
Η Κίνα εξέφρασε την Κυριακή την αντίθεσή της στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για τους φερόμενους δεσμούς τους με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες εταιρείες στη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας τις ότι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που επιτρέπουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και βοηθούν στην ικανότητά της να αποφύγει τις κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί για «το μέγεθος των εξαγωγών αγαθών διπλής χρήσης», δηλαδή αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολεμική χρήση, από την Κίνα στη Ρωσία.
Νέες σχέσεις για Λονδίνο και Πεκίνο – Τι ζήτησε ο Στάρμερ από τον Σι
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στη δήλωσή του εναντιώθηκε σθεναρά στο να βάλουν οι ΗΠΑ πολλές κινεζικές εταιρείες στη λίστα ελέγχου των εξαγωγών τους. Η κίνηση απαγορεύει σε τέτοιες εταιρείες να συναλλάσσονται με αμερικανικές εταιρείες χωρίς να αποκτήσουν μια σχεδόν αδύνατη ειδική άδεια.
Το υπουργείο είπε ότι η δράση των ΗΠΑ ήταν «τυπικές μονομερείς κυρώσεις», λέγοντας ότι θα διαταράξουν τις παγκόσμιες εμπορικές παραγγελίες και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, καθώς και τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες
«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», ανέφερε η κινεζική πλευρά.
Η κίνηση των ΗΠΑ είναι η τελευταία από μια σειρά χιλιάδων αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες και στους προμηθευτές τους σε άλλες χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων έχει αμφισβητηθεί, ειδικά καθώς η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες. Η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερη στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά όπως σημειώνει το Associated Press «μοιράζεται με τη Ρωσία την κοινή εχθρότητα προς τη Δύση».
Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν βαριές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στη Ρωσία που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κίνα αύξησε σημαντικά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι και την επιρροή της στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Κίνας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο και τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια