Αν και διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το TikTok υπάρχει σχεδόν… από πάντα, η αλήθεια δεν είναι αυτή. Η μητρική ByteDance ιδρύθηκε μόλις το 2012, ενώ η ιστορία της εφαρμογής TikTok ξεκινάει ουσιαστικά από το 2017, όταν η κινεζική εφαρμογή βίντεο κοινωνικής δικτύωσης συγχωνεύτηκε με τον ανταγωνιστή της Musical.ly.

Το TikTok έχει εξελιχθεί από μια εξειδικευμένη εφαρμογή για εφήβους σε παγκόσμιο trend. Ενώ, φυσικά, αναδεικνύεται και ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Κλείνουμε το TikTok στις ΗΠΑ αν αποτύχουν οι νομικές ενέργειες, λέει η ByteDance

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία που απαιτεί από τη μητρική του TikTok, ByteDance, να πουλήσει σε αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία εντός ενός έτους ή απλά να κλείσει. Δεν είναι σαφές εάν αυτός ο νόμος θα επιβιώσει από μια αναμενόμενη νομική διαμάχη ή ότι τελικά η ByteDance θα συμφωνήσει να πουλήσει.

To Associated Press κατέγραψε πώς το TikTok έφτασε σε αυτή τη συγκυρία:

Μάρτιος 2012

Η ByteDance ιδρύεται στην Κίνα από τον επιχειρηματία Zhang Yimin. Το πρώτο προϊόν της είναι το Toutiao, μία εξατομικευμένη εφαρμογή παρουσίασης ειδήσεων για Κινέζους χρήστες.

Ιούλιος 2014

Η Startup Musical.ly, αργότερα γνωστή για μια ομώνυμη εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση σύντομων μουσικών βίντεο με συγχρονισμό χειλιών, ιδρύθηκε στην Κίνα από τον επιχειρηματία Alex Zhu.

Ιούλιος 2015

Το Musical.ly φτάνει στο #1 του Apple App Store, μετά από μια αλλαγή σχεδιασμού που έκανε ορατό το λογότυπο της εταιρείας όταν οι χρήστες μοιράζονταν τα βίντεό τους.

2016

Η ByteDance λανσάρει το Douyin, μια εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο για Κινέζους χρήστες. Η δημοτικότητά του εμπνέει την εταιρεία να κάνει spin off μια έκδοση για το ξένο κοινό που ονομάζεται TikTok.

Νοέμβριος 2017

Η ByteDance εξαγοράζει το Musical.ly για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εννέα μήνες αργότερα, η ByteDance το συγχωνεύει με το TikTok.

Με την υποστήριξη ενός αλγόριθμου που ενθαρρύνει την παρακολούθηση, οι χρήστες αρχίζουν να μοιράζονται μια μεγάλη ποικιλία βίντεο στην εφαρμογή, όπως χορευτικές κινήσεις, προετοιμασία φαγητού στην κουζίνα και διάφορες «προκλήσεις» για να εκτελέσουν, να ηχογραφήσουν και να δημοσιεύσουν πράξεις που κυμαίνονται από σοβαρές έως σατιρικές.

Φεβρουάριος 2019

Ο ράπερ Lil Nas X κυκλοφορεί το τραγούδι της country-trap «Old Town Road» στο TikTok, όπου γίνεται viral και ωθεί το τραγούδι σε ρεκόρ 17 εβδομάδων στην #1 θέση στο Billboard Hot 100 chart. Το φαινόμενο πυροδοτεί ένα κύμα βίντεο TikTok από μουσικούς καλλιτέχνες που ξαφνικά βλέπουν το TikTok ως έναν κρίσιμο τρόπο προσέγγισης θαυμαστών.

Το TikTok διευθετεί τις ομοσπονδιακές κατηγορίες για παραβίαση των αμερικανικών νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών και συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σεπτέμβριος 2019

Η Washington Post αναφέρει ότι ενώ οι εικόνες διαμαρτυριών για τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ και καταστολές της αστυνομίας είναι κοινές στους περισσότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, παραδόξως απουσιάζουν από το TikTok. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι αναρτήσεις του TikTok με την ετικέτα #trump2020 έλαβαν περισσότερες από 70 εκατομμύρια προβολές.

Η εταιρεία επιμένει ότι η εποπτεία περιεχομένου του TikTok, που διεξάγεται στις ΗΠΑ, δεν είναι υπεύθυνη και λέει ότι η εφαρμογή είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και όχι πολιτικής.

Ο Guardian αναφέρει εσωτερικά έγγραφα που φέρεται να περιγράφουν λεπτομερώς πώς το TikTok δίνει οδηγίες στους συντονιστές του να διαγράψουν ή να περιορίσουν την προσέγγιση χρηστών βίντεο που αγγίζουν θέματα ευαίσθητα στην Κίνα όπως οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και η επακόλουθη σφαγή, η ανεξαρτησία του Θιβέτ ή η εγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα Φάλουν Γκονγκ.

Οκτώβριος 2019

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ αρχίζουν να εγείρουν θέματα σχετικά με την επιρροή του TikTok, ζητώντας ομοσπονδιακές έρευνες για την απόκτηση της Musical.ly και έρευνα εθνικής ασφάλειας για το TikTok και άλλες κινεζικές εφαρμογές. Αυτή η έρευνα ξεκινά τον Νοέμβριο.

Δεκέμβριος 2019

Το Πεντάγωνο συνιστά σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ να διαγράψει το TikTok από όλα τα τηλέφωνα, προσωπικά και υπηρεσιακά. Ορισμένες υπηρεσίες απαγορεύουν την εφαρμογή σε στρατιωτικά τηλέφωνα. Τον Ιανουάριο, το Πεντάγωνο απαγορεύει την εφαρμογή από όλα τα στρατιωτικά τηλέφωνα.

Το TikTok γίνεται η δεύτερη εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης SensorTower.

Μάιος 2020

Οι ομάδες προστασίας προσωπικών δεδομένων υποβάλλουν καταγγελία υποστηρίζοντας ότι η TikTok εξακολουθεί να παραβιάζει τους νόμους για την προστασία των παιδιών στις ΗΠΑ και να παραβιάζει μια συμφωνία διακανονισμού του 2019. Η εταιρεία «παίρνει σοβαρά το θέμα της ασφάλειας» και συνεχίζει να βελτιώνει τις διασφαλίσεις, ανακοινώνει η ByteDance.

To ΤικΤοκ προσλαμβάνει τον πρώην στέλεχος της Disney, Kevin Mayer ως διευθύνοντα σύμβουλό της σε μια προφανή προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Ο Mayer παραιτείται τρεις μήνες αργότερα.

Ιούλιος 2020

Η Ινδία απαγορεύει το TikTok και δεκάδες άλλες κινεζικές εφαρμογές ως απάντηση σε μια συνοριακή σύγκρουση με την Κίνα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι εξετάζει την απαγόρευση του TikTok ως αντίποινα για τον φερόμενο λάθος χειρισμό της πανδημίας COVID-19 από την Κίνα.

Αύγουστος 2020

Η κυβέρνηση Τραμπ εκδίδει ένα σαρωτικό αλλά ασαφές εκτελεστικό διάταγμα απαγορεύοντας σε αμερικανικές εταιρείες οποιαδήποτε «συναλλαγή» με την ByteDance και τις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της TikTok. Αρκετές μέρες αργότερα, εκδίδει μια δεύτερη διαταγή που το απαιτεί η ByteDance να εκποιήσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ εντός 90 ημερών.

Η Microsoft επιβεβαιώνει ότι διερευνά την εξαγορά του TikTok. Η συμφωνία δεν υλοποιείται ποτέ. Δημοσιεύματα θέλουν επίσης τις Oracle και Walmart να ενδιαφέρονται. Η TikTok, εν τω μεταξύ, μηνύει την κυβέρνηση Τραμπ για εικαζόμενη παραβίαση της δέουσας διαδικασίας στα εκτελεστικά της διατάγματα.

Νοέμβριος 2020

Ο Τζο Μπάιντεν εκλέγεται πρόεδρος. Δεν προσφέρει νέα πολιτική για το TikTok και δεν θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά τα σχέδια του Τραμπ να εξαναγκάσει την πώληση του TikTok αρχίζουν να ξετυλίγονται ούτως ή άλλως. Η κυβέρνηση Τραμπ παρατείνει τις προθεσμίες που είχε επιβάλει στην ByteDance και στο TikTok και τελικά τις αφήνει να διακοπούν εντελώς.

Φεβρουάριος 2021

Ο πρόσφατα ορκισμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναβάλλει τις νομικές υποθέσεις που αφορούν το σχέδιο του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok, ουσιαστικά σταματώντας τις.

Σεπτέμβριος 2021

Το TikTok ανακοινώνει ότι έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Δεκέμβριος 2021

Δημοσίευμα της Wall Street Journal διαπιστώνει ότι οι αλγόριθμοι TikTok μπορούν να πλημμυρίσουν τους εφήβους με έναν χείμαρρο επιβλαβούς υλικού, όπως βίντεο που συνιστούν ακραίες δίαιτες, μια μορφή διατροφικής διαταραχής.

Φεβρουάριος 2022

Το TikTok ανακοινώνει νέους κανόνες για την αποτροπή της εξάπλωσης επιβλαβούς υλικού, όπως ιογενείς φάρσες και προώθηση διατροφικών διαταραχών.

Απρίλιος 2022

«The Unofficial Bridgerton Musical», ένα έργο που δημιουργήθηκε από δύο θαυμαστές της εκπομπής του Netflix ως έργο TikTok, κερδίζει το Grammy για το καλύτερο μουσικό θεατρικό άλμπουμ.

Το TikTok γίνεται η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στον κόσμο, ξεπερνώντας το Instagram, σύμφωνα με τα δεδομένα του SensorTower.

Ιούνιος 2022

Το BuzzFeed αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της ByteDance με έδρα την Κίνα έχουν επανειλημμένα πρόσβαση στις μη δημόσιες πληροφορίες των χρηστών του TikTok, με βάση τις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν από περισσότερες από 80 εσωτερικές συναντήσεις στελεχών του TikTok. Το TikTok απαντά με ένα ασαφές σχόλιο διαφημίζοντας τη δέσμευσή του για ασφάλεια που δεν αφορά άμεσα το δημοσίευμα του BuzzFeed.

Το TikTok ανακοινώνει επίσης ότι έχει μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές των ΗΠΑ που διαχειρίζεται η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Oracle. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον νέο συναγερμό μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο πρόσβασης των κινεζικών αρχών στα δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ.

Δεκέμβριος 2022

Ο διευθυντής του FBI Chris Wrap εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το TikTok, προειδοποιώντας ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να χειραγωγήσουν τον αλγόριθμο συστάσεων της εφαρμογής για λειτουργίες επιρροής.

Φεβρουάριος 2023

Ο Λευκός Οίκος δίνει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες 30 ημέρες για να διασφαλίσουν ότι το TikTok θα διαγραφεί από όλες τις κινητές συσκευές που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση. Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών προειδοποιούν ότι η ByteDance θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα χρηστών του TikTok με την κυβέρνηση της Κίνας.

Μάρτιος 2024

Ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok ή την εξαναγκαστική πώλησή του σε αμερικανική εταιρεία αρχίζει να κερδίζει υποστηρικτές στο Κογκρέσο. Το TikTok φέρνει δεκάδες στελέχη του στην Ουάσιγκτον για να πείσουν τους νομοθέτες να κάνουν πίσω, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις αλλαγές που έχει κάνει η εταιρεία για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Το TikTok ενοχλεί επίσης τους νομοθέτες στέλνοντας ειδοποιήσεις στους χρήστες προτρέποντάς τους να «μιλήσουν τώρα» διαφορετικά κινδυνεύουν να δουν το TikTok να απαγορεύεται. Οι χρήστες στη συνέχεια πλημμυρίζουν τα γραφεία του Κογκρέσου με κλήσεις.

Οι νομοθέτες φέρνουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TikTok, Shou Zi Chew, σε εξάωρη ακρόαση στο Κογκρέσο, όπου ο Chew, με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη, επιχειρεί να απωθήσει τους ισχυρισμούς ότι το TikTok και η ByteDance είναι εργαλεία της κινεζικής κυβέρνησης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει το νομοσχέδιο απαγόρευσης ή πώλησης του TikTok.

Απρίλιος 2024

Η Γερουσία ακολουθεί στέλνοντας το νομοσχέδιο στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος το υπογράφει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία