
Με απώλειες ξεκινάει την εβδομάδα ο χρυσός, καθώς δέχεται πιέσεις από το σταθερό δολάριο και την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για να σχηματίσουν εικόνα για την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η τιμή του χρυσού καταγράφει απώλειες 0,6% στα 2.731,79 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.758,37 δολαρίων την περασμένη Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο εν όψει των κινδύνων της αγοράς από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Πετρέλαιο: Γιατί πέφτουν οι τιμές παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,4% στα 2.744,20 δολάρια.
Ο δείκτης του δολαρίου οδεύει να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του από τον Απρίλιο του 2022, με την ισχύ του νομίσματος να καθιστά τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών.
Τι λένε οι αναλυτές για τον χρυσό
«Οι προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν περιθώριο να υποστηρίξουν την περαιτέρω επενδυτική ζήτηση και να αυξήσουν τις τιμές του χρυσού. Εκτιμούμε ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.900 δολάρια/ουγγιά σε 12 μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.
Οι traders βλέπουν σχεδόν 95% πιθανότητα μείωσης 25 μονάδων βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο, κάτι που θα παρείχε περαιτέρω στήριξη για τον χρυσό που δεν αποδίδει.
Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,1% στα 33,37 δολάρια η ουγγιά
Στο φυσικό μέτωπο, η κατανάλωση χρυσού στην Κίνα μειώθηκε κατά 11,2% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, καθώς οι υψηλές τιμές μείωσαν τη ζήτηση για κοσμήματα, ανέφερε η υποστηριζόμενη από το κράτος ένωση χρυσού.
«Ενώ η φυσική ζήτηση στην Ασία, ιδιαίτερα στην Κίνα, ήταν αδύναμη τον τελευταίο καιρό, υποθέτω ότι η εστίαση όσον αφορά τη ζήτηση χρυσού μετατοπίζεται από την Ανατολή στη Δύση», πρόσθεσε ο Staunovo.
Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,1% στα 33,37 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα έχασε 0,7% στα 1.015,89 δολάρια. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.210,00 δολάρια, αφού έφτασε σε υψηλό 10 μηνών την προηγούμενη συνεδρίαση μετά την είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τους συμμάχους της G7 να εξετάσουν πρόσθετους τρόπους για να περιορίσουν τα ρωσικά έσοδα από τον τομέα των μετάλλων διερευνώντας περιορισμούς στο παλλάδιο και το τιτάνιο.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων