Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, προσφέροντας περισσότερες ενδείξεις ότι αυξάνεται η ανεργία στις ΗΠΑ.

Η εβδομαδιαία έκθεση για τις αιτήσεις ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας, ήρθε μετά την είδηση ότι η οικονομία πρόσθεσε τις λιγότερες θέσεις εργασίας των τελευταίων έξι μηνών τον Απρίλιο, ενώ οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε χαμηλό τριών ετών τον Μάρτιο. Η φθίνουσα δυναμική της αγοράς εργασίας έχει επαναφέρει στο τραπέζι δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος.

ΗΠΑ: Πτώση 0,4% στα αποθέματα χονδρικής

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 22.000, με το εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαΐου να φτάνει τις 231.000, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα έφτανε 215.000 την τελευταία εβδομάδα. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν το εύρος των 194.000-225.000 στο οποίο κυμαίνονταν από τις αρχές του έτους.

“Η αγορά εργασίας δείχνει κάποια σημάδια αναπροσαρμογής με λιγότερες θέσεις εργασίας να έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι απολύσεις των εταιρειών αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα εκ μέρους των εταιρειών καθώς σταθμίζουν τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρούπκεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS.

Το Σεπτέμβριο αναμένονται οι μειώσεις επιτοκίων

Η αγορά εργασίας αναπροσαρμόζεται σταθερά στον απόηχο των αυξήσεων των επιτοκίων κατά 525 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Ένας μικρός αριθμός οικονομολόγων πιστεύουν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα, τα οποία αναμένεται να δείξουν σταθεροποίηση των τιμών μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες αυξήσεων, θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της πολυαναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα άφησε την περασμένη εβδομάδα αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο. Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αγορά εργασίας θα χαλαρώσει φέτος, δεν πιστεύουν ότι η αύξηση των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας ήταν η αρχή αυτής της τάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή