
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διευρύνει την ανισότητα.
Η έρευνά μας έχει ήδη δείξει πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία. Θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 33% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 24% στις αναδυόμενες οικονομίες και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, προσφέρει επίσης τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, για τις οποίες η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι συμπληρωματικό εργαλείο, και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ακόμη και νέων βιομηχανιών.
Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες αγοράς και χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μικρότερα μερίδια θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης από τις προηγμένες οικονομίες και έτσι πιθανότατα θα επηρεαστούν λιγότερο και θα αντιμετωπίσουν λιγότερες άμεσες διακοπές από την τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν την υποδομή ή το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που απαιτείται για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανισότητα μεταξύ των εθνών.
Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα, μια ανησυχητική τάση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να εργαστούν για να αποτρέψουν.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμπληρώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες. Στις προηγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, περίπου το 30% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι εργαζόμενοι που μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία μπορεί να δουν μισθολογικά κέρδη ή μεγαλύτερη παραγωγικότητα – ενώ όσοι δεν μπορούν μπορεί να μείνουν πίσω. Οι νεότεροι εργαζόμενοι μπορεί να είναι πιο εύκολο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, όσοι βρίσκονται στις προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να επεκτείνουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας, να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων και να δώσουν προτεραιότητα στην καινοτομία και την ολοκλήρωση της τεχνητής νοημοσύνης. Με παγκόσμιο συντονισμό, αυτές οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τη νομοθεσία για να προστατεύουν τους ανθρώπους από πιθανούς κινδύνους και καταχρήσεις και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη. Η πολιτική προτεραιότητα για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πρέπει να είναι να τεθούν ισχυρά θεμέλια επενδύοντας σε ψηφιακές υποδομές και ψηφιακή κατάρτιση για τους εργαζομένους.
Ο Melina Giovanni είναι οικονομολόγος στο τμήμα ερευνών του ΔΝΤ. Το άρθρο αποτελεί μέρος εκτενέστερης ανάλυσης που δημοσιεύται στο Blog του ΔΝΤ


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο