Οι Τούρκοι νομοθέτες θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω σε νέες φορολογικές προτάσεις που απευθύνονται κυρίως σε εταιρείες, επιδιώκοντας να «μπαλώσουν» τον προϋπολογισμό που επηρεάστηκε από τους σεισμούς του περασμένου έτους, σε κάτι που ίσως είναι η μεγαλύτερη αναθεώρηση εδώ και μια γενιά.

Τα σχέδια θα συνεπάγονταν πρόσθετα έσοδα 226 δισεκατομμυρίων λιρών (7 δισεκατομμύρια δολάρια), ίσα με περίπου το 0,7% του ΑΕΠ της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγή που μίλησε ανώνυμα στο Bloomberg. Νέα νομοθεσία καταρτίζεται τώρα για συζήτηση στο κοινοβούλιο προς τα τέλη αυτού του μήνα, είπε η πηγή.

Τουρκία: Το μεγάλο στοίχημα για πληθωρισμό, επιτόκια και λίρα από το δεξί χέρι του Ερντογάν 

Το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν ικανή πλειοψηφία για να περάσουν νόμους. Ωστόσο, η πρόταση μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά αμφιλεγόμενη και οι αρχές έχουν ήδη υποχωρήσει από ένα προηγούμενο σχέδιο για την εισαγωγή φόρου συναλλαγών στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι οι νέοι φορολογικοί κανονισμοί θα παρουσιαστούν σύντομα στο κοινοβούλιο.

Δημοσιονομικό έλλειμα 6,4%

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών συνέταξε το πιο πρόσφατο σχέδιο μετά από δύο σεισμούς πέρυσι, παράλληλα με γενναιόδωρες προεκλογικές παροχές. Αυτα υποχρέωσαν την κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα από όσα είχε αρχικά σχεδιάσει. Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία φαίνεται ότι θα παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται στο 6,4% του ΑΕΠ φέτος, το οποίο θα ήταν από τα μεγαλύτερα στις δύο δεκαετίες που κυβερνάει ο Ερντογάν.

Το σχέδιο αποτελεί την τελευταία προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και αποτελεί μέρος μιας αλλαγής πολιτικής που εποπτεύεται από τον Σίμσεκ από τότε που ανέλαβε τα οικονομικά μετά τις περσινές εκλογές.

Η στροφή προς τα πιο κυρίαρχα οικονομικά στοιχεία έχει απήχηση στους ξένους επενδυτές που έχουν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων της Τουρκίας, αν και ορισμένοι επέκριναν μια προηγούμενη προσπάθεια περικοπής των δαπανών ως ανεπαρκή σε μια εποχή που ο πληθωρισμός υπερβαίνει το 75%.

Η πρόταση απαιτεί μια από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις του φορολογικού κώδικα της Τουρκίας από τότε που οι αρχές αύξησαν συνολικά εισφορές πριν από δύο δεκαετίες για να πληρώσουν για τις ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν το 1999.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου:

Πολυεθνικές και Τουρκικές Εταιρείες

Η Τουρκία αναμένει 40 δισεκατομμύρια λίρες σε πρόσθετο ετήσιο εισόδημα το επόμενο έτος από την προγραμματισμένη επιβολή ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές εταιρείες για τα κέρδη που προκύπτουν στη χώρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η κίνηση θα είναι σύμφωνη με μια προσπάθεια της Ομάδας των 20 (G20)  που επιδιώκει να αποτρέψει την εκμετάλλευση των κενών μεταξύ των φορολογικών κανόνων των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει άλλα 90 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως από μια νέα ελάχιστη φορολογική βάση που θα εφαρμόζεται στις τουρκικές εταιρείες.

Καταπιστεύματα ακινήτων

Τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο επί των κερδών που προέρχονται από πωλήσεις ή ενοικιάσεις ακινήτων. Ο κανόνας θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα 7,2 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Συναλλαγές κρυπτονομισμάτων

Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρου συναλλαγών 0,03% στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, το οποίο έχει γίνει δημοφιλές μεταξύ των Τούρκων επενδυτών που αναζητούν αντιστάθμιση έναντι της αδυναμίας της λίρας και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Η κίνηση θα αποφέρει 3,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή