1 της Credit Suisse πέρυσι καθώς κατέρρευσε η τράπεζα. Επίσης, η ελβετική τράπεζα αντιμετωπίζει μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του αυξημένου μεγέθους της μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνιστικής της Credit Suisse.

Πάντως, υποστηρικτικά λειτούργησαν οι συνεχείς δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη βεβαιότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο. Τελευταίο παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της, Λουίς ντε Γκίντος, που παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ έχει πετύχει σημαντικές νίκες στον δρόμο προς τον αποπληθωρισμό. Και πρόσθεσε ότι «εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική μας τον Ιούνιο».

«Έχουμε πάει από το 10% του πληθωρισμού στο 2,4%. Ο βασικός πληθωρισμός μειώνεται επίσης και είναι τώρα κάτω από το 3%. Όλοι οι δείκτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά το τέλος φαίνεται. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τον στόχο του 2% το 2025», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα μάκρο της ημέρας, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος για τη Γερμανία έφτασε στο 89,4 τον Απρίλιο, αντιπροσωπεύοντας μηνιαία άνοδο 1,5 μονάδας, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο Δείκτης Τρέχουσας Αξιολόγησης ενισχύθηκε κατά 0,8 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας τις 88,9 μονάδες. Ο Δείκτης Προσδοκιών αυξήθηκε κατά 2,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στις 89,9 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές