
Η ερμηνεία δικαστικών αποφάσεων αποτελεί σημαντική διαδικασία του ελληνικού νομικού συστήματος, που αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των ασαφειών ή αμφιβολιών που μπορεί να προκύψουν από τη διατύπωση μιας απόφασης. Στη βάση αυτής της διαδικασίας βρίσκεται το άρθρο 316 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), το οποίο παρέχει στους διαδίκους τη δυνατότητα να ζητήσουν την ερμηνεία μιας απόφασης όταν η διατύπωσή της είναι ασαφής ή δημιουργεί αμφιβολίες.
Σύμφωνα με το άρθρο 316 ΚΠολΔ, το δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση μπορεί, κατόπιν αιτήματος ενός διαδίκου, να την ερμηνεύσει με νέα του απόφαση, εφόσον η διατύπωσή της δεν είναι σαφής ή γεννά αμφιβολίες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να κινείται μόνο κατόπιν αίτησης του διαδίκου και όχι αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο. Ο σκοπός της ερμηνείας είναι να αποκαταστήσει το αληθινό νόημα της απόφασης, χωρίς όμως να τροποποιήσει το διατακτικό της, δηλαδή την ουσία της απόφασης. Η ερμηνεία επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επεξήγηση των ασαφών ή αμφίβολων σημείων της διατύπωσης.
Το δικαστήριο, όταν καλείται να ερμηνεύσει μια απόφαση, εξετάζει αρχικά αν πράγματι η απόφαση περιέχει ασάφειες ή αμφιβολίες που δυσχεραίνουν την κατανόηση ή την εκτέλεσή της. Η ασάφεια μπορεί να οφείλεται στη χρήση ασαφών όρων ή εκφράσεων που επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει τέτοια ασάφεια, το δικαστήριο προχωρά στην ερμηνεία, προσπαθώντας να προσδιορίσει την πραγματική βούληση του δικαστή που εξέδωσε την απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό, το δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη του τα διαδικαστικά έγγραφα της δίκης, όπως την αγωγή και τις προτάσεις των διαδίκων, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδόθηκε η απόφαση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την ερμηνεία μιας απόφασης δεν επιτρέπεται η επανεκτίμηση των αποδείξεων ούτε η διόρθωση τυχόν νομικών ή ουσιαστικών σφαλμάτων της απόφασης. Η ερμηνεία περιορίζεται στην επεξήγηση των ασαφειών της διατύπωσης και δεν επιτρέπεται να μεταβάλλει το περιεχόμενο της απόφασης ή να συμπληρώνει παραλείψεις στα αιτήματα των διαδίκων.
Στην πράξη, η ερμηνεία μπορεί να αποβεί κρίσιμη, ιδίως σε περιπτώσεις που η ασαφής διατύπωση επηρεάζει την εκτέλεση της απόφασης ή την ερμηνεία του δεδικασμένου που απορρέει από αυτήν. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι όταν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού οφειλών, όπως συνέβη σε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Εκεί, το δικαστήριο κλήθηκε να ερμηνεύσει απόφαση που αφορούσε τη διάσωση της κύριας κατοικίας ενός υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Η ασάφεια αφορούσε τον τρόπο εκτοκισμού του ποσού που ο δανειολήπτης έπρεπε να καταβάλει: αν το επιτόκιο θα υπολογιζόταν στο συνολικό κεφάλαιο ή σε κάθε μηνιαία δόση. Το δικαστήριο, ερμηνεύοντας την αρχική του απόφαση, κατέληξε ότι ο εκτοκισμός θα έπρεπε να γίνει επί της εκάστοτε μηνιαίας δόσης, σύμφωνα με τον σκοπό του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.
Συνοψίζοντας, η διαδικασία ερμηνείας δικαστικών αποφάσεων σύμφωνα με το άρθρο 316 ΚΠολΔ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αποσαφήνιση ασαφειών και αμφιβολιών που μπορεί να προκύψουν από τη διατύπωση μιας δικαστικής απόφασης. Αν και η ερμηνεία δεν επιτρέπεται να τροποποιήσει το διατακτικό, συμβάλλει στην αποκατάσταση της σαφήνειας, διευκολύνοντας την ορθή εκτέλεση των αποφάσεων και προστατεύοντας το δεδικασμένο.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο