
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη, με απώτερο στόχο να διατηρήσει την προηγμένη υπολογιστική ισχύ εντός της χώρας και των συμμάχων της, ενώ θα επιδιώξει να επιβάλει περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση της Κίνας στην εν λόγω τεχνολογία.
Εφορία: Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής επιστρατεύει η ΑΑΔΕ
Οι νέοι κανονισμοί θα περιορίσουν τον αριθμό των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να εξαχθούν στις περισσότερες χώρες και θα επιτρέψουν απεριόριστη πρόσβαση στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ για τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής, διατηρώντας παράλληλα περιορισμό στις εξαγωγές στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Στόχος των μέτρων που έρχονται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη ελέγχοντάς την σε όλο τον κόσμο.
«Οι ΗΠΑ ηγούνται στην τεχνητή νοημοσύνη τώρα – τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον σχεδιασμό μικροτσίπ ΑΙ, και είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε έτσι», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.
Στόχος των μέτρων είναι να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη ελέγχοντάς την σε όλο τον κόσμο
Οι κανονισμοί συμπυκνώνουν μια τετραετή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα μικροτσίπ που μπορούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές της ικανότητες και επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεσία των ΗΠΑ στην τεχνητή νοημοσύνη κλείνοντας “παραθυράκια” και προσθέτοντας νέα προστατευτικά όρια για τον έλεγχο της ροής των μικρτσίπ και την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ δεν είναι σαφές πώς η νέα κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει τους νέους κανόνες, οι δύο κυβερνήσεις μοιράζονται παρόμοιες απόψεις για την απειλή που αισθάνονται οι ΗΠΑ από την Κίνα. Ο κανονισμός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ 120 ημέρες από τη δημοσίευσή του, δίνοντας στην κυβέρνηση Τραμπ χρόνο να σταθμίσει τα δεδομένα.
Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη
Θα τεθούν νέα όρια στις προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), οι οποίες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Τα περισσότερα κατασκευάζονται από τη Nvidia με έδρα τη Santa Clara της Καλιφόρνια, ενώ η Advanced Micro Devices (AMD) πουλά επίσης μικροτσίπ AI. Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε περίπου 5% ενώ η μετοχή της AMD υποχώρησε περίπου 1% στις πρωινές συναλλαγές.
Μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως η Microsoft, η Google και η Amazon θα μπορούν να αναζητούν παγκόσμιες εξουσιοδοτήσεις για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων. Μόλις αυτές εγκριθούν, οι πάροχοι cloud δεν θα χρειάζονται πλέον άδειες εξαγωγής για μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν κέντρα δεδομένων σε χώρες που δεν μπορούν να εισάγουν αρκετά μικροτσίπ λόγω των ποσοστώσεων που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ.
Για να λάβουν έκριση, οι εξουσιοδοτημένες εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς όρους και περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων ασφάλειας, των αιτημάτων αναφοράς και ενός σχεδίου ή ιστορικού σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα μικροτσίπ και στον εξοπλισμό παραγωγής τους, ενημερώνοντας τους ελέγχους ετησίως για να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί και να εντοπιστούν οι χώρες όπου υπάρχει κίνδυνος να εκτρέψουν την τεχνολογία προς την Κίνα.
Αντιδράσεις από Nvidia και Oracle
Επειδή οι κανόνες αλλάζουν το τοπίο για τα μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης και τα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο, ισχυρές φωνές της βιομηχανίας επέκριναν το σχέδιο ακόμη και πριν τη δημοσίευσή του.
Η Nvidia χαρακτήρισε τη Δευτέρα τους κανόνες «σαρωτική υπέρβαση» και είπε ότι ο Λευκός Οίκος θα περιορίσει «την τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη σε mainstream υπολογιστές παιχνιδιών και καταναλωτικό υλικό». Ο πάροχος κέντρων δεδομένων Oracle, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες θα παραδώσουν “το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης και GPU στους Κινέζους ανταγωνιστές μας”.
Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί δεν ισχύουν για μάρκες παιχνιδιών.
Οι κανόνες επιβάλλουν παγκόσμιες απαιτήσεις αδειοδότησης σε προηγμένα τσιπ, με εξαιρέσεις, και ορίζουν επίσης ελέγχους για αυτά που είναι γνωστά ως “βαριά μοντέλα” των πιο προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης “κλειστού βάρους”. Αυτά τα μοντέλα βοηθούν στον καθορισμό της λήψης αποφάσεων στη μηχανική μάθηση και είναι γενικά τα πιο πολύτιμα στοιχεία ενός μοντέλου AI.
Ο κανονισμός χωρίζει τον κόσμο σε τρία επίπεδα. Περίπου 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας και της Ολλανδίας, θα εξαιρούνται ουσιαστικά από τους κανόνες. Περίπου 120 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα αντιμετωπίσουν κάποιους περιορισμούς. Και οι χώρες που έχουν εμπάργκο όπλων, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, θα αποκλείονται εντελώς από τη λήψη της τεχνολογίας.
Επιπλέον, οι πάροχοι με έδρα τις ΗΠΑ που ενδέχεται να λάβουν παγκόσμιες εξουσιοδοτήσεις, όπως η Amazon Web Services και η Microsoft, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν μόνο το 50% της συνολικής υπολογιστικής τους ισχύος AI εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, όχι περισσότερο από το 25% εκτός των χωρών Tier 1 και όχι περισσότερο από 7% σε μια μεμονωμένη χώρα εκτός επιπέδου 1.


Latest News

Με αργούς ρυθμούς υιοθετούν οι επιχειρήσεις την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, η χρήση των συστημάτων Αgentic AI (Αυτόνομων Συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης που δρουν με ελάχιστη ή καμία ανθρώπινη παρέμβαση) αυξάνεται

Τα μάτια στραμένα στο Παρίσι - Τι αναμένεται στη Σύνοδο για την ΑΙ
H Σύνοδος του Παρισιού θα προσελκύσει το ενδιαφέρον κυβερνήσεων και εταιρειών από όλο τον κόσμο

Ανακοινώθηκε το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Gemini 2.0 της Google
Οι συνεχιζόμενες εκδόσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την Google να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε «πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης»

Νέα Agentic AI πλατφόρμα από την AustriaCard
Η ΑΙ στρατηγική της AustriaCard Holdings εμπλουτίζεται και αξιοποιεί το σύνολο μοντέλων παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης

Πρόβλημα... χώρου στα data centers της Ευρώπης λόγω τεχνητής νοημοσύνης
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται ολοένα και περισσότερο χώρο συνδεδεμένο με την τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι - Ο Τραμπ και το DeepSeek στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Με τη συμμετοχή κορυφαίων ηγετικών στελεχών από Google και OpenAI, στόχος παραμένει η παγκόσμια συναίνεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Βουτιά μετοχής ΑΜD μετά τα αποτελέσματα για τα data centers
Η μετοχή της AMD υποχώρησε περίπου 6% στις εκτεταμένες συναλλαγές καθώς η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις για το βασικό της τμήμα των data center

Ποιες κινεζικές εταιρείες AI θα μπορούσαν να... μιμηθούν την DeepSeek
Το DeepSeek συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές και συγκλόνισε τη Silicon Valley, αλλά είναι μόνο μία από τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ

Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ
Ο 40άρης ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την DeepSeek «έβαλε τα γυαλιά» στο περιβόητο ChatGPT και έσπειρε τον πανικό στη Wall Street

Επενδύσεις 40 εκατ. από ΤITAN σε ΑΙ, PropTech και ClimateTech
Η ΤΙΤΑΝ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και επιταχύνει τη στρατηγική καινοτομίας - Νέες Venture Capital επενδύσεις σε τομείς υψηλής δυναμικής